Veden säästäminen raejuuston pesuprosessissa
Mäkynen, Jenna (2022)
Mäkynen, Jenna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205129011
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205129011
Tiivistelmä
Elintarviketehtaissa puhdas vesi on välttämätön resurssi ja sen kulutus on suurta. Valion Seinäjoen tehtaalla veden kulutusta pyritään vähentämään, ja raejuuston pesu ja jäähdytys on yksi suuresti vettä kuluttava prosessi. Raejuusto pestään ja jäähdytetään vaihtamalla pesusiilossa oleva vesi 2–3 kertaa, käyttämällä kylmää mikrobiologisesti puhdasta vettä ja yhden raejuustokattilallisen pesuun vettä kuluu yli 5000 litraa. Päivässä raejuustoa valmistetaan keskimäärin 8 kattilallista, joten raejuuston pesuun kuluva vesimäärä on suuri.
Opinnäytetyöprojektissa tutkittiin, olisiko raejuuston pesuun kuluvaa vesimäärää mahdollista vähentää ainakin 1000 litralla yhtä raejuustokattilallista kohden tehostamalla sekoitusta pesusiilossa kattilan purun aikana ja nostamalla ensimmäisessä veden vaihdossa tyhjennettävää vesimäärää. Projektissa tutkittiin raejuuston pesuvedestä lämpötilaa, johtokykyä ja laktoosipitoisuutta pesuprosessin eri vaiheissa. Projektin aikana suoritettiin lähtötilanteen kartoitus ja kaksi koeajoasetelmaa. Koeajoissa raejuustoa tutkittiin aistinvaraisesti heti pakkauskoneelta sekä säilyvyysajan aikana ja sen lopussa. Lisäksi seurattiin raejuuston lämpötilaa sen siilossa oloaikana, jotta nähdään, pysyykö raejuusto siinä lämpötilassa, mihin se on pesuprosessin aikana saatu laskemaan.
Projektin aikana kerätyt tulokset osoittivat, että raejuusto olisi mahdollista pestä pienemmällä puhtaan veden kulutuksella, kun prosessiin tehtäisiin tarvittavat muutokset. Tutkimusten aikana saatiin myös kerättyä tietoa siitä, miten raejuuston pesuprosessi toimii tällä hetkellä, ja mitä muutoksia olisi tehtävä, jotta pesuprosessi saataisiin vieläkin toimivammaksi.
Opinnäytetyö sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia, joten opinnäytetyö on osittain salattu.
Opinnäytetyöprojektissa tutkittiin, olisiko raejuuston pesuun kuluvaa vesimäärää mahdollista vähentää ainakin 1000 litralla yhtä raejuustokattilallista kohden tehostamalla sekoitusta pesusiilossa kattilan purun aikana ja nostamalla ensimmäisessä veden vaihdossa tyhjennettävää vesimäärää. Projektissa tutkittiin raejuuston pesuvedestä lämpötilaa, johtokykyä ja laktoosipitoisuutta pesuprosessin eri vaiheissa. Projektin aikana suoritettiin lähtötilanteen kartoitus ja kaksi koeajoasetelmaa. Koeajoissa raejuustoa tutkittiin aistinvaraisesti heti pakkauskoneelta sekä säilyvyysajan aikana ja sen lopussa. Lisäksi seurattiin raejuuston lämpötilaa sen siilossa oloaikana, jotta nähdään, pysyykö raejuusto siinä lämpötilassa, mihin se on pesuprosessin aikana saatu laskemaan.
Projektin aikana kerätyt tulokset osoittivat, että raejuusto olisi mahdollista pestä pienemmällä puhtaan veden kulutuksella, kun prosessiin tehtäisiin tarvittavat muutokset. Tutkimusten aikana saatiin myös kerättyä tietoa siitä, miten raejuuston pesuprosessi toimii tällä hetkellä, ja mitä muutoksia olisi tehtävä, jotta pesuprosessi saataisiin vieläkin toimivammaksi.
Opinnäytetyö sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia, joten opinnäytetyö on osittain salattu.