Lähiruokapuodin kannattavuusselvitys: liiketoimintaselvitys Kiuruveden kaupungille
Kemppainen, Erika (2022)
Kemppainen, Erika
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205036972
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205036972
Tiivistelmä
Lähiruoan arvostus kasvaa, kuluttajat ovat kiinnostuneet lähiruoan ostamisesta ja tuottajat etsivät uusia myyntikanavia. Uusia lähiruokamyymälöitä perustetaan koko ajan lisää. Pohjois-Savossa lähi- ja luomuruokamyymälöitä on 9 kappaletta ja tilamyymälöitä 73 kappaletta, ja niissä myydään tilan tuotteita suoramyyntinä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millä tavalla saataisiin perustettua kannattava ja monipuolinen lähiruokapuoti Kiuruvedelle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia kannattavuuslaskelmia sekä pohtia yritystoiminnan realistisuutta. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat MTK-Pohjois-Savo ry ja Kiuruveden kaupunki. Opinnäytetyö oli myös hyödyksi Innostu tiedosta! -yhteistyöhankkeelle, joka muun muassa selvitti Pohjois-Savon alueella, mitä kaikkea lähiruokamyymälöiden perustaminen vaatii.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin liiketoimintaan liittyviä käsitteitä sekä kerrottiin taustatyönä tehdyn Lähiruoan ja lähituotteiden myynti -oppaan sisällöstä. Opas on tehty MTK-Pohjois-Savo ry:lle Savonia-ammattikorkeakoulun Asiantuntijana työelämässä -harjoittelun aikana. Oppaassa käsiteltiin lähiruokamyymälän perustamiseen liittyviä asioita niin lähiruokamyymälänpitäjän kuin tuottajan näkökulmasta. Kaikki tarvittava tieto koottiin oppaaseen, josta ne löytyvät sieltä helposti ja jokainen tietää omat vastuunsa.
Kannattavuuslaskelmien pohjana käytettiin Uusyrityskeskuksen alkavalle yrittäjälle suunnatun Perustamisoppaan taulukkopohjia. Näiden perusteella tehtiin Excel-taulukoita, joita sitten käytettiin kannattavuuslaskelmien laatimiseen. Muutamissa kohdissa jouduttiin soveltamaan, kuten yrittäjän tavoitetulosta ja tuloslaskelmaa, jotta tilikauden tuloksista saatiin havainnollistavia ja realistisia. Yrittäjän tavoitetulosta sovellettiin, koska tavoitetulos olisi muuten kirjattu kahteen kertaan. Joten kannattavuuslaskelman käyttökatetavoitelaskelmassa tavoitetulos koostuu sijoitetun oman pääoman viiden prosentin tuloista ja varsinainen yrittäjän tavoitetulos on merkitty kannattavuuslaskelman kiinteisiin kuluihin. Tuloslaskelmaa on sovellettu niin, että se näyttää sille kuin yrittäjä ostaisi tuotteet ja myy ne sitten asiakkaille, vaikka näin ei käytännössä tapahdu. Näin piti tehdä, jotta tuloslaskelmasta saatiin realistinen ja havainnollistava. Kannattavuuslaskelmia tehtiin kuusi kappaletta. Kannattavuuslaskelmissa eroina oli yrittäjän palkkatavoitteen suuruus, YEL-maksun määrä, noutoautomaattiin investoiminen ja investoinnin myötä myynnin kasvu viidellä prosentilla. Kaikissa kannattavuuslaskelmissa oli sama myyntilaskelma käytössä.
Laskelmien perusteella yritystoiminta olisi kannattavaa. Huomioon pitää kuitenkin ottaa ylioptimistinen ja haarukoitu myyntilaskelma (tekijän omaa arviota myyntimääristä ja hintatasoista), tuotteiden saatavuus ympäri vuoden, riittävä asiakasmäärä sekä investoinnin kannattavuus. Jatkoa ajatellen opinnäytetyössä käytetyt Excel-taulukot toimivat hyvinä työkaluina jollekin lähiruokapuodin perustamista harkitsevalle, joka toimisi toiminimellä ja provisiopalkalla. The value of local food is growing, consumers are interested in buying local food and producers are looking for new sales channels. More local food stores are being set up all the time. In Northern Savonia, there are 9 local and organic food stores and 73 farm stores, where the farm's products are sold as direct sales.
The aim of the thesis was to find out how a profitable and versatile local food store could be established in Kiuruvesi. The purpose of the thesis was to prepare profitability calculations and consider the realism of business operations. The clients of the thesis are MTK-Pohjois-Savo ry and the City of Kiuruvesi. The thesis was also useful for Get excited about the information! -cooperation project, which, among other things, found out in the Northern Savonia region what it takes to set up local food stores.
The theoretical part of the thesis dealt with concepts related to business and the content of the guide for the sales of local food and local products. The guide was made for MTK-Pohjois-Savo ry during the intership as an Expert in Working Life which is part of studies at Savonia University of Applied Sciences. The guide dealt with issues related to the establishment of a local food store from the perspective of both the local food store operator and the producer. All the necessary information was compiled into a guide where it can be easily found and everyone knows their own responsibilities.
Profitability calculations were based on the table templates in the Start-up Guide for Start-up entrepreneurs of the Finnish Enterprise Agencies. Based on these, Excel spreadsheets were made, which were then used to compile profitability calculations. A few points had to be applied, such as the entrepreneur’s target result and income statement, in order to make the results for the financial year illustrative and realistic. The entrepreneur’s target result was applied because the target result would otherwise have been recorded twice. So in the EBITDA target calculation of profitability calculation, the target result consists of 5 % return on invested equity and the actual target result of the entrepreneur is recorded in the fixed costs of profitability calculation. The income statement has been applied in such a way that it shows that the entrepreneur would buy products and then sell them to customers, although this is not the case in practice. This had to be done to make the income statement realistic and illustrative. Six profitability calculations were made. In the profitability calculations, the differences were the size of the entrepreneur’s salary target, the amount of YEL payment (the pension insurance of self-employed), the investment in the pick-up machine and the increase in sales by 5 % as a result of the investment. The same sales calculation was used in all profitability calculations.
Based on the calculations, the business would be profitable. However, the over-optimistic and roughly estimated sales calculation (the author’s own estimate of sales volumes and price levels), the availability of products throughout the year, a sufficient number of customers and the profitability of the investment must be taken into account. For the future, the Excel spreadsheets used in the thesis, are good tools for someone considering setting up a local food store with a trade name and a commission salary.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millä tavalla saataisiin perustettua kannattava ja monipuolinen lähiruokapuoti Kiuruvedelle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia kannattavuuslaskelmia sekä pohtia yritystoiminnan realistisuutta. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat MTK-Pohjois-Savo ry ja Kiuruveden kaupunki. Opinnäytetyö oli myös hyödyksi Innostu tiedosta! -yhteistyöhankkeelle, joka muun muassa selvitti Pohjois-Savon alueella, mitä kaikkea lähiruokamyymälöiden perustaminen vaatii.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin liiketoimintaan liittyviä käsitteitä sekä kerrottiin taustatyönä tehdyn Lähiruoan ja lähituotteiden myynti -oppaan sisällöstä. Opas on tehty MTK-Pohjois-Savo ry:lle Savonia-ammattikorkeakoulun Asiantuntijana työelämässä -harjoittelun aikana. Oppaassa käsiteltiin lähiruokamyymälän perustamiseen liittyviä asioita niin lähiruokamyymälänpitäjän kuin tuottajan näkökulmasta. Kaikki tarvittava tieto koottiin oppaaseen, josta ne löytyvät sieltä helposti ja jokainen tietää omat vastuunsa.
Kannattavuuslaskelmien pohjana käytettiin Uusyrityskeskuksen alkavalle yrittäjälle suunnatun Perustamisoppaan taulukkopohjia. Näiden perusteella tehtiin Excel-taulukoita, joita sitten käytettiin kannattavuuslaskelmien laatimiseen. Muutamissa kohdissa jouduttiin soveltamaan, kuten yrittäjän tavoitetulosta ja tuloslaskelmaa, jotta tilikauden tuloksista saatiin havainnollistavia ja realistisia. Yrittäjän tavoitetulosta sovellettiin, koska tavoitetulos olisi muuten kirjattu kahteen kertaan. Joten kannattavuuslaskelman käyttökatetavoitelaskelmassa tavoitetulos koostuu sijoitetun oman pääoman viiden prosentin tuloista ja varsinainen yrittäjän tavoitetulos on merkitty kannattavuuslaskelman kiinteisiin kuluihin. Tuloslaskelmaa on sovellettu niin, että se näyttää sille kuin yrittäjä ostaisi tuotteet ja myy ne sitten asiakkaille, vaikka näin ei käytännössä tapahdu. Näin piti tehdä, jotta tuloslaskelmasta saatiin realistinen ja havainnollistava. Kannattavuuslaskelmia tehtiin kuusi kappaletta. Kannattavuuslaskelmissa eroina oli yrittäjän palkkatavoitteen suuruus, YEL-maksun määrä, noutoautomaattiin investoiminen ja investoinnin myötä myynnin kasvu viidellä prosentilla. Kaikissa kannattavuuslaskelmissa oli sama myyntilaskelma käytössä.
Laskelmien perusteella yritystoiminta olisi kannattavaa. Huomioon pitää kuitenkin ottaa ylioptimistinen ja haarukoitu myyntilaskelma (tekijän omaa arviota myyntimääristä ja hintatasoista), tuotteiden saatavuus ympäri vuoden, riittävä asiakasmäärä sekä investoinnin kannattavuus. Jatkoa ajatellen opinnäytetyössä käytetyt Excel-taulukot toimivat hyvinä työkaluina jollekin lähiruokapuodin perustamista harkitsevalle, joka toimisi toiminimellä ja provisiopalkalla.
The aim of the thesis was to find out how a profitable and versatile local food store could be established in Kiuruvesi. The purpose of the thesis was to prepare profitability calculations and consider the realism of business operations. The clients of the thesis are MTK-Pohjois-Savo ry and the City of Kiuruvesi. The thesis was also useful for Get excited about the information! -cooperation project, which, among other things, found out in the Northern Savonia region what it takes to set up local food stores.
The theoretical part of the thesis dealt with concepts related to business and the content of the guide for the sales of local food and local products. The guide was made for MTK-Pohjois-Savo ry during the intership as an Expert in Working Life which is part of studies at Savonia University of Applied Sciences. The guide dealt with issues related to the establishment of a local food store from the perspective of both the local food store operator and the producer. All the necessary information was compiled into a guide where it can be easily found and everyone knows their own responsibilities.
Profitability calculations were based on the table templates in the Start-up Guide for Start-up entrepreneurs of the Finnish Enterprise Agencies. Based on these, Excel spreadsheets were made, which were then used to compile profitability calculations. A few points had to be applied, such as the entrepreneur’s target result and income statement, in order to make the results for the financial year illustrative and realistic. The entrepreneur’s target result was applied because the target result would otherwise have been recorded twice. So in the EBITDA target calculation of profitability calculation, the target result consists of 5 % return on invested equity and the actual target result of the entrepreneur is recorded in the fixed costs of profitability calculation. The income statement has been applied in such a way that it shows that the entrepreneur would buy products and then sell them to customers, although this is not the case in practice. This had to be done to make the income statement realistic and illustrative. Six profitability calculations were made. In the profitability calculations, the differences were the size of the entrepreneur’s salary target, the amount of YEL payment (the pension insurance of self-employed), the investment in the pick-up machine and the increase in sales by 5 % as a result of the investment. The same sales calculation was used in all profitability calculations.
Based on the calculations, the business would be profitable. However, the over-optimistic and roughly estimated sales calculation (the author’s own estimate of sales volumes and price levels), the availability of products throughout the year, a sufficient number of customers and the profitability of the investment must be taken into account. For the future, the Excel spreadsheets used in the thesis, are good tools for someone considering setting up a local food store with a trade name and a commission salary.