Tammanmaidontuotannon mahdollisuudet Suomessa : Mahdollisuuksien selvitys tilatasolla
Peiponen, Suvi (2014)
Peiponen, Suvi
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405096812
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405096812
Tiivistelmä
Tammanmaidontuotannon mahdollisuuksia Suomessa selvitettiin opinnäytetyössä tammanmaidontuottamisen aloittamisesta kiinnostuneen Suvirinteen tilan toimeksiantona. Menetelmänä on kehitystyö sekä toisaalta taas toiminnallinen opinnäytetyö. Tavoitteena on tiedon lisääminen tammanmaidontuotannosta sekä sen tuotantomahdollisuuksien havainnollistaminen Suomessa.
Tammanmaidontuotantoa kuvataan eurooppalaisten tammanmaitoa tuottavien tilojen käytäntöjen avulla. Suomessa tammanmaidontuotanto ja tammanmaito tuotteena ovat uutta ja lähes tuntematonta. Tammanmaitoon ja sen tuottamiseen liittyy tiettyjä erityispiirteitä. Näitä esitellään lähdemateriaalin avulla. Tamman maidontuotanto on riippuvainen monesta tekijästä, kuten rodusta, ruokinnasta, varsan läsnäolosta ja maidontuotantokauden vaiheesta. Lypsykäytössä olevan tamman ruokinnassa ja hoidossa näkökulma on tavoitteellinen maidontuotanto. Esimerkiksi ruokinnassa, tiettyjen ravinto-aineiden puute voi vaikuttaa maidontuotantomäärään laskevasti. Lypsytamman ruokinta on samanlaista kuin siitostammankin, sillä molemmissa tapauksia pääasia on tamman maidontuotannon turvaaminen. Maidon tuottaminen muualle, kuin pelkästään varsan käyttöön ei muuta tamman ruokinnan tai hoidon pääperiaatteita. Varsat on myös huomioitava lypsytilalla osana maidontuotantoa. Hevosten hyvinvointi onkin ensisijaista niin lypsytammojen kuin varsojen kohdalla. Eläinten fysiologisten käyttäytymistarpeiden, kuten laumassa olon sekä tamman ja varsan kontaktin säilyttämisen huomiointi, kuuluvat maidontuotantoon.
Opinnäytetyössä kehitettiin suomalaiselle tilalle soveltuva tammanmaidontuotantokonsepti. Hevosmäärät ja tuotannon järjestäminen suunniteltiin olemassa olevilla resursseilla esimerkkitilalle. Maidontuotannosta laadittiin tuo-tantokustannuslaskelmat ja maidon käsittelystä sekä pakkaamisesta ja myynnistä liiketoimintasuunnitelma talous-laskelmineen. Näin saatiin tuotannon mahdollisuuksia esittelevä yrityskonsepti. Lisäksi saatiin selville toiminnan raja-arvot ja kannattavuuteen vaikuttavat keskeisimmät tekijät tilalla. Tärkeimpiä selvitettyjä lukuja olivat tuottajahinta 5,13 €/ litra, joka tilan tulisi vähintään saada tuotetusta 18 000 litrasta/vuosi. Lisäksi pakkauksen ja käsittelyn jälkeen maidon lopullinen hinta myytynä tulisi olla 11,30€/litra, jotta pakkaamis-, markkinointi- ja jakelukulut saadaan katettua. Yrityskonseptin ja siihen kuuluvien laskelmien kautta, toimeksiantaja saa tietoa tammanmaidon tuottamisen soveltuvuudesta ja mahdollisuuksista tilalleen. Lisäksi niiden avulla kuvataan millaisin edellytyksin tammanmaidon tuottaminen on mahdollista Suomessa.
Tammanmaidontuotantoa kuvataan eurooppalaisten tammanmaitoa tuottavien tilojen käytäntöjen avulla. Suomessa tammanmaidontuotanto ja tammanmaito tuotteena ovat uutta ja lähes tuntematonta. Tammanmaitoon ja sen tuottamiseen liittyy tiettyjä erityispiirteitä. Näitä esitellään lähdemateriaalin avulla. Tamman maidontuotanto on riippuvainen monesta tekijästä, kuten rodusta, ruokinnasta, varsan läsnäolosta ja maidontuotantokauden vaiheesta. Lypsykäytössä olevan tamman ruokinnassa ja hoidossa näkökulma on tavoitteellinen maidontuotanto. Esimerkiksi ruokinnassa, tiettyjen ravinto-aineiden puute voi vaikuttaa maidontuotantomäärään laskevasti. Lypsytamman ruokinta on samanlaista kuin siitostammankin, sillä molemmissa tapauksia pääasia on tamman maidontuotannon turvaaminen. Maidon tuottaminen muualle, kuin pelkästään varsan käyttöön ei muuta tamman ruokinnan tai hoidon pääperiaatteita. Varsat on myös huomioitava lypsytilalla osana maidontuotantoa. Hevosten hyvinvointi onkin ensisijaista niin lypsytammojen kuin varsojen kohdalla. Eläinten fysiologisten käyttäytymistarpeiden, kuten laumassa olon sekä tamman ja varsan kontaktin säilyttämisen huomiointi, kuuluvat maidontuotantoon.
Opinnäytetyössä kehitettiin suomalaiselle tilalle soveltuva tammanmaidontuotantokonsepti. Hevosmäärät ja tuotannon järjestäminen suunniteltiin olemassa olevilla resursseilla esimerkkitilalle. Maidontuotannosta laadittiin tuo-tantokustannuslaskelmat ja maidon käsittelystä sekä pakkaamisesta ja myynnistä liiketoimintasuunnitelma talous-laskelmineen. Näin saatiin tuotannon mahdollisuuksia esittelevä yrityskonsepti. Lisäksi saatiin selville toiminnan raja-arvot ja kannattavuuteen vaikuttavat keskeisimmät tekijät tilalla. Tärkeimpiä selvitettyjä lukuja olivat tuottajahinta 5,13 €/ litra, joka tilan tulisi vähintään saada tuotetusta 18 000 litrasta/vuosi. Lisäksi pakkauksen ja käsittelyn jälkeen maidon lopullinen hinta myytynä tulisi olla 11,30€/litra, jotta pakkaamis-, markkinointi- ja jakelukulut saadaan katettua. Yrityskonseptin ja siihen kuuluvien laskelmien kautta, toimeksiantaja saa tietoa tammanmaidon tuottamisen soveltuvuudesta ja mahdollisuuksista tilalleen. Lisäksi niiden avulla kuvataan millaisin edellytyksin tammanmaidon tuottaminen on mahdollista Suomessa.