Ensiapukoulutus erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille
Hurme, Lauri (2014)
Hurme, Lauri
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405076339
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405076339
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli suunnitella ja toteuttaa ensiapukoulutus erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Tampereen seudun am-mattiopiston kanssa. Opinnäytetyön tehtävänä oli kehittää opiskelijoiden taitoa ennaltaehkäistä tapaturmia ja tapaturman sattuessa osata tilanteen vaatimat ensiaputaidot.
Koulutusaiheita valikoidessa pääpaino oli sillä, mitä erityistä tukea tarvitsevalle opiskelijalle voi tapahtua koulussa ja vapaa-ajalla. Toisena kriteerinä oli, että koulutusaiheet olivat hyvin koulutettavissa ja että aiheet eivät olisi liian haastavia ja ne olisi helppo yhdistää käytännön harjoituksiin. Koulutusaiheita olivat haava, palovamma ja hätäilmoituksen tekeminen. Koulutus toteutettiin koulun opetuskeittiössä ja koulutuksen ideana oli käydä läpi tilanteita mitä keittiössä voisi sattua. Koulutuksen pääpaino oli, että mitä pitää tehdä kun tapaturma on sattunut.
Havainnot opinnäytetyön tekemisen aikana olivat, että koulutustilaisuuden sujuvuuden kannalta opetuskeittiö oli hyvä ympäristö koulutuksella. Kun tilat olivat opiskelijoille tuttuja, oli helpompi keskittyä koulutettavaan aiheeseen. Myös esimerkeistä pystyi tekemään helposti konkreettisempia, kun käytöstä oli tutut keittiövälineet ja tuttu ympä-ristö.
Koulutusaiheita valikoidessa pääpaino oli sillä, mitä erityistä tukea tarvitsevalle opiskelijalle voi tapahtua koulussa ja vapaa-ajalla. Toisena kriteerinä oli, että koulutusaiheet olivat hyvin koulutettavissa ja että aiheet eivät olisi liian haastavia ja ne olisi helppo yhdistää käytännön harjoituksiin. Koulutusaiheita olivat haava, palovamma ja hätäilmoituksen tekeminen. Koulutus toteutettiin koulun opetuskeittiössä ja koulutuksen ideana oli käydä läpi tilanteita mitä keittiössä voisi sattua. Koulutuksen pääpaino oli, että mitä pitää tehdä kun tapaturma on sattunut.
Havainnot opinnäytetyön tekemisen aikana olivat, että koulutustilaisuuden sujuvuuden kannalta opetuskeittiö oli hyvä ympäristö koulutuksella. Kun tilat olivat opiskelijoille tuttuja, oli helpompi keskittyä koulutettavaan aiheeseen. Myös esimerkeistä pystyi tekemään helposti konkreettisempia, kun käytöstä oli tutut keittiövälineet ja tuttu ympä-ristö.