Kotona asuvien ikääntyvien ruokaympäristö Juvalla: kartoitus ravitsemukseen liittyvistä valinnoista ja niihin liittyvistä tarpeista
Karttunen, Susanna (2022)
Karttunen, Susanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202202685
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202202685
Tiivistelmä
Tutkimuksellisen opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa yli 70-vuotiaiden kotona asuvien juvalaisten ikääntyvien omia tottumuksia siitä, millainen on heidän oman asuinalueensa ruokaympäristö, millaisia ravitsemukseen liittyviä valintoja he tekevät sekä mitä mieltä he ovat heille tarjotuista ruokapalveluista. Lisäksi tarkoituksena oli tiedon tuottaminen Ikäruoka 2.0 -hankkeelle kotona asuvien ikääntyvien ruokaympäristöistä, ruokapalveluista ja niihin liittyvistä palveluntarpeista pohjautuen ikääntyvien omaan näkemykseen.
Tutkimuksessa toteutettuun kyselyyn osallistui 12 juvalaista kotona asuvaa hyväkuntoista ikääntynyttä. Kyselyt heille toteutettiin marrasjoulukuun välisenä aikana 2020 puhelimitse strukturoidun kyselylomakkeen avulla. Kyselyistä saatuja tuloksia analysoitiin Webropol-tiedonkeruujärjestelmästä saatavilla yhteenvetoraporteilla ja ristiintaulukoinneilla, joiden perusteella tehtiin johtopäätöksiä tutkimuskysymyksistä. Sisällönanalyysin avulla analysoitiin avoimia kysymyksiä laadullisen tutkimuksen mukaisesti.
Opinnäytetyön tuloksissa ilmeni, että ikääntyneet valmistavat hyvin pitkälti itse omat ruokansa, sillä valmisruokia käytettiin hyvin vähän. Lähiruokaa, itse kasvatettuja kasviksia, juureksia ja marjoja käytettiin paljon. Ikääntyneet olivat tyytyväisiä käyttämiinsä oman alueensa kauppa- ja ravintolapalveluihin. Ravintolapalveluita käytettiin melko vähän. Neuvontapalveluille ikäihmisten ruokailutottumuksista koettiin olevan tarvetta.
Tutkimuksessa kerättyä tietoa käytetään hyväksi Ikäruoka 2.0 -hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää ikääntyneille tarkoitettuja ruokapalveluita Juvan alueella. Lisäksi palveluntuottajat alueella saavat tutkimuksen avulla tietoa ikääntyville suunnattujen palvelujen tueksi.
Asiasanat: ikäruoka, ikääntyneet, ruokaympäristö, ruokapalvelut The aim of this thesis was to study the experiences of Juva residents over the age of 70 about what the food environment is like in their area, what kind of nutritional choices they make and what they think about the food services offered to them. The purpose of the thesis was also to provide information for the Ikäruoka 2.0-project about the food environments, food services and related service needs of the elderly living at home, as well as elderly people’s personal views.
A survey was,- conducted as a part of the study, and it involved 12 wealthy elderly people living at home in Juva. The surveys was conducted between November and December in 2020 using a structured telephone questionnaire. The results of the surveys were analysed with the help of summary reports and cross-tabulations in the Webropol data collection system. Through content analysis, the open questions of the survey were analysed, and finally the answers were drawn together for conclusions.
The results of the thesis showed that the elderly very often prepare their own food and that,- very little prepared food was used. Local food as well as,- self-grown vegetables, roots and berries were widely used. Older people were satisfied with the grocery store and restaurant services in their area, although they used food services to a limited extent. The results revealed a need for counselling services regarding good eating for the erderly.
The information gathered in this research is utilised in the Ikäruoka 2.0-project,- where one of the goals is to develop food services for the elderly in the Juva area. Service providers in the area will receive valuable information to support services for the elderly.
Keywords: age food, elderly, food environment, food service
Tutkimuksessa toteutettuun kyselyyn osallistui 12 juvalaista kotona asuvaa hyväkuntoista ikääntynyttä. Kyselyt heille toteutettiin marrasjoulukuun välisenä aikana 2020 puhelimitse strukturoidun kyselylomakkeen avulla. Kyselyistä saatuja tuloksia analysoitiin Webropol-tiedonkeruujärjestelmästä saatavilla yhteenvetoraporteilla ja ristiintaulukoinneilla, joiden perusteella tehtiin johtopäätöksiä tutkimuskysymyksistä. Sisällönanalyysin avulla analysoitiin avoimia kysymyksiä laadullisen tutkimuksen mukaisesti.
Opinnäytetyön tuloksissa ilmeni, että ikääntyneet valmistavat hyvin pitkälti itse omat ruokansa, sillä valmisruokia käytettiin hyvin vähän. Lähiruokaa, itse kasvatettuja kasviksia, juureksia ja marjoja käytettiin paljon. Ikääntyneet olivat tyytyväisiä käyttämiinsä oman alueensa kauppa- ja ravintolapalveluihin. Ravintolapalveluita käytettiin melko vähän. Neuvontapalveluille ikäihmisten ruokailutottumuksista koettiin olevan tarvetta.
Tutkimuksessa kerättyä tietoa käytetään hyväksi Ikäruoka 2.0 -hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää ikääntyneille tarkoitettuja ruokapalveluita Juvan alueella. Lisäksi palveluntuottajat alueella saavat tutkimuksen avulla tietoa ikääntyville suunnattujen palvelujen tueksi.
Asiasanat: ikäruoka, ikääntyneet, ruokaympäristö, ruokapalvelut
A survey was,- conducted as a part of the study, and it involved 12 wealthy elderly people living at home in Juva. The surveys was conducted between November and December in 2020 using a structured telephone questionnaire. The results of the surveys were analysed with the help of summary reports and cross-tabulations in the Webropol data collection system. Through content analysis, the open questions of the survey were analysed, and finally the answers were drawn together for conclusions.
The results of the thesis showed that the elderly very often prepare their own food and that,- very little prepared food was used. Local food as well as,- self-grown vegetables, roots and berries were widely used. Older people were satisfied with the grocery store and restaurant services in their area, although they used food services to a limited extent. The results revealed a need for counselling services regarding good eating for the erderly.
The information gathered in this research is utilised in the Ikäruoka 2.0-project,- where one of the goals is to develop food services for the elderly in the Juva area. Service providers in the area will receive valuable information to support services for the elderly.
Keywords: age food, elderly, food environment, food service