Saannon optimoinit kinkkutehtaalla
Nieminen, Marko (2013)
Nieminen, Marko
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121221021
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121221021
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli tehdä hävikin seurantajärjestelmä ja analysoida saatuja tuloksia. Saannolla on tärkeä rooli yrityksen taloudessa ja tuotteen laadussa. Tässä työssä keskityttiin taloudelliseen vaikutukseen. Liiallinen painohävikki tuotteessa on pois yrityksen myyntituloista, koska tuotteet hinnoitellaan painon mukaan.
Tuotteen saannon parantamiseen voidaan vaikuttaa prosessin eri vaiheissa. Yksi tärkeä osa on tietää lihan rakenne ja sen käyttäytyminen eri prosessin vaiheissa. Lihan vedensidonta on suurin syy liialliseen painohävikkiin. Vedensidontaa voidaan hallita tuotannon eri vaiheissa. Toinen tärkeä asia on laitteiden toimivuus ja oikeiden parametrien käyttö. Uunin ohjelmassa käytetään delta-t-keittoa, joka vähentää painohävikin syntyä kypsytyksessä. Näihin asioihin perehdytään tarkemmin teoriaosuudessa.
Opinnäytetyön kokeellinen osa suoritettiin yrityksen tiloissa. Jatkuvassa tuotanossa toimivaa hävikin seuranta järjestelmää yrityksellä ei ollut. Työ aloitettiin suunnittemalla toimiva ja helppokäyttöinen punnitus- ja kirjausmenetelmä. Kirjaus- ja laskujärjestelmä tehtiin excel taulukko-ohjelmalla. Ohjelma kerää tietoa eri tiedostoista ja laskee hävikin automaattisesti punnitustuloksista. Järjestelmän avulla saadan helposti tietoon hävikki ja siihen vaikuttavat tekijät.
Tuloksissa analysoitiin punnitustuloksia ja tutkittiin hävikkiin vaikuttavat tekijät. Työssä ei ehditty perehtyä tarkemmin saannon optimointiin. Tuloksista saatiin kuitenkin tietoa, kuinka eri vaiheet vaikuttavat hävikkiin. Esimerkiksi uunien, jäähdytystunnelien ja lihan laadun vaikutus. Ohjelman avulla saadaan hyvää tietoa hävikistä ja näin voidaan jatkossa parantaa saantoa.
Tuotteen saannon parantamiseen voidaan vaikuttaa prosessin eri vaiheissa. Yksi tärkeä osa on tietää lihan rakenne ja sen käyttäytyminen eri prosessin vaiheissa. Lihan vedensidonta on suurin syy liialliseen painohävikkiin. Vedensidontaa voidaan hallita tuotannon eri vaiheissa. Toinen tärkeä asia on laitteiden toimivuus ja oikeiden parametrien käyttö. Uunin ohjelmassa käytetään delta-t-keittoa, joka vähentää painohävikin syntyä kypsytyksessä. Näihin asioihin perehdytään tarkemmin teoriaosuudessa.
Opinnäytetyön kokeellinen osa suoritettiin yrityksen tiloissa. Jatkuvassa tuotanossa toimivaa hävikin seuranta järjestelmää yrityksellä ei ollut. Työ aloitettiin suunnittemalla toimiva ja helppokäyttöinen punnitus- ja kirjausmenetelmä. Kirjaus- ja laskujärjestelmä tehtiin excel taulukko-ohjelmalla. Ohjelma kerää tietoa eri tiedostoista ja laskee hävikin automaattisesti punnitustuloksista. Järjestelmän avulla saadan helposti tietoon hävikki ja siihen vaikuttavat tekijät.
Tuloksissa analysoitiin punnitustuloksia ja tutkittiin hävikkiin vaikuttavat tekijät. Työssä ei ehditty perehtyä tarkemmin saannon optimointiin. Tuloksista saatiin kuitenkin tietoa, kuinka eri vaiheet vaikuttavat hävikkiin. Esimerkiksi uunien, jäähdytystunnelien ja lihan laadun vaikutus. Ohjelman avulla saadaan hyvää tietoa hävikistä ja näin voidaan jatkossa parantaa saantoa.