Aladobista tirripaistiin : Suomalaista perinneruokaa
Karjalainen, Sari (2009)
Karjalainen, Sari
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912147825
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912147825
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa suomalaista perinneruokaa sekä suomalaisen ruokaperinteen historiaa. Mitä on suomalainen perinneruoka? Mistä se on saanut vaikutteita ja ovatko suomalaiset perinneruoat puhtaasti suomalaisia, vai ovatko ne saaneet vaikutteita esimerkiksi Venäjältä tai Ruotsista?
Opinnäytetyössäni käsitellään Suomen ruokaperinteen historia esihistorialliselta ajalta 1900-luvulle asti, kuinka ruokakulttuuri sekä säilömis- ja ruoanvalmistusmenetelmät ovat kehittyneet. Työssä tutkitaan myös kunkin Suomen historiallisen maakunnan perinneruokia sekä -kulttuuria. Tutkimusosio pitää sisällään Viola-kodin asukkaille suoritettujen henkilökohtaisten haastattelujen tulokset. Viola-koti on Tampereella sijaitseva palvelutalo.
Sekä teoria- että tutkimusosiossa käy hyvin ilmi se, että Suomessa on syöty aina sitä, mitä on ollut käsillä. Luonnonolosuhteet huomioiden Suomessa on viljelty maata, kasvatettu karjaa ja kalastettu. Suomalaiset perinneruoat ovat syntyneet käsillä olevista raaka-aineista. Jokaisella maakunnalla ovat olleet omat perinneruokansa ja Viola-kodilla haastateltujen muistot lapsuutensa ruoista vastaavat hyvin maakuntien perinneruokia. Vaikutteita suomalaiseen ruokaperinteeseen on epäilemättä tullut niin Venäjältä kuin Ruotsistakin, sekä myös jonkin verran muualta Euroopasta.
Suomalaisen ruokaperinteen tarkka rajaaminen on vaikeaa. Tarkkojen rajaviivojen vetäminen puhtaasti suomalaisten ja muualta vaikutteensa saaneiden ruokien välillä on vaikeaa, ellei mahdotonta. Voidaan kuitenkin olettaa, että työssä mainitut perinneruoat ovat sellaisia, joita Suomessa on perinteisesti syöty, ja ne ovat syntyneet Suomessa, vaikka olisivatkin saaneet inspiraatiota muualta maailmasta.
Opinnäytetyössäni käsitellään Suomen ruokaperinteen historia esihistorialliselta ajalta 1900-luvulle asti, kuinka ruokakulttuuri sekä säilömis- ja ruoanvalmistusmenetelmät ovat kehittyneet. Työssä tutkitaan myös kunkin Suomen historiallisen maakunnan perinneruokia sekä -kulttuuria. Tutkimusosio pitää sisällään Viola-kodin asukkaille suoritettujen henkilökohtaisten haastattelujen tulokset. Viola-koti on Tampereella sijaitseva palvelutalo.
Sekä teoria- että tutkimusosiossa käy hyvin ilmi se, että Suomessa on syöty aina sitä, mitä on ollut käsillä. Luonnonolosuhteet huomioiden Suomessa on viljelty maata, kasvatettu karjaa ja kalastettu. Suomalaiset perinneruoat ovat syntyneet käsillä olevista raaka-aineista. Jokaisella maakunnalla ovat olleet omat perinneruokansa ja Viola-kodilla haastateltujen muistot lapsuutensa ruoista vastaavat hyvin maakuntien perinneruokia. Vaikutteita suomalaiseen ruokaperinteeseen on epäilemättä tullut niin Venäjältä kuin Ruotsistakin, sekä myös jonkin verran muualta Euroopasta.
Suomalaisen ruokaperinteen tarkka rajaaminen on vaikeaa. Tarkkojen rajaviivojen vetäminen puhtaasti suomalaisten ja muualta vaikutteensa saaneiden ruokien välillä on vaikeaa, ellei mahdotonta. Voidaan kuitenkin olettaa, että työssä mainitut perinneruoat ovat sellaisia, joita Suomessa on perinteisesti syöty, ja ne ovat syntyneet Suomessa, vaikka olisivatkin saaneet inspiraatiota muualta maailmasta.