Raaka-ainetietojen päivitys Raisio Oyj:n elintarvikeyksikössä
Multanen, Heidi (2013)
Multanen, Heidi
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112417916
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112417916
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä päivitettiin Raisio-yhtymän elintarvikeyksikön raaka-ainetiedot SAP-toiminnanohjausjärjestelmään. Raaka-aineiden nimet yhtenäistettiin, niiden Master data päivitettiin ja käytöstä poistuneet nimikkeet poistettiin järjestelmästä. Lisäksi ne raaka-aineet, joilta eräseuranta vielä puuttui, muutettiin eräseurattaviksi.
Työllä haluttiin varmistaa, että jatkossa varaston hyvinvointia pystytään seuraamaan suoraan osto-osastolta käsin, kun aiemmin vastuu säilyvyysaikojen seurannasta oli pääosin varastoilla. Kun raaka-aineiden parasta ennen -aikoja voidaan seurata SAP:n kautta, pystytään minimoimaan raaka-aineen vanhentumisen riskiä ja ennaltaehkäisemään hävikistä aiheutuvia kustannuksia. Projektin aikana työstettiin myös eräseurannan lisäystä koskeva ohje, joka toimii apuna, mikäli eräseurantaan on tehtävä muutoksia myös tulevaisuudessa.
Työn teoriaosuudessa kerrotaan toiminnanohjausjärjestelmistä ja syvennytään erityisesti Raisio-yhtymällä käytössä olevaan SAP-järjestelmään. Lisäksi teoriaosuudessa määritellään käsite Master data ja kerrotaan tiedon varastoinnin merkityksestä yrityksissä. Teoriaosuuden tarkoitus on auttaa lukijaa ymmärtämään projektin toteutusympäristöä sekä yhtenä lopputuotoksena syntynyttä eräseurantaohjetta.
Opinnäytetyön toteutusosassa käydään läpi yksityiskohtaisesti kaikki projektin vaiheet sekä saavutetut tulokset. Lisäksi arvioidaan projektin haasteita ja sitä, kuinka ne ratkaistiin. Projektissa saavutetut hyödyt voidaan jakaa kolmeen osaan. Päivitetyt raaka-ainetiedot auttavat ostajia päivittäisessä työssä, kun esimerkiksi pakkauskoot, toimittajatiedot ja muut tärkeät asiat ovat ajan tasalla. Eräseurannan lisäämisellä raaka-aineiden säilyvyysaikoja voidaan tarkastella osto-osastolta, minkä ansiosta hävikin riski on aiempaa pienempi ja tuoteturvallisuus parempi. Myös toimitusvarmuus paranee, kun raaka-aineiden ikähaasteet huomioidaan ajallaan. Lisäksi yrityksellä on käytössään ohje, jota sen työntekijät voivat käyttää, mikäli jatkossa tulee tarvetta eräseurannanlisäyksille.
Työllä haluttiin varmistaa, että jatkossa varaston hyvinvointia pystytään seuraamaan suoraan osto-osastolta käsin, kun aiemmin vastuu säilyvyysaikojen seurannasta oli pääosin varastoilla. Kun raaka-aineiden parasta ennen -aikoja voidaan seurata SAP:n kautta, pystytään minimoimaan raaka-aineen vanhentumisen riskiä ja ennaltaehkäisemään hävikistä aiheutuvia kustannuksia. Projektin aikana työstettiin myös eräseurannan lisäystä koskeva ohje, joka toimii apuna, mikäli eräseurantaan on tehtävä muutoksia myös tulevaisuudessa.
Työn teoriaosuudessa kerrotaan toiminnanohjausjärjestelmistä ja syvennytään erityisesti Raisio-yhtymällä käytössä olevaan SAP-järjestelmään. Lisäksi teoriaosuudessa määritellään käsite Master data ja kerrotaan tiedon varastoinnin merkityksestä yrityksissä. Teoriaosuuden tarkoitus on auttaa lukijaa ymmärtämään projektin toteutusympäristöä sekä yhtenä lopputuotoksena syntynyttä eräseurantaohjetta.
Opinnäytetyön toteutusosassa käydään läpi yksityiskohtaisesti kaikki projektin vaiheet sekä saavutetut tulokset. Lisäksi arvioidaan projektin haasteita ja sitä, kuinka ne ratkaistiin. Projektissa saavutetut hyödyt voidaan jakaa kolmeen osaan. Päivitetyt raaka-ainetiedot auttavat ostajia päivittäisessä työssä, kun esimerkiksi pakkauskoot, toimittajatiedot ja muut tärkeät asiat ovat ajan tasalla. Eräseurannan lisäämisellä raaka-aineiden säilyvyysaikoja voidaan tarkastella osto-osastolta, minkä ansiosta hävikin riski on aiempaa pienempi ja tuoteturvallisuus parempi. Myös toimitusvarmuus paranee, kun raaka-aineiden ikähaasteet huomioidaan ajallaan. Lisäksi yrityksellä on käytössään ohje, jota sen työntekijät voivat käyttää, mikäli jatkossa tulee tarvetta eräseurannanlisäyksille.