Mahlan säilyvyyden parantaminen
Järvinen, Lilli (2013)
Järvinen, Lilli
Saimaan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111917409
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111917409
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Mahla Naturelle Joutsenoon.
Työssä tutkittiin ja etsittiin tietoa, mitä eri käsittelymenetelmiä mahlalle on ja mikä niistä olisi paras vaihtoehto. Työssä tarkasteltiin myös mitkä ovat parhaat säilytystavat ja astiat.
Mahla Nature oli ottanut testiin eri kokoisia suodattimia, joilla saatiin vaihtelevia tuloksia. Suodatettujen mahlojen mikrobipitoisuuksia tarkasteltiin laboratoriossa Kuusankoskella.
Tavoitteena oli löytää oikea keino käsitellä mahlaa sen säilyvyyden parantamiseksi. Käsittelyn aikana mahlan maku, kirkkaus eikä mahlan sisältämien hivenaineiden määrä saanut muuttua.
Samalla oli tarkoitus tutkia yleisesti koivun mahlaa, koivun biologiaa ja erilaisia käyttötarkoituksia sekä terveysvaikutuksia. Yritettiin myös löytää mahlan pilaavat mikrobit.
Tutkimusten ja tiedonhaun perusteella saatiin selville, että mahla on todella helposti pilaantuva tuote ja mahlan keräilyssä hyvä hygienia on ehdoton edellytys. Tutkimusten avulla pystyttiin määrittämään paras keräilyastia ja menetelmä sekä saatiin uutta tietoa siitä, millainen suodatin koko olisi paras mahlalle. Tiedonhaun avulla Mahla Nature pääsee keväällä 2014 testaamaan uudet suodatin koot (0,2-0,5 mikronia) ja saadaan selville säilyykö mahla kuusi kuukautta.
Työssä tutkittiin ja etsittiin tietoa, mitä eri käsittelymenetelmiä mahlalle on ja mikä niistä olisi paras vaihtoehto. Työssä tarkasteltiin myös mitkä ovat parhaat säilytystavat ja astiat.
Mahla Nature oli ottanut testiin eri kokoisia suodattimia, joilla saatiin vaihtelevia tuloksia. Suodatettujen mahlojen mikrobipitoisuuksia tarkasteltiin laboratoriossa Kuusankoskella.
Tavoitteena oli löytää oikea keino käsitellä mahlaa sen säilyvyyden parantamiseksi. Käsittelyn aikana mahlan maku, kirkkaus eikä mahlan sisältämien hivenaineiden määrä saanut muuttua.
Samalla oli tarkoitus tutkia yleisesti koivun mahlaa, koivun biologiaa ja erilaisia käyttötarkoituksia sekä terveysvaikutuksia. Yritettiin myös löytää mahlan pilaavat mikrobit.
Tutkimusten ja tiedonhaun perusteella saatiin selville, että mahla on todella helposti pilaantuva tuote ja mahlan keräilyssä hyvä hygienia on ehdoton edellytys. Tutkimusten avulla pystyttiin määrittämään paras keräilyastia ja menetelmä sekä saatiin uutta tietoa siitä, millainen suodatin koko olisi paras mahlalle. Tiedonhaun avulla Mahla Nature pääsee keväällä 2014 testaamaan uudet suodatin koot (0,2-0,5 mikronia) ja saadaan selville säilyykö mahla kuusi kuukautta.