Lyödään viisaat ämpäripäämme yhteen - Tervolan matkailun nykytilan kartoitus
Häätylä, Anssi-Petteri; Pistokoski, Pyry (2013)
Häätylä, Anssi-Petteri
Pistokoski, Pyry
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2013
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518027
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518027
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Tervolan matkailun nykytilaa. Tavoitteena on saada todenmukainen kuva Tervolan matkailijasegmenteistä, matkailupalveluista ja matkailijoiden viipymästä. Työssä otetaan huomioon matkailijan ja matkailuelinkeinoharjoittajan näkökulmat.
Tervolan kunta sijaitsee Lapin läänissä Rovaniemen ja Kemin välillä, nelostien varrella. Kunnassa on useita matkailuyrityksiä, mutta majoituskapasiteetit ovat yrityksissä pieniä, minkä vuoksi suuria ryhmiä ei voida ottaa vastaan. Matkailu halutaan silti pitää osana kunnan elinkeinotoimintaa.
Työssä käytetään laadullista ja määrällistä tutkimusmenetelmää. Työn aineisto kerättiin matkailuelinkeinon harjoittajilta teemahaastatteluin ja matkailijoilta puolistrukturoiduin kyselylomakkein. Työn tietoperustassa keskitytään maaseutumatkailuun ja luontomatkailuun. Tietoperustaan syvennyttiin käyttämällä monipuolisesti kirjallisuutta ja internet-lähteitä.
Työn tutkimustuloksista ilmeni, että Tervolan suurin matkailijasegmentti on ohikulkumatkailijat. Tästä syystä matkailijoiden keskimääräinen viipymä Tervolassa on lyhyt. Eniten matkailijat toivoivat Tervolaan lisää kahvila- ja ravintolapalveluita.
Analysoimalla työssä kerättyä aineistoa ilmeni, että matkailun kehittämisessä kannattaisi tulevaisuudessa panostaa ohikulkumatkailijoiden viipymän pidentämiseen. Tervolassa pitäisi kehittää matkailuyrittäjien keskinäistä ja yrittäjien sekä kunnan välistä yhteistyötä. Paketoimalla Tervolan matkailupalveluita mahdollistettaisiin alueen markkinointi yhtenä kokonaisuutena.
Tervolan kunta sijaitsee Lapin läänissä Rovaniemen ja Kemin välillä, nelostien varrella. Kunnassa on useita matkailuyrityksiä, mutta majoituskapasiteetit ovat yrityksissä pieniä, minkä vuoksi suuria ryhmiä ei voida ottaa vastaan. Matkailu halutaan silti pitää osana kunnan elinkeinotoimintaa.
Työssä käytetään laadullista ja määrällistä tutkimusmenetelmää. Työn aineisto kerättiin matkailuelinkeinon harjoittajilta teemahaastatteluin ja matkailijoilta puolistrukturoiduin kyselylomakkein. Työn tietoperustassa keskitytään maaseutumatkailuun ja luontomatkailuun. Tietoperustaan syvennyttiin käyttämällä monipuolisesti kirjallisuutta ja internet-lähteitä.
Työn tutkimustuloksista ilmeni, että Tervolan suurin matkailijasegmentti on ohikulkumatkailijat. Tästä syystä matkailijoiden keskimääräinen viipymä Tervolassa on lyhyt. Eniten matkailijat toivoivat Tervolaan lisää kahvila- ja ravintolapalveluita.
Analysoimalla työssä kerättyä aineistoa ilmeni, että matkailun kehittämisessä kannattaisi tulevaisuudessa panostaa ohikulkumatkailijoiden viipymän pidentämiseen. Tervolassa pitäisi kehittää matkailuyrittäjien keskinäistä ja yrittäjien sekä kunnan välistä yhteistyötä. Paketoimalla Tervolan matkailupalveluita mahdollistettaisiin alueen markkinointi yhtenä kokonaisuutena.