Ravitsemuspalvelutyöntekijän työnkuva : case Alkio-opiston ravitsemuspalveluyksikkö
Ahovuori-Raivio, Mari-Johanna (2009)
Ahovuori-Raivio, Mari-Johanna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912188340
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912188340
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli laatia Alkio-opiston ravitsemuspalveluyksikön työntekijöille työnkuvat. Lisäksi työssä arvioitiin työnkuvien vaikutuksia työntekijöiden työssä viihtymiseen ja esimiestyöhön. Yksikön toiminta oli ajoittain jopa sekavaa työnkuvien puuttumisen vuoksi, ja toisaalta työvuoron kierrätys eri henkilöiden kesken oli vähäistä. Olen itse työskennellyt kyseisessä yksikössä usean vuoden ajan sekä työntekijänä että esimiehenä. Työnkuvien sisällöt toteutettiin mahdollisimman käytännönläheisesti ja yksityiskohtaisesti. Työnkuvien vaikutusten arviointi perustui sekä omaan työkokemukseeni että yksikön esimiehen ja työntekijöiden haastatteluihin.Työnkuvat toivat yksikön toimintaan muutoksia ja työssä tuotiin työnkuvat esille yhtenä johtamisvälineenä. Esimiestyö perustui kolmeen johtamismalliin: osaamisen, tiedon ja suorituksen johtamiseen. Työntekijöiden näkökulmasta työnkuvia tarkasteltiin suhteessa työssä viihtymiseen. Lisäksi työnkuvia linkitettiin sekä uusien että nykyisten työntekijöiden perehdyttämiseen. Työnkuvien laatimisella arvioitiin olevan monia vaikutuksia. Työntekijät kokivat, että työnkuvien kautta työpäivä saa selkeän rungon ja työskentely on tehokkaampaa. Lisäksi työntekijät uskoivat, että työnkuvien avulla on helpompi oppia uusi työ ja toisaalta siirtyä toiseen työvuoroon. Työnkuvien arvioitiin vaikuttavan positiivisesti työssä viihtymiseen, koska työstä aiheutuva stressi väheni selvien työjärjestelyjen myötä. Esimiestyöhön työnkuvat antoivat uuden välineen sekä osaamisen että suorituksen johtamiseen. Esimiehen oli aiempaa helpompi kehittää työntekijöiden osaamista työnkuvien avulla ja yksikön työntekijöistä saatiin toivottuja moniosaajia. Organisaatio sai työnkuvien kautta yksityiskohtaisempaa tietoa ravitsemuspalveluyksikön toiminnasta. Kokonaisuudessaan laaditut työnkuvat toivat ravitsemuspalveluyksikön toimintaan useita positiivisia asioita. Työnkuvat antoivat yksikölle perustan toiminnan kehittämiselle. Jatkossa työnkuvia onkin tärkeää päivittää ajanmukaisiksi.