Ravintolamaailma ostoskärryjä käyttävän asiakkaan ehdoilla
Pasanen, Krista (2009)
Pasanen, Krista
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912188279
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912188279
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on ollut suunnitella ja kehittää Ravintolamaail-massa ostoskärryineen asioiville Market-asiakkaille heidän asiakastarpeitaan vastaava ratkaisu asioinnin helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Tutkimuksen toimeksiantaja on SOK:n Matkailu- ja Ravitsemiskaupan ketjuohjaus. Työn lopputulos on produktiivinen, kahden konseptin suunnitteleminen. Ensimmäinen konsepti on ostoskärrypöytä, ja toinen konsepti on tilapäispöytänä toimiva tarjotin. Konsepteja on tarkoitus soveltaa sekä nykyisissä että uusissa Ravintolamaailmoissa.
Työni tutkimusosuus on toteutettu laadullisesti eli kvalitatiivisesti havainnointia käyttämällä. Havainnointi toteutettiin Hämeenlinnan Prisman Ravintolamaailmassa maalis- ja lokakuussa 2009. Havainnoinnin kautta sain vastaukset asettamiini tutkimuskysymyksiin, ja sen avulla selkiytyivät myös ongelmakohdat, joita Market-asiakkaat kohtaavat asioidessaan Ravintolamaailmoissa. Luonteeltaan tutkimus on myös eksploratiivinen, eli uutta tutkiva,koska aihetta ei ole aikaisemmin tarkasteltu ostoskärryineen liikkuvan asiakkaan näkökulmasta. Tietoa ja inspiraatiota suunnittelutyöhön olen etsinyt alan kirjallisuudesta sekä Internetistä.
Opinnäytetyön alussa käyn lyhyesti läpi tutkimuksen taustan ja tavoitteet. Tämän jälkeen esittelen tarkemmin asiakkaan ja tutkimuskohteen, työn tutkimusmenetelmät, eri ostoskärrymallit sekä valmiin suunnitelman. Suunnitelmaosiossa tarkastelen koko suunnitteluprosessia, ideoista valmiiseen konseptiin. Yhteenveto-osiossa teen johtopäätöksiä ja pohdin, miten koko opinnäytetyöprosessi on kokonaisuutena onnistunut. Lopuksi paneudun työn jatkokehitykseen.
Työni tutkimusosuus on toteutettu laadullisesti eli kvalitatiivisesti havainnointia käyttämällä. Havainnointi toteutettiin Hämeenlinnan Prisman Ravintolamaailmassa maalis- ja lokakuussa 2009. Havainnoinnin kautta sain vastaukset asettamiini tutkimuskysymyksiin, ja sen avulla selkiytyivät myös ongelmakohdat, joita Market-asiakkaat kohtaavat asioidessaan Ravintolamaailmoissa. Luonteeltaan tutkimus on myös eksploratiivinen, eli uutta tutkiva,koska aihetta ei ole aikaisemmin tarkasteltu ostoskärryineen liikkuvan asiakkaan näkökulmasta. Tietoa ja inspiraatiota suunnittelutyöhön olen etsinyt alan kirjallisuudesta sekä Internetistä.
Opinnäytetyön alussa käyn lyhyesti läpi tutkimuksen taustan ja tavoitteet. Tämän jälkeen esittelen tarkemmin asiakkaan ja tutkimuskohteen, työn tutkimusmenetelmät, eri ostoskärrymallit sekä valmiin suunnitelman. Suunnitelmaosiossa tarkastelen koko suunnitteluprosessia, ideoista valmiiseen konseptiin. Yhteenveto-osiossa teen johtopäätöksiä ja pohdin, miten koko opinnäytetyöprosessi on kokonaisuutena onnistunut. Lopuksi paneudun työn jatkokehitykseen.