Ruokapalvelujen suunnittelu ja toteutus
Ylönen, Jarkko (2013)
Ylönen, Jarkko
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013062814537
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013062814537
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa maistuva, monipuolinen ja urheilijan ravitsemuksen mukainen menu veteraanien yleisurheilun hallimaailmanmestaruuskisoihin (WMA 2012 Indoor Championships), joka järjestettiin Jyväskylässä 3.–8.4.2012. Toimeksiantaja oli Jyväskylän kaupunki.
Toimeksianto työhön saatiin loppuvuodesta 2011, joten aikaa suunnitteluun oli noin neljä kuukautta. Vuoden 2012 tammi-, helmi- ja maaliskuu käytettiin menun ja ruokailutapahtuman suunnitteluun. Helmikuun aikana saatiin menu valmiiksi, minkä jälkeen järjestettiin testiruokailu Keski-Suomen pelastuslaitoksen työntekijöille. Tarkoituksena oli testata ruokien maku, ulkonäkö ja ennen kaikkea sopivuus urheilijan ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Testiruokailuun valittiin muutamia ruokalajeja menusta. Testiruokailun tulokset ja palaute olivat hyviä, eikä ruokalajeihin näin ollen tarvinnut tehdä muutoksia. Loput ruoat testattiin kotikeittiöissä, minkä jälkeen menuun tehtiin tarvittavat muutokset.
Huhtikuussa 2012 oli työn toiminnallinen osuus, itse WMA 2012 -kilpailutapahtuma. Ruokailijoita kävi päivässä noin 700 kappaletta. Tapahtuman aikana ruoka valmistettiin Keljon keittiöllä ja valmis ruoka kuljetettiin Jyväskylän Monitoimitalolle, jossa ruokailu järjestettiin.
Opinnäytetyön raportointi alkoi syksyllä 2012 ja työ valmistui toukokuussa 2013. Työssä käytettiin hyväksi alan kirjallisuutta, omaa koulutusta ja ammattitaitoa sekä kokeneiden keittäjien tietotaitoa ja kokemuksia.
Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksista ilmeni, että menu oli maukas, monipuolinen ja urheilijan ravitsemuksellisiin tarpeisiin sopiva. Menua ja koko ruokailutapahtumakonseptia voidaan käyttää myös tulevaisuudessa järjestettäviin suurtapahtumiin. Konseptikokonaisuutta on helppo tarpeen tullen muokata ja soveltaa tapahtuman luonteen mukaiseksi.
Toimeksianto työhön saatiin loppuvuodesta 2011, joten aikaa suunnitteluun oli noin neljä kuukautta. Vuoden 2012 tammi-, helmi- ja maaliskuu käytettiin menun ja ruokailutapahtuman suunnitteluun. Helmikuun aikana saatiin menu valmiiksi, minkä jälkeen järjestettiin testiruokailu Keski-Suomen pelastuslaitoksen työntekijöille. Tarkoituksena oli testata ruokien maku, ulkonäkö ja ennen kaikkea sopivuus urheilijan ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Testiruokailuun valittiin muutamia ruokalajeja menusta. Testiruokailun tulokset ja palaute olivat hyviä, eikä ruokalajeihin näin ollen tarvinnut tehdä muutoksia. Loput ruoat testattiin kotikeittiöissä, minkä jälkeen menuun tehtiin tarvittavat muutokset.
Huhtikuussa 2012 oli työn toiminnallinen osuus, itse WMA 2012 -kilpailutapahtuma. Ruokailijoita kävi päivässä noin 700 kappaletta. Tapahtuman aikana ruoka valmistettiin Keljon keittiöllä ja valmis ruoka kuljetettiin Jyväskylän Monitoimitalolle, jossa ruokailu järjestettiin.
Opinnäytetyön raportointi alkoi syksyllä 2012 ja työ valmistui toukokuussa 2013. Työssä käytettiin hyväksi alan kirjallisuutta, omaa koulutusta ja ammattitaitoa sekä kokeneiden keittäjien tietotaitoa ja kokemuksia.
Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksista ilmeni, että menu oli maukas, monipuolinen ja urheilijan ravitsemuksellisiin tarpeisiin sopiva. Menua ja koko ruokailutapahtumakonseptia voidaan käyttää myös tulevaisuudessa järjestettäviin suurtapahtumiin. Konseptikokonaisuutta on helppo tarpeen tullen muokata ja soveltaa tapahtuman luonteen mukaiseksi.