Ammattikorkeakouluopinnot tukena nuorten yrittäjyyteen
Ravald, Miia; Saari, Katri (2013)
Ravald, Miia
Saari, Katri
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412792
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412792
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Laurea-ammattikorkeakoulun nuorten arvoja ja asenteita yrittäjyyttä kohtaan, ja ovatko he kiinnostuneita ryhtymään yrittäjiksi tulevaisuudessa. Tavoitteena oli myös selventää minkälaisissa asioissa nuoret sekä yrittäjät kokevat yrittäjyyden olevan haastavaa ja kohtaavatko heidän ajatusmaailmat yrittäjyydestä.
Työssä avataan yrittäjyyttä käsitteenä. Työn viitekehyksessä keskitytään Suomalaiseen yrittäjyyteen sekä yleisimpiin yritysmuotoihin. Lisäksi teoriaperustana hyödynnettiin suomalaisten nuorten asenteita ja arvoja yrittäjyyttä kohtaan. Tämä tietoperusta loi pohjan työssä käytetyille tutkimusmenetelmille.
Työssä hyödynnettiin empiiristä tutkimusta haastattelemalla nuoria yrittäjiä, jotka ovat perustaneet ravintola-alan yrityksen vuosien 2012 ja 2013 aikana. Lisäksi toteutettiin kysely Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran yksikön Yrittäjyystiistai-tapahtumissa, joissa yrittäjät vierailivat luennoimassa omista kokemuksistaan yrittäjinä. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa opiskelijoiden kiinnostusta lähteä yrittäjäksi, miten he kokevat Laurea-ammattikorkeakoulun tukevan heitä, sekä mitä apua koulu voisi nuorelle yrittäjäksi haaveilevalle tarjota.
Yhteenvetona yrittäjähaastatteluiden tuloksista voidaan todeta, että nuorten yleinen kuva ei aina vastaa todellista yrityksen perustamisprosessia, vaan prosessi mielletään vaikeammaksi kuin todellisuudessa on. Lisäksi kyselyn perusteella ammattikorkeakouluopiskelijat toivoisivat Laurea-ammattikorkeakoululta tietoa yritystoiminnasta. Työssä toimittiin osana Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran toimipisteen Kenno-hanketta, jonka tavoitteena on kasvattaa yrittäjyysinnostusta.
Työssä avataan yrittäjyyttä käsitteenä. Työn viitekehyksessä keskitytään Suomalaiseen yrittäjyyteen sekä yleisimpiin yritysmuotoihin. Lisäksi teoriaperustana hyödynnettiin suomalaisten nuorten asenteita ja arvoja yrittäjyyttä kohtaan. Tämä tietoperusta loi pohjan työssä käytetyille tutkimusmenetelmille.
Työssä hyödynnettiin empiiristä tutkimusta haastattelemalla nuoria yrittäjiä, jotka ovat perustaneet ravintola-alan yrityksen vuosien 2012 ja 2013 aikana. Lisäksi toteutettiin kysely Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran yksikön Yrittäjyystiistai-tapahtumissa, joissa yrittäjät vierailivat luennoimassa omista kokemuksistaan yrittäjinä. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa opiskelijoiden kiinnostusta lähteä yrittäjäksi, miten he kokevat Laurea-ammattikorkeakoulun tukevan heitä, sekä mitä apua koulu voisi nuorelle yrittäjäksi haaveilevalle tarjota.
Yhteenvetona yrittäjähaastatteluiden tuloksista voidaan todeta, että nuorten yleinen kuva ei aina vastaa todellista yrityksen perustamisprosessia, vaan prosessi mielletään vaikeammaksi kuin todellisuudessa on. Lisäksi kyselyn perusteella ammattikorkeakouluopiskelijat toivoisivat Laurea-ammattikorkeakoululta tietoa yritystoiminnasta. Työssä toimittiin osana Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran toimipisteen Kenno-hanketta, jonka tavoitteena on kasvattaa yrittäjyysinnostusta.