Kummiohjelman vaikutus henkilöstön perehtyneisyyteen ja työtyytyväisyyteen Ikea Vantaan ravintolassa
Virta, Laura (2009)
Virta, Laura
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912016701
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912016701
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö sai alkunsa Ikea:ssa toiminnassa olevan kummiohjelman pohjalta. Kummiohjelman tarkoituksena on perehdyttää uusi työntekijä työhönsä kokeneemman työntekijän, kummin, avulla. Ohjelma on ollut käytössä jo useamman vuoden, mutta resursseja sen toteuttamiseen käytännössä ei ravintolassa ole ollut. Henkilöstön vaihtuvuus on ollut suurta, joka puolestaan on tuonut tullessaan työntekijöille epävarmuutta ja –tietoisuutta omista työtehtävistään. Perehdytys on myös kärsinyt henkilöstövajeesta, jolla taas on ollut suuri merkitys yrityksen sisäiseen ilmapiiriin. Tutkimuksen tavoitteena olikin selvittää, onko kummiohjelmalla todellisia vaikutuksia henkilöstön perehtyneisyyteen ja työtyytyväisyyteen.
Sekä työtyytyväisyys että perehdytys ovat suuria kokonaisuuksia, joihin vaikuttavat lukuisat asiat. Tässä työssä keskityttiin ainoastaan tutkimustulosten esille tuomiin seikkoihin. Työssä ei siis huomioitu mm. johtajuuden, osaamisen tai yksilön oman hyvinvoinnin näkökulmia, vaikka ne vaikuttavat omalta osaltaan vastauksiin tahtomattakin. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin kolmea pääkohdetta: perehdytyksen, työtyytyväisyyden ja kummiuden käsitettä. Perehdytyksessä painotettiin erityisesti työnopastusta. Koska kummiuden kanssa läheisiä käsitteitä on useita, sitä määriteltiin tarkemmin erilaisten teorioiden avulla.
Tutkimus suoritettiin 39 henkilön joukolle, joista osalla oli ollut työhön tullessaan oma kummi ja osalla ei. Otanta koostuu ainoastaan Ikean ravintolan henkilökunnasta ja kysymyksiin vastattiin kyselylomakkeella. Tarpeelliseksi koettiin myös tutkia kummien mielenkiintoa ja motivaatiota kummina toimimista kohtaan ja suorittaa heille oma kyselynsä. Kun kummillisten ja kummittomien työntekijöiden vastauksia verrataan, voidaan todeta selvästi, että kummilliset työntekijät ovat tyytyväisempiä saamaansa perehdytykseen. He ovat myös tyytyväisempiä työhönsä.
Sekä työtyytyväisyys että perehdytys ovat suuria kokonaisuuksia, joihin vaikuttavat lukuisat asiat. Tässä työssä keskityttiin ainoastaan tutkimustulosten esille tuomiin seikkoihin. Työssä ei siis huomioitu mm. johtajuuden, osaamisen tai yksilön oman hyvinvoinnin näkökulmia, vaikka ne vaikuttavat omalta osaltaan vastauksiin tahtomattakin. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin kolmea pääkohdetta: perehdytyksen, työtyytyväisyyden ja kummiuden käsitettä. Perehdytyksessä painotettiin erityisesti työnopastusta. Koska kummiuden kanssa läheisiä käsitteitä on useita, sitä määriteltiin tarkemmin erilaisten teorioiden avulla.
Tutkimus suoritettiin 39 henkilön joukolle, joista osalla oli ollut työhön tullessaan oma kummi ja osalla ei. Otanta koostuu ainoastaan Ikean ravintolan henkilökunnasta ja kysymyksiin vastattiin kyselylomakkeella. Tarpeelliseksi koettiin myös tutkia kummien mielenkiintoa ja motivaatiota kummina toimimista kohtaan ja suorittaa heille oma kyselynsä. Kun kummillisten ja kummittomien työntekijöiden vastauksia verrataan, voidaan todeta selvästi, että kummilliset työntekijät ovat tyytyväisempiä saamaansa perehdytykseen. He ovat myös tyytyväisempiä työhönsä.