Ruokahuollon järjestäminen Naisten Salibandyn A-maajoukkueelle MM-kisoissa 2011
Laulainen, Anni (2013)
Laulainen, Anni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412808
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412808
Tiivistelmä
Toimin 3.12.–12.12.2011 Suomen Naisten Salibandyn A-maajoukkueen kokkina Salibandyn MM-kisoissa Sveitsissä. Toimeksiantajanani toimii siis Salibandyliigan Naisten A-maajoukkue. Tehtävänäni oli suunnitella kilpailujen ajaksi pelaajille ruokalista urheiluravitsemuksen pääkohdat huomioiden.
Hoidin käytännön toteutuksen eli ruoanvalmistuksen ja -tarjoilun Sveitsissä. Laadin joukkueen johdolle budjettiarvion raaka-ainekustannuksista ja raaka-ainetilauslistan. Raaka-aineiden hankintavastuu kuului kuitenkin minulle, kuten koko joukkueen ruokahuollon järjestäminen.
Opinnäytetyöni on toiminnallinen työ, ja työn tavoitteena on tuoda tietoa urheiluverkostoille ja joukkueiden johdolle ruoanvalmistuksen haasteista kilpailutilanteissa etenkin ulkomailla. Ravitsemuskilpailutilanteissa ei ole ollut parasta mahdollista, ja urheilijoita tulisi juuri auttaa käytännön tasolla ravitsemuksellisissa asioissa (Rindell & Väisänen 2011). Työssä esitettävät havainnot ja kehittämisideat ovat omia havaintojani, joita tein matkan aikana. Kirjoitin matkan aikana päiväkirjaa.
Joukkueen ruokahuollosta huolehtiminen oli rankka, mutta hieno kokemus. Kehitettävää löytyy etenkin rekrytointiprosessista, ja mielestäni joukkueen olisi aina hyvä palkata kaksi henkilöä mukaan. Tein kaiken työn yksin ja se osoittautui aika raskaaksi. Ennen kisamatkaa olisi myös hyvä perehtyä majoituspaikkaan ja sen alueeseen. Tärkeää, olisi myös selvittää huolellisesti millaiset keittiötilat kohteessa on ja kuinka raaka-aineiden hankinta hoidetaan.
Toivon, että työstäni on hyötyä urheiluverkostoissa työskenteleville henkilöille ja etenkin joukkueiden johdolle heidän pohtiessaan, kannattaako omaa kokkia hyödyntää kisamatkoilla. Tämä työ myös kertoo heille, millaista on olla kisamatkalla mukana kokin näkökulmasta. Uskon, että tämän työn myötä, joukkueet järjestävät rohkeammin ruokahuoltonsa itse ulkoistamisen sijaan.
Hoidin käytännön toteutuksen eli ruoanvalmistuksen ja -tarjoilun Sveitsissä. Laadin joukkueen johdolle budjettiarvion raaka-ainekustannuksista ja raaka-ainetilauslistan. Raaka-aineiden hankintavastuu kuului kuitenkin minulle, kuten koko joukkueen ruokahuollon järjestäminen.
Opinnäytetyöni on toiminnallinen työ, ja työn tavoitteena on tuoda tietoa urheiluverkostoille ja joukkueiden johdolle ruoanvalmistuksen haasteista kilpailutilanteissa etenkin ulkomailla. Ravitsemuskilpailutilanteissa ei ole ollut parasta mahdollista, ja urheilijoita tulisi juuri auttaa käytännön tasolla ravitsemuksellisissa asioissa (Rindell & Väisänen 2011). Työssä esitettävät havainnot ja kehittämisideat ovat omia havaintojani, joita tein matkan aikana. Kirjoitin matkan aikana päiväkirjaa.
Joukkueen ruokahuollosta huolehtiminen oli rankka, mutta hieno kokemus. Kehitettävää löytyy etenkin rekrytointiprosessista, ja mielestäni joukkueen olisi aina hyvä palkata kaksi henkilöä mukaan. Tein kaiken työn yksin ja se osoittautui aika raskaaksi. Ennen kisamatkaa olisi myös hyvä perehtyä majoituspaikkaan ja sen alueeseen. Tärkeää, olisi myös selvittää huolellisesti millaiset keittiötilat kohteessa on ja kuinka raaka-aineiden hankinta hoidetaan.
Toivon, että työstäni on hyötyä urheiluverkostoissa työskenteleville henkilöille ja etenkin joukkueiden johdolle heidän pohtiessaan, kannattaako omaa kokkia hyödyntää kisamatkoilla. Tämä työ myös kertoo heille, millaista on olla kisamatkalla mukana kokin näkökulmasta. Uskon, että tämän työn myötä, joukkueet järjestävät rohkeammin ruokahuoltonsa itse ulkoistamisen sijaan.