Maittavaa ja ravitsevaa ruokaa, kiitos! : Satakielen ja Valkaman kolmen asukkaan ravitsemustilan arviointi
Marjamäki, Elina (2013)
Marjamäki, Elina
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911601
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911601
Tiivistelmä
Tämän projektin tarkoitus oli tutkia kolmen palvelutalon asukkaan ravitsemustila Ulvilassa Pappilanlammen palvelukeskuksessa. Tavoitteena oli selvittää asukkaiden ravitsemustila käyttämällä mittareina Mini Nutritional Assessment-testiä (MNA) ja ruokapäiväkirjoja. MNA-testi on kehitetty yli 65-vuotiaiden ravitsemustilan arviointiin. MNA–testin tuloksista tulkitaan onko ikääntyneellä normaali ravitsemustila, virhe- tai aliravitsemustila vai virheravitsemuksen riski. Ruokapäiväkirjoista laskettiin asukkaiden ravintoaineiden saanti ja niitä verrattiin uusimpiin ravitsemussuosituksiin, jotka ovat suomalaiset ravitsemussuositukset 2005 ja ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010. Ruokapäiväkirjat laadittiin alusta asti projektia varten sopiviksi. Projektia varten Pappilanlammessa toteutettiin keväällä 2013 työntekijöille ohjeistus-tuokio MNA-testin ja ruokapäiväkirjojen täyttämisestä.
Tässä projektissa Pappilanlammen palvelukeskuksen työntekijöillä tarkoitetaan lähi- ja sairaanhoitajia sekä harjoittelujaksoaan viettänyttä opiskelijaa. Projekti toteutettiin, koska projektin tilaaja halusi tietoa asukkaiden ravitsemustilasta. Projektin tilaaja oli Ulvilan vanhustenhuoltoyhdistys ry Pappilanlammen palvelukeskus. Projekti alkoi vuonna 2012 ja päättyi keväällä 2013.
Tämän projektin teoriaosuus käsittelee suomalaiset ravitsemussuositukset 2005 ja ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010, ravitsemustilaa ja sen mittaamiseen käytettäviä menetelmiä sekä ikääntyneen ravitsemusta.
Projektissa esitetään kolmen Ulvilan Pappilanlammen asukkaan ravitsemustilan tutkimisen vaiheet ja tuotokset. Tuotoksista selvisi, että asukkaiden hiilihydraattien saanti oli tasaisinta. Merkittävä huomio oli proteiinin liian vähäinen saanti sekä kalsiumin ylisaanti. Projektin tuotoksia voidaan käyttää Pappilanlammen kolmen asukkaan ravitsemuksen suunnitteluun.
Tässä projektissa Pappilanlammen palvelukeskuksen työntekijöillä tarkoitetaan lähi- ja sairaanhoitajia sekä harjoittelujaksoaan viettänyttä opiskelijaa. Projekti toteutettiin, koska projektin tilaaja halusi tietoa asukkaiden ravitsemustilasta. Projektin tilaaja oli Ulvilan vanhustenhuoltoyhdistys ry Pappilanlammen palvelukeskus. Projekti alkoi vuonna 2012 ja päättyi keväällä 2013.
Tämän projektin teoriaosuus käsittelee suomalaiset ravitsemussuositukset 2005 ja ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010, ravitsemustilaa ja sen mittaamiseen käytettäviä menetelmiä sekä ikääntyneen ravitsemusta.
Projektissa esitetään kolmen Ulvilan Pappilanlammen asukkaan ravitsemustilan tutkimisen vaiheet ja tuotokset. Tuotoksista selvisi, että asukkaiden hiilihydraattien saanti oli tasaisinta. Merkittävä huomio oli proteiinin liian vähäinen saanti sekä kalsiumin ylisaanti. Projektin tuotoksia voidaan käyttää Pappilanlammen kolmen asukkaan ravitsemuksen suunnitteluun.