Luonnonvaraisten keräilytuotteiden pakkausmateriaalit ja -merkinnät pienyrittäjien näkökulmasta
Kirvesniemi, Kati (2013)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052410623
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052410623
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin luonnonvaraisten keräilytuotteiden (marjat, sienet, yrtit) pakkausmateriaaleja ja -merkintöjä pienyrittäjien näkökulmasta. Opinnäytetyö toimi osana Ruralia -instituutin Laadukasta liiketoimintaa luonnosta -hanketta. Toukokuussa 2013 pidettävään koulutustilaisuuteen koottiin selkeä tietopaketti pakkausmateriaaleista ja -merkinnöistä, selvitettiin Suomessa tällä hetkellä toimivat kotimaiset elintarvikepakkausten valmistajat, hankittiin ajantasaiset tuotehinnastot, sekä näytemateriaaleja.
Yhteensä 30 pienelle ja keskisuurelle luonnontuoteyrityksille Savon alueella lähetettiin kysely, jossa kartoitettiin heidän ongelmiaan pakkausmateriaaleista ja -merkinnöistä. Kyselyyn vastasi 30 %. Suurimmiksi ongelmiksi osoittautuivat: oikeat säilytyslämpötilat, kontaktimateriaalit ja niiden merkitys, tuoretuotteiden vaatimukset pakkausmateriaaleille, sekä pakolliset pakkausmerkinnät.
Kotimaisia pakkausten valmistajia kartoitettiin olevan Suomessa tällä hetkellä 42 kpl. Kartoituksesta rajattiin pois tukut, maahantuojat, painotalot, suunnittelutoimistot sekä ulkomaalaisomistuksessa olevat yritykset. Kaikille toimijoille lähetettiin kysely, johon vastasi 32 %. Luonnontuoteyrittäjien haluamia pieniä pakkauskokoja oli saatavana, mutta ongelmana ovat vähimmäiskappalemäärien valmistus ja -lähetyseräkoot, sekä painovärien ja -laattojen kalleus.
Lähituotteiden kiinnostavuutta ja pakkausmateriaalien merkitystä ravintola-alan yrittäjille kartoitettiin kyselyllä, joka lähetettiin 15 Savon alueen ravintola-alan toimijalle, siihen vastasi 30 %. Lähituotteet koettiin kiinnostaviksi, ja niitä otettiin vastaan 2-400 kg/vuosi. Tuotteiden pakkaukseen tai pakkausmateriaaliin ei kiinnitetty juurikaan huomiota.
Työssä käydään läpi myös luonnontuotteiden keräilyä koskevat tärkeimmät lainsäädännöt, elintarvik-keiden laatuvaatimukset, kontaktimateriaalit, pakkaaminen, pakkausmerkinnät, ja jatkojalostuksesta käydään läpi kuivaaminen, sokerisäilöntä ja suolaus.
Yhteensä 30 pienelle ja keskisuurelle luonnontuoteyrityksille Savon alueella lähetettiin kysely, jossa kartoitettiin heidän ongelmiaan pakkausmateriaaleista ja -merkinnöistä. Kyselyyn vastasi 30 %. Suurimmiksi ongelmiksi osoittautuivat: oikeat säilytyslämpötilat, kontaktimateriaalit ja niiden merkitys, tuoretuotteiden vaatimukset pakkausmateriaaleille, sekä pakolliset pakkausmerkinnät.
Kotimaisia pakkausten valmistajia kartoitettiin olevan Suomessa tällä hetkellä 42 kpl. Kartoituksesta rajattiin pois tukut, maahantuojat, painotalot, suunnittelutoimistot sekä ulkomaalaisomistuksessa olevat yritykset. Kaikille toimijoille lähetettiin kysely, johon vastasi 32 %. Luonnontuoteyrittäjien haluamia pieniä pakkauskokoja oli saatavana, mutta ongelmana ovat vähimmäiskappalemäärien valmistus ja -lähetyseräkoot, sekä painovärien ja -laattojen kalleus.
Lähituotteiden kiinnostavuutta ja pakkausmateriaalien merkitystä ravintola-alan yrittäjille kartoitettiin kyselyllä, joka lähetettiin 15 Savon alueen ravintola-alan toimijalle, siihen vastasi 30 %. Lähituotteet koettiin kiinnostaviksi, ja niitä otettiin vastaan 2-400 kg/vuosi. Tuotteiden pakkaukseen tai pakkausmateriaaliin ei kiinnitetty juurikaan huomiota.
Työssä käydään läpi myös luonnontuotteiden keräilyä koskevat tärkeimmät lainsäädännöt, elintarvik-keiden laatuvaatimukset, kontaktimateriaalit, pakkaaminen, pakkausmerkinnät, ja jatkojalostuksesta käydään läpi kuivaaminen, sokerisäilöntä ja suolaus.