Puhtaanapidon kehittäminen Prisma Kalevan ravintolamaailmassa
Pihlajamäki, Juulia (2013)
Pihlajamäki, Juulia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305219957
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305219957
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää puhtaanapitoa Prisma Kalevan ravintolamaailmassa uusimalla siivoussuunnitelma sekä tekemällä puhdistusohjeet keittiön koneille ja laitteille. Uudesta suunnitelmasta piti tehdä aikaisempaa kattavampi, josta löytyy kaikki oleellinen kuten käytettävät puhdistusaineet ja -välineet puhtaanapitoa varten. Tavoitteena oli tehdä selkeä suunnitelma ja hyvät ohjeet päivittäisen puhtaanapitotyön helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi, jotta henkilökunta tietäisi mitä, miten ja milloin tehdä.
Tämän työn teoriaosuudessa perehdyttiin ammattikeittiön puhtaanapitoon vaikuttaviin keskeisiin tekijöihin, vaatimuksiin ja erityispiirteisiin. Kehittämistyötä pohdittiin yleisellä tasolla, mutta myös työn sekä työtapojen kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi työssä käsiteltiin valvontatietojen julkistamisjärjestelmä Oivan merkitystä puhtaanapitoon.
Kehittämistyön lopputuloksena kattavan suunnitelman ja ohjeiden lisäksi oli uusien puhdistusaineiden hankinta sekä yhtenäistäminen. Lisäksi kohteeseen hankittiin uusia ja tarkoituksenmukaisia puhdistusvälineitä sekä tehtiin muutoksia muun muassa siivousvälinevaraston järjestyksessä. Koska kohteen puhtaanapitoon ei vielä tehty suuria muutoksia, seuraava kehitysaskel voi olla mikrokuitusiivoukseen siirtyminen. Mikrokuitusiivoukseen siirtyminen nopeuttaa ja keventää puhtaanapitotyötä, koska veden käyttö vähenee. Veden käytön vähentäminen ammattikeittiön siivouksessa vaikuttaa toiminnan taloudellisuuteen ja ekologisuuteen.
Tämän työn teoriaosuudessa perehdyttiin ammattikeittiön puhtaanapitoon vaikuttaviin keskeisiin tekijöihin, vaatimuksiin ja erityispiirteisiin. Kehittämistyötä pohdittiin yleisellä tasolla, mutta myös työn sekä työtapojen kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi työssä käsiteltiin valvontatietojen julkistamisjärjestelmä Oivan merkitystä puhtaanapitoon.
Kehittämistyön lopputuloksena kattavan suunnitelman ja ohjeiden lisäksi oli uusien puhdistusaineiden hankinta sekä yhtenäistäminen. Lisäksi kohteeseen hankittiin uusia ja tarkoituksenmukaisia puhdistusvälineitä sekä tehtiin muutoksia muun muassa siivousvälinevaraston järjestyksessä. Koska kohteen puhtaanapitoon ei vielä tehty suuria muutoksia, seuraava kehitysaskel voi olla mikrokuitusiivoukseen siirtyminen. Mikrokuitusiivoukseen siirtyminen nopeuttaa ja keventää puhtaanapitotyötä, koska veden käyttö vähenee. Veden käytön vähentäminen ammattikeittiön siivouksessa vaikuttaa toiminnan taloudellisuuteen ja ekologisuuteen.