Antigeenispesifisten lymfosyyttien proliferaatiotestin optimointi
Ruokonen, Susanna; Juustila, Marja (2013)
Ruokonen, Susanna
Juustila, Marja
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305169061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305169061
Tiivistelmä
Ruoka-aineallergiat ovat alle kouluikäisten lasten yleisin allergia. Pienillä lapsilla ravitsemukselle tärkeistä ruokaaineista johtuvaa allergiaa aiheuttavat usein maito sekä viljat.
Opinnäytetyömme toteutettiin osana Oulun yliopiston mikrobiologian ja immunologian yksikössä toimivan dosentti Petri Kulmalan työryhmän projektia, jossa selvitetään lym-
fosyyttien toimintaa ja ominaisuuksia terveillä ja ruoka-allergioista kärsivillä lapsilla.
Tehtävänämme oli laboratoriokokein selvittää, mikä olisi eräiden vehnä- ja maitoproteiinien optimaalinen pitoisuus valkosolujen in vitro -proliferaatiotestissä. Kullakin tutkimukseen valitulla proteiinilla on osoitettu olevan keskeinen asema kyseisessä ruoka-aineallergiassa.
Tavoitteena oli tutkia proteiinikonsentraation vaikutusta solujen proliferaatioon, siten että löytäisimme alimman vasteen antavan proteiinikonsentraation. Vasteella tarkoi-
tamme lymfosyyttien jakaantumista. Toinen opinnäytetyössä selvitettävä asia oli interleukiini-2-sytokiinin eli kasvutekijän lisäämisen vaikutus proliferaatioon.
Laboratoriokokein löysimme lähes kaikille antigeeneille optimaalisen konsentraation, ja interleukiini-2:n lisäämisellä oli todistetusti selkeä yhteys soluproliferaatiota lisäävästi.
Opinnäytetyömme toteutettiin osana Oulun yliopiston mikrobiologian ja immunologian yksikössä toimivan dosentti Petri Kulmalan työryhmän projektia, jossa selvitetään lym-
fosyyttien toimintaa ja ominaisuuksia terveillä ja ruoka-allergioista kärsivillä lapsilla.
Tehtävänämme oli laboratoriokokein selvittää, mikä olisi eräiden vehnä- ja maitoproteiinien optimaalinen pitoisuus valkosolujen in vitro -proliferaatiotestissä. Kullakin tutkimukseen valitulla proteiinilla on osoitettu olevan keskeinen asema kyseisessä ruoka-aineallergiassa.
Tavoitteena oli tutkia proteiinikonsentraation vaikutusta solujen proliferaatioon, siten että löytäisimme alimman vasteen antavan proteiinikonsentraation. Vasteella tarkoi-
tamme lymfosyyttien jakaantumista. Toinen opinnäytetyössä selvitettävä asia oli interleukiini-2-sytokiinin eli kasvutekijän lisäämisen vaikutus proliferaatioon.
Laboratoriokokein löysimme lähes kaikille antigeeneille optimaalisen konsentraation, ja interleukiini-2:n lisäämisellä oli todistetusti selkeä yhteys soluproliferaatiota lisäävästi.