Kahvilan liiketoimintasuunnitelma : yrityksen perustaminen ravintola-alalle
Ryynänen, Minna (2009)
Ryynänen, Minna
Lahden ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912087369
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912087369
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, joka koostuu aloittavan kahvila-leipomoyrityksen liiketoimintasuunnitelmasta ja ravintolayrityksen perustamiseen liittyvästä teoriasta. Opinnäytetyön tavoite on toteuttamiskelpoinen ja muunneltavissa oleva liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelmassa keskitytään tarkemmin kahvilan toimintaan, sillä leipomon toimintaa on tarkoitus lähteä kasvattamaan vasta kahvilan toiminnan käynnistämisen jälkeen.
Työssä tarkastellaan ravintola-alan ominaisuuksia, haasteita ja tulevaisuudenkuvia. Ravintola-alan yrityksille tyypillistä on tietynlainen epävakaisuus. Sesongit, suhdanteet ja muoti vaikuttavat yrityksiin voimakkaasti. Ravintola-alalle haasteita asettavat kuluttajakäyttäytymisen muutokset ja henkilöstön rakenne. Tulevaisuudessa trendit tulevat näkymään muun muassa teemaravintoloiden lisääntymisenä ja automatiikkaa aletaan hyödyntää entistä enemmän. Ravintola-alalla menestyksen avaimet ovat yrittäjän ja henkilökunnan käsissä. Liiketaloudellinen osaaminen on tärkeää. Ravintola-alalla toimiessa täytyy ottaa huomioon, että alaa koskien on säädetty lakeja muun muassa alkoholin anniskelusta.
Yrityksen perustamista ja liiketoiminnan osa-alueita käsitellään työssä laaditun liiketoimintasuunnitelman kannalta. Painotus keskittyy yrityksen toimintaan jättäen perustamistoimet ja talous- ja rahoitusasiat vähemmälle huomiolle, sillä ne eivät ole vielä ajankohtaisia.
Liiketoimintasuunnitelma on opinnäytetyön liitteenä. Se on pääosin tavoitteen mukainen.
Työssä tarkastellaan ravintola-alan ominaisuuksia, haasteita ja tulevaisuudenkuvia. Ravintola-alan yrityksille tyypillistä on tietynlainen epävakaisuus. Sesongit, suhdanteet ja muoti vaikuttavat yrityksiin voimakkaasti. Ravintola-alalle haasteita asettavat kuluttajakäyttäytymisen muutokset ja henkilöstön rakenne. Tulevaisuudessa trendit tulevat näkymään muun muassa teemaravintoloiden lisääntymisenä ja automatiikkaa aletaan hyödyntää entistä enemmän. Ravintola-alalla menestyksen avaimet ovat yrittäjän ja henkilökunnan käsissä. Liiketaloudellinen osaaminen on tärkeää. Ravintola-alalla toimiessa täytyy ottaa huomioon, että alaa koskien on säädetty lakeja muun muassa alkoholin anniskelusta.
Yrityksen perustamista ja liiketoiminnan osa-alueita käsitellään työssä laaditun liiketoimintasuunnitelman kannalta. Painotus keskittyy yrityksen toimintaan jättäen perustamistoimet ja talous- ja rahoitusasiat vähemmälle huomiolle, sillä ne eivät ole vielä ajankohtaisia.
Liiketoimintasuunnitelma on opinnäytetyön liitteenä. Se on pääosin tavoitteen mukainen.