Selvitys kouluruoan laadusta Kurikan kaupungissa
Ojaniemi, Tanja; Haaramo, Anne (2013)
Ojaniemi, Tanja
Haaramo, Anne
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305056343
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305056343
Tiivistelmä
Julkiset ruokapalvelut koskettavat lähes kaikkia suomalaisia jossain elämänvaiheessa. Ravitsemussuositusten mukaiset ateriat edistävät ja tukevat ravitsemuksen sekä terveyden myönteistä kehitystä. Koululounas on merkittävä osa oppilaan päivittäisestä ravinnosta. Koululounaan tulisi kattaa 1/3 ravinnon tarpeesta.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kurikan kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelut. Puhtaus- ja ruokapalveluiden tehtävänä on vastata keskitetysti näiden palveluiden tuottamisesta. Opinnäyteyön tarkoituksena oli selvittää kouluruoan laatua turvallisuuden, ravitsemuksen, aistittavien ominaisuuksien sekä palvelun ja ympäristön näkökulmista taloudellisuus huomioon ottaen.
Ruoan turvallisuus toteutuu noudattamalla terveydensuojelulakia ja elintarvikelakia. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo omavalvonnan noudattamista.
Ravitsemuslaatua mitattiin laskemalla ravintosisällöt ruoista ja vertaamalla niitä Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2005) sekä Kouluruokailusuosituksiin (2008). Tässä työssä ravintoainetiheyttä arvioitiin keskeisten ravintoaineiden osalta, keskiarvona kahden viikon ajanjaksolla. Energiaravintoaineiden osuutta arvioitiin niin ikään kahden viikon keskiarvolla. Ravitsemuksellisen laadun toteutumisessa on vielä tekemistä rasvan määrän ja laadun suhteen. Myös suolan käyttöä tulisi vähentää.
Ruuan aistittavia ominaisuuksia ovat maun lisäksi ulkonäkö, haju ja rakenne. Tässä työssä on esimerkki aistittavien ominaisuuksien kehittämisestä ruokatoimikuntaa hyödyntäen.
Palvelulaatua tulisi arvioida säännöllisesti. Sähköinen asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan huhtikuun 2013 aikana Kurikan peruskoulun oppilaille. Ympäristöasiat puhuttavat enenevässä määrin. Kurikan ruokapalvelut on aloittanut kampanjan ruokahävikin pienentämiseksi.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kurikan kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelut. Puhtaus- ja ruokapalveluiden tehtävänä on vastata keskitetysti näiden palveluiden tuottamisesta. Opinnäyteyön tarkoituksena oli selvittää kouluruoan laatua turvallisuuden, ravitsemuksen, aistittavien ominaisuuksien sekä palvelun ja ympäristön näkökulmista taloudellisuus huomioon ottaen.
Ruoan turvallisuus toteutuu noudattamalla terveydensuojelulakia ja elintarvikelakia. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo omavalvonnan noudattamista.
Ravitsemuslaatua mitattiin laskemalla ravintosisällöt ruoista ja vertaamalla niitä Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2005) sekä Kouluruokailusuosituksiin (2008). Tässä työssä ravintoainetiheyttä arvioitiin keskeisten ravintoaineiden osalta, keskiarvona kahden viikon ajanjaksolla. Energiaravintoaineiden osuutta arvioitiin niin ikään kahden viikon keskiarvolla. Ravitsemuksellisen laadun toteutumisessa on vielä tekemistä rasvan määrän ja laadun suhteen. Myös suolan käyttöä tulisi vähentää.
Ruuan aistittavia ominaisuuksia ovat maun lisäksi ulkonäkö, haju ja rakenne. Tässä työssä on esimerkki aistittavien ominaisuuksien kehittämisestä ruokatoimikuntaa hyödyntäen.
Palvelulaatua tulisi arvioida säännöllisesti. Sähköinen asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan huhtikuun 2013 aikana Kurikan peruskoulun oppilaille. Ympäristöasiat puhuttavat enenevässä määrin. Kurikan ruokapalvelut on aloittanut kampanjan ruokahävikin pienentämiseksi.