Jamix Ruoka-ohjelman käyttöönotto : Tapaus Pirkanmaan kansanterveys ry
Koskinen, Saana (2013)
Koskinen, Saana
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304174539
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304174539
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä kuvataan Jamix Ruoka-ohjelman käyttöönottoprosessi Pirkanmaan kansanterveys ry:n ravintoloissa. Pirkanmaan kansanterveys ry on yhdistys, joka tuottaa ravintola-, kahvila- ja kioskipalveluita Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (TAYS) alueella. Työn teoriapohjana käytetään tuotannonohjausjärjestelmistä saatavilla olevaa tietoa, ammattikeittiöiden muutosjohtamiseen liittyvää kirjallisuutta sekä Kansaneläkelaitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuottamaa ravitsemussuositusta ateriatuetuille opiskelija-aterioille. Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa käytetään toimintatutkimuksellista lähestymistapaa. Tutkimusmenetelmiä ovat havainnointi, haastattelut ja ryhmäkeskustelut.
Osassa yhdistyksen ravintoloista tarjotaan korkeakouluopiskelijoille suunnattua Kansaneläkelaitoksen tukemaan lounasta. Vuonna 2013 astui voimaan suositus, joka edellyttää tukea saavilta ravintoloilta tarjottavan ruuan ravintosisällön esittämistä pyydettäessä ja määrittelee vaatimukset ruuan ravitsemukselliselle laadulle. Tämän vuoksi Pirkanmaan kansanterveys ry:n ravintoloihin hankittiin syksyllä 2012 Jamix Ruoka – tuotannonohjausjärjestelmä. Ohjelmiston hankita edellytti Jamix-työryhmän perustamista ja käyttöönottoprosessin käynnistämistä.
Työ tehtiin aikavälillä lokakuu 2012-maaliskuu 2013. Työryhmä osallistui tämän ajan puitteissa Jamix Oy:n pääkäyttäjäkoulutukseen, loi ohjelmaan lähes oikeellisen ruoka-aineluettelon sekä noin 160 ruokaohjetta. Ruokaohjeista rakennettiin ruokalistat kahdelle ravintolalle. Ruokalistoilla olleista ruokaohjeista suurin osa täytti opiskelija-aterian ravitsemukselliset kriteerit, mutta kriteerit täyttävät ateriat eivät jakautuneet suosituksen vaatimalla tavalla kaikkina päivinä. Kaikkien aterioiden kohdalla ravitsemuksellista laatua ei voitu tutkia oikeellisesti, puuttuvien ravintosisältötietojen vuoksi. Tulevaisuudessa on tärkeää, että ravintosisältötietoja päivitetään ohjelmaan aktiivisesti.
Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto muuttaa toimintaa keittiöissä huomattavasta. Sen vuoksi käyttöönottoprosessin aikana Pikante-ravintoloissa kiinnitettiin huomiota muutosjohtamiseen. Muutosjohtamisen keinoina hyödynnettiin tiedottamista, osallistamista, palkitsemista ja kouluttamista. Näitä keinoja käytettiin koko käyttöönottoprosessin ajan, mutta niillä ei silti saavutettu täydellistä muutosjohtamista. Työn tuloksina todetaan myös, että Jamix Ruoka -ohjelma ei sellaisenaan täysin tukenut vertailua opiskelija-aterian ravintosuosituksiin, sillä toiminnot eivät tähän riittäneet. Sen sijaan tuotannonohjausjärjestelmä edesauttoi työtapojen yhtenäistämistä toimipisteissä.
Osassa yhdistyksen ravintoloista tarjotaan korkeakouluopiskelijoille suunnattua Kansaneläkelaitoksen tukemaan lounasta. Vuonna 2013 astui voimaan suositus, joka edellyttää tukea saavilta ravintoloilta tarjottavan ruuan ravintosisällön esittämistä pyydettäessä ja määrittelee vaatimukset ruuan ravitsemukselliselle laadulle. Tämän vuoksi Pirkanmaan kansanterveys ry:n ravintoloihin hankittiin syksyllä 2012 Jamix Ruoka – tuotannonohjausjärjestelmä. Ohjelmiston hankita edellytti Jamix-työryhmän perustamista ja käyttöönottoprosessin käynnistämistä.
Työ tehtiin aikavälillä lokakuu 2012-maaliskuu 2013. Työryhmä osallistui tämän ajan puitteissa Jamix Oy:n pääkäyttäjäkoulutukseen, loi ohjelmaan lähes oikeellisen ruoka-aineluettelon sekä noin 160 ruokaohjetta. Ruokaohjeista rakennettiin ruokalistat kahdelle ravintolalle. Ruokalistoilla olleista ruokaohjeista suurin osa täytti opiskelija-aterian ravitsemukselliset kriteerit, mutta kriteerit täyttävät ateriat eivät jakautuneet suosituksen vaatimalla tavalla kaikkina päivinä. Kaikkien aterioiden kohdalla ravitsemuksellista laatua ei voitu tutkia oikeellisesti, puuttuvien ravintosisältötietojen vuoksi. Tulevaisuudessa on tärkeää, että ravintosisältötietoja päivitetään ohjelmaan aktiivisesti.
Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto muuttaa toimintaa keittiöissä huomattavasta. Sen vuoksi käyttöönottoprosessin aikana Pikante-ravintoloissa kiinnitettiin huomiota muutosjohtamiseen. Muutosjohtamisen keinoina hyödynnettiin tiedottamista, osallistamista, palkitsemista ja kouluttamista. Näitä keinoja käytettiin koko käyttöönottoprosessin ajan, mutta niillä ei silti saavutettu täydellistä muutosjohtamista. Työn tuloksina todetaan myös, että Jamix Ruoka -ohjelma ei sellaisenaan täysin tukenut vertailua opiskelija-aterian ravintosuosituksiin, sillä toiminnot eivät tähän riittäneet. Sen sijaan tuotannonohjausjärjestelmä edesauttoi työtapojen yhtenäistämistä toimipisteissä.