Användningen av livsmedelstillsatser : En undersökning bland restauranggäster
Granlund, Angelica (2013)
Granlund, Angelica
Vaasan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303263679
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303263679
Tiivistelmä
Syftet med detta lärdomsprov är att undersöka vad restauranggäster anser om användningen av livsmedelstillsatser samt deras åsikter om ämnet. Idag är tillsatsämnen ett omdiskuterat ämne. Under den senaste tiden har det blivit allt vanligare att konsumera färdiglagad mat och därigenom har användningen av tillsatsämnen ökat. Undersökningen har jag gjort för att väcka intresse hos restaurangkunderna samt för att ge restaurangägare en chans att bemöta kundernas önskningar och behov. I teoridelen beskriver jag vad livsmedelstillsatser är, vilka grupperna de indelas i och varför de används. Jag behandlar även om säkerheten, lagstiftningen och hälsoaspekter angående livsmedelstillsatser. Jag berättar också kort om ekologiskt odlade livsmedel samt närodlat eftersom det anses vara motsatsen till användningen av livsmedelstillsatser. Den empiriska undersökningen består delvis av en kvantitativ undersökning gjord med hjälp av enkäter som delats ut till kunderna på en restaurang i Vasa. Undersökningen utgörs även av en kompletterande intervju med en restaurangägare i Vasa för att även kunna beakta hans åsikter och synpunkter. Enligt undersökningen var restaurangkunderna i Vasa generellt emot och negativt inställda till användningen av tillsatsämnen. Vidare visade undersökningen att restaurangkunderna skulle vilja veta mer om tillsatsämnena eftersom kunskapen nu visade sig vara på en låg nivå. Restaurangkunderna var enligt resultatet i undersökningen överens om att de förväntar sig att restaurangmaten inte är hel-eller halvfabrikat. The aim of this study was to find out what restaurant customers think about the use of food additives and their opinion about it. Nowadays food additives are a very popular topic of discussion. Lately it has become more usual to consume precooked food and because of that the use of food additives has increased. I have done this study to arouse interest among the restaurant customers and also to give the restaurants a chance to respond to the customers´ wishes and needs. In the theory part of this study I describe what food additives are, what groups they are divided into and why they are used. I also write about security, laws and health concerns regarding food additives. I explain briefly about organically grown food and locally produced food because they are considered to be the opposite of the use of food additives. The empirical part was done partly as a quantitative research with questionnaires that were handed out among the customers at a restaurant in Vaasa. The empirical part also includes a qualitative research. I did an interview with a restaurant owner in Vaasa so that his opinions could be considered from the restaurant´s point of view in the study. According to this research restaurant customers in Vaasa are generally against the use of food additives and have a negative attitude against the use of them. Further the research showed that the restaurant customers would like to know more about food additives, at the moment the knowledge seems to be on a low level. According to the results of the research restaurant customers seem to agree on that they expect that the restaurant food is made from scratch.