Imettävien emakoiden rehunkulutus kuiva- ja liemiruokintatilalla
Ahala, Kristiina (2013)
Ahala, Kristiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303042868
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303042868
Tiivistelmä
Imettävien emakoiden rehun tarkasta syöntimäärästä on rehuteollisuudessa vähän tietoa. Emakoiden ruokinnassa käytetään kuiva- sekä liemiruokintaa. Ruokintasuositukset ovat suuntaa antavia, mutta ne eivät kerro emakon todellista syöntiä. Imetysaikana emakon syöntiin saattaa vaikuttaa moni tekijä. Mahdollisimman korkean maidontuotannon aikaansaamiseksi imettävän emakon syöntiä alentavat tekijät tulisi saada poistettua.
Opinnäytetyössä seurattiin imettävien emakoiden syöntiä kahdessa emakkosikalassa. Molemmissa sikaloissa oli käytössä sama Suomen Rehun valmistama Emakko-Pekoni Plus -täysrehu. Tiloista toinen oli kuivaruokintatila, kun taas toinen liemiruokintatila. Rehun syönnin lisäksi seurattiin emakoiden kuntoa ennen porsimista, imetysaikana sekä vieroitettaessa. Seurattavia asioita olivat emakoiden selkäsilavan määrä, kuntoluokan muutos, lannan kovuus, terveydelliset ongelmat sekä lämpötilan vaikutus syöntiin.
Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että porsitusosaston lämpötila, ruokinnan toteutus imetyspäivän mukaan (ei täysin vapaaruokintaa) sekä ruokintakertojen määrä saattavat alentaa suositeltuja syöntimääriä. Tutkimuksessa olevan rehun suositussyöntimäärä kuivaruokintatilan vieroitetun porsasmäärän mukaan on vähintään 84,6 MJ/vrk, kun tilan emakot söivät keskimäärin 66,9 MJ/vrk. Liemiruokintatilan vieroitetun porsasmäärän mukaan syönti tulisi olla vähintään 74,4 MJ/vrk, kun se tilan emakoilla oli 65,1 MJ/vrk. Eläinaineksen muuttuessa emakoiden selkäsilavan määrä sekä kuntoluokka ovat pienemmät, kuin niiden suositellaan porsiessa sekä vieroitettaessa olevan. Kuivaruokintatilalla emakoiden keskimääräinen kuntoluokka oli porsiessa 3 ja vieroitettaessa 1, kun vastaavat luvut liemiruokintatilalla olivat 4 ja 2. Myös lannan kovuuteen ja terveydellisten ongelmien ehkäisyyn tulisi kiinnittää enemmän huomiota, jotta emakoiden syöntimäärää imetysaikana saataisiin nousemaan.
Opinnäytetyössä seurattiin imettävien emakoiden syöntiä kahdessa emakkosikalassa. Molemmissa sikaloissa oli käytössä sama Suomen Rehun valmistama Emakko-Pekoni Plus -täysrehu. Tiloista toinen oli kuivaruokintatila, kun taas toinen liemiruokintatila. Rehun syönnin lisäksi seurattiin emakoiden kuntoa ennen porsimista, imetysaikana sekä vieroitettaessa. Seurattavia asioita olivat emakoiden selkäsilavan määrä, kuntoluokan muutos, lannan kovuus, terveydelliset ongelmat sekä lämpötilan vaikutus syöntiin.
Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että porsitusosaston lämpötila, ruokinnan toteutus imetyspäivän mukaan (ei täysin vapaaruokintaa) sekä ruokintakertojen määrä saattavat alentaa suositeltuja syöntimääriä. Tutkimuksessa olevan rehun suositussyöntimäärä kuivaruokintatilan vieroitetun porsasmäärän mukaan on vähintään 84,6 MJ/vrk, kun tilan emakot söivät keskimäärin 66,9 MJ/vrk. Liemiruokintatilan vieroitetun porsasmäärän mukaan syönti tulisi olla vähintään 74,4 MJ/vrk, kun se tilan emakoilla oli 65,1 MJ/vrk. Eläinaineksen muuttuessa emakoiden selkäsilavan määrä sekä kuntoluokka ovat pienemmät, kuin niiden suositellaan porsiessa sekä vieroitettaessa olevan. Kuivaruokintatilalla emakoiden keskimääräinen kuntoluokka oli porsiessa 3 ja vieroitettaessa 1, kun vastaavat luvut liemiruokintatilalla olivat 4 ja 2. Myös lannan kovuuteen ja terveydellisten ongelmien ehkäisyyn tulisi kiinnittää enemmän huomiota, jotta emakoiden syöntimäärää imetysaikana saataisiin nousemaan.