Sydänmerkki-aterian käytön laajentaminen Vaasan ruokapalveluissa
Ylä-Häkkinen, Terhi (2013)
Lataukset:
Ylä-Häkkinen, Terhi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302232544
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302232544
Tiivistelmä
Jokainen ihminen nauttii eläkeikään mennessä noin 15500 ateriaa työaikana (Suomen Sydänliitto ry), joten ei ole samantekevää, millaisia ne ovat. Joukkoruokailu voi osaltaan ehkäistä kansansairauksia valmistamalla sydänystävällisiä aterioita. Sydänmerkki-ateria sisältää oikean määrän suolaa, hyviä pehmeitä rasvoja, vähän kovia rasvoja sekä paljon kuitua. Se sisältää lisäkkeinä vähäsuolaista ja runsaskuituista leipää, kasvimargariinia, rasvatonta maitoa tai piimää, salaattia ja salaatinkastiketta. Sydänmerkki-aterian myötä asiakkaille tehdään helpoksi tutustua oikeasti koostettuun lounaaseen, jossa kaikki komponentit on mietitty terveellisyyttä ajatellen.
Tässä kehittämistyössä vakioitiin ja testattiin Sydänmerkki-reseptejä Vaasan kaupunginsairaalan keittiöllä viiden viikon kiertävälle ruokalistalle, eli yhteensä 25 kpl. Uusia ruokaohjeita tehtiin 14 kpl. Käytössä olevista resepteistä tarkistettiin ravintoarvot tuotannonohjausohjelma Aromin avulla. Reseptit eivät soveltuneet suoraan Sydänmerkki-aterioiksi liian suurien rasva- ja suola-arvojen vuoksi. Resepteistä tehtiin uudet versiot, joissa rasva- ja suola-arvot korjattiin Sydänmerkki-aterian kriteereiden mukaisiksi. Reseptejä testattiin käytännössä ja niihin tehtiin tarvittavat muutokset. Laatikkoruoille lisättiin lämmin kasvilisäke sekä riisit ja pastat vaihdettiin runsaskuituisiksi. Valmiit reseptit tarkastettiin lopuksi tuotannonohjausohjelma Aromilla ja ne lähetettiin ravintoarvoineen Sydänmerkki-ateriaksi hyväksymistä varten Suomen Sydänliitto ry:lle, joka hyväksyi ne kaikki huomautuksitta.
Sydänmerkki-ateria toteutetaan joka arkipäivä lounaan muodossa Vaasan kaupunginsairaalan henkilöstöravintolassa, Vuorikodin palvelukeskuksen ja Kirkkopuistikon palvelutalon henkilöstöruokailussa sekä kahden terveysaseman henkilöstöruokailussa. Edellä mainittujen henkilöstöravintoloiden keittiöhenkilökunta koulutettiin ja annettiin laajemminkin tietoa Sydänmerkki-aterian eduista terveyttä edistävänä vaihtoehtona.
Yllä mainituissa henkilöstöravintoloissa yli 60 % asiakkaista valitsee Sydänmerkki-aterian tällä hetkellä. Sydänmerkki -aterian valmistusprosessin jatkuva kehittäminen on nähty tarpeellisena Vaasan ruokapalveluissa.
Tässä kehittämistyössä vakioitiin ja testattiin Sydänmerkki-reseptejä Vaasan kaupunginsairaalan keittiöllä viiden viikon kiertävälle ruokalistalle, eli yhteensä 25 kpl. Uusia ruokaohjeita tehtiin 14 kpl. Käytössä olevista resepteistä tarkistettiin ravintoarvot tuotannonohjausohjelma Aromin avulla. Reseptit eivät soveltuneet suoraan Sydänmerkki-aterioiksi liian suurien rasva- ja suola-arvojen vuoksi. Resepteistä tehtiin uudet versiot, joissa rasva- ja suola-arvot korjattiin Sydänmerkki-aterian kriteereiden mukaisiksi. Reseptejä testattiin käytännössä ja niihin tehtiin tarvittavat muutokset. Laatikkoruoille lisättiin lämmin kasvilisäke sekä riisit ja pastat vaihdettiin runsaskuituisiksi. Valmiit reseptit tarkastettiin lopuksi tuotannonohjausohjelma Aromilla ja ne lähetettiin ravintoarvoineen Sydänmerkki-ateriaksi hyväksymistä varten Suomen Sydänliitto ry:lle, joka hyväksyi ne kaikki huomautuksitta.
Sydänmerkki-ateria toteutetaan joka arkipäivä lounaan muodossa Vaasan kaupunginsairaalan henkilöstöravintolassa, Vuorikodin palvelukeskuksen ja Kirkkopuistikon palvelutalon henkilöstöruokailussa sekä kahden terveysaseman henkilöstöruokailussa. Edellä mainittujen henkilöstöravintoloiden keittiöhenkilökunta koulutettiin ja annettiin laajemminkin tietoa Sydänmerkki-aterian eduista terveyttä edistävänä vaihtoehtona.
Yllä mainituissa henkilöstöravintoloissa yli 60 % asiakkaista valitsee Sydänmerkki-aterian tällä hetkellä. Sydänmerkki -aterian valmistusprosessin jatkuva kehittäminen on nähty tarpeellisena Vaasan ruokapalveluissa.