ASPARTAAMIN JA SEN HAJOAMISTUOTTEIDEN VAIKUTUS TIETTYIHIN VERIARVOIHIN
Korhonen, Jukka; Kainulainen, Marja (2013)
Korhonen, Jukka
Kainulainen, Marja
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302011967
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302011967
Tiivistelmä
Aspartaami on yleisesti käytetty keinotekoinen makeutusaine, joka on asparagiinihapon ja fenyylialaniinin metyyliesteri. Sen hajoamistuotteet ihmisen ruoansulatuselimistössä ovat aspartaatti, fenyylialaniini ja metanoli. Aspartaamin vaikutuksia ihmiselimistöön on tutkittu laajalti, kuten kaikilta lisäaineilta edellytetään. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia aspartaamin nauttimisen vaikutusta tiettyihin veriarvoihin.
Tehty tutkimus oli kliininen, vapaaehtoisilla koehenkilöillä tehtävä koe. Tarkoituksena oli tutkia, kuinka lyhyellä ajanjaksolla tapahtuva säännöllinen aspartaamin nauttiminen vaikuttaa tiettyihin veriarvoihin. Koehenkilöt nauttivat kahden viikon ajan aspartaamia päivittäin. Kokeen aikana koehenkilöiltä mitattiin tiettyjä veriarvoja ja niissä mahdollisesti ilmeneviä muutoksia. Kerätty aineisto analysoitiin tilastollisia menetelmiä käyttäen.
Tutkimukseen valittiin neljä plasmasta ja kaksi kokoverestä mitattavaa parametriä, jotka kuvaavat eri elinten toimintaa. Valitut parametrit olivat plasmasta mitattavat alaniiniaminotransferaasi, aspartaattiaminotransferaasi , kreatiniini ja urea, sekä perusverenkuva ja valkosolujen mikroskooppinen erittelylaskenta. Tilastollisen analyysin perusteella voidaan päätellä, ettei lyhytaikainen aspartaamin nauttiminen aiheuta merkittäviä muutoksia valittuihin parametreihin. Tulosten tulkinnassa täytyy ottaa huomioon tutkimuksen pieni otoskoko.
Tehty tutkimus oli kliininen, vapaaehtoisilla koehenkilöillä tehtävä koe. Tarkoituksena oli tutkia, kuinka lyhyellä ajanjaksolla tapahtuva säännöllinen aspartaamin nauttiminen vaikuttaa tiettyihin veriarvoihin. Koehenkilöt nauttivat kahden viikon ajan aspartaamia päivittäin. Kokeen aikana koehenkilöiltä mitattiin tiettyjä veriarvoja ja niissä mahdollisesti ilmeneviä muutoksia. Kerätty aineisto analysoitiin tilastollisia menetelmiä käyttäen.
Tutkimukseen valittiin neljä plasmasta ja kaksi kokoverestä mitattavaa parametriä, jotka kuvaavat eri elinten toimintaa. Valitut parametrit olivat plasmasta mitattavat alaniiniaminotransferaasi, aspartaattiaminotransferaasi , kreatiniini ja urea, sekä perusverenkuva ja valkosolujen mikroskooppinen erittelylaskenta. Tilastollisen analyysin perusteella voidaan päätellä, ettei lyhytaikainen aspartaamin nauttiminen aiheuta merkittäviä muutoksia valittuihin parametreihin. Tulosten tulkinnassa täytyy ottaa huomioon tutkimuksen pieni otoskoko.