Hyvät eväät elämään pienestä pitäen -koulutustilaisuuden järjestäminen Kauhajoen perhepäivähoitajille : Case: Kauhajoen kaupunki
Uunila, Hanna (2009)
Uunila, Hanna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912016645
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912016645
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa koulutustilaisuus Kauhajoen perhepäivähoitajille kyselytutkimusta apuna käyttäen. Kyselyn avulla selvitettiin, mitä tietoa perhepäivähoitajat itse kokivat tarvitsevansa. Lisäksi kysyttiin taustatietoja koulutuksesta ja ravitsemustiedon tasosta, jotta nähtäisiin, onko näillä vaikutusta ravitsemustietoon. Tilaisuuden tavoitteena oli antaa ravitsemustietoa kyselyssä nousseiden asioiden pohjalta. Tilaisuuden onnistumista ja kiinnostusta vastaavanlaisten tilaisuuksien järjestämiselle jatkossa kysyttiin tilaisuuden päätteeksi mielipidekyselylomakkeella.
Tutkimus oli luonteeltaan empiirinen kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, ja aineisto kerättiin kyselylomakkeella. Se sisälsi sekä avoimia että monivalintakysy-myksiä. Kohderyhmänä olivat Kauhajoen perhepäivähoitajat ja kyseessä oli kokonaisotanta. Kysely suoritettiin toukokuussa 2009.
Kysely lähetettiin 52 perhepäivähoitajalle ja heistä 24 vastasi, jolloin vastauspro-sentti oli 46 %. Vastaukset koottiin Excel-taulukoinnin avulla ja tilaisuuden suunnittelua varten vastauksista poimittiin kaikki oleellinen tieto.
Eniten perhepäivähoitajat halusivat koulutustilaisuudessa käsiteltävän ravitsevia välipaloja, erityisruokavalioita sekä päivähoidon roolia lasten ravitsemuksessa. Osassa vastauksista toivottiin tietoa lasten ravitsemussuosituksista, aterian valin-nasta ja kokoamisesta sekä lapsen ravinnon tarpeesta. Näitä asioita runkona käyttäen suunniteltiin perhepäivähoitajille koulutustilaisuus sekä kiertävä runkoruokalista, mihin laskettiin kuudelta päivältä kokonaisenergiamäärät ja kustannukset. Koulutustilaisuus järjestettiin syyskuussa 2009 ja siihen osallistui 13 perhepäivähoitajaa. Tilaisuus sujui suunnitelmien mukaan ja sille asetetut tavoitteet toteutuivat lähes kokonaan. Perhepäivähoitajat kokivat tilaisuuden ammattinsa kannalta hyödylliseksi ja toivoivat vastaavanlaisia tilaisuuksia järjestettävän tulevaisuudessakin.
Tutkimus oli luonteeltaan empiirinen kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, ja aineisto kerättiin kyselylomakkeella. Se sisälsi sekä avoimia että monivalintakysy-myksiä. Kohderyhmänä olivat Kauhajoen perhepäivähoitajat ja kyseessä oli kokonaisotanta. Kysely suoritettiin toukokuussa 2009.
Kysely lähetettiin 52 perhepäivähoitajalle ja heistä 24 vastasi, jolloin vastauspro-sentti oli 46 %. Vastaukset koottiin Excel-taulukoinnin avulla ja tilaisuuden suunnittelua varten vastauksista poimittiin kaikki oleellinen tieto.
Eniten perhepäivähoitajat halusivat koulutustilaisuudessa käsiteltävän ravitsevia välipaloja, erityisruokavalioita sekä päivähoidon roolia lasten ravitsemuksessa. Osassa vastauksista toivottiin tietoa lasten ravitsemussuosituksista, aterian valin-nasta ja kokoamisesta sekä lapsen ravinnon tarpeesta. Näitä asioita runkona käyttäen suunniteltiin perhepäivähoitajille koulutustilaisuus sekä kiertävä runkoruokalista, mihin laskettiin kuudelta päivältä kokonaisenergiamäärät ja kustannukset. Koulutustilaisuus järjestettiin syyskuussa 2009 ja siihen osallistui 13 perhepäivähoitajaa. Tilaisuus sujui suunnitelmien mukaan ja sille asetetut tavoitteet toteutuivat lähes kokonaan. Perhepäivähoitajat kokivat tilaisuuden ammattinsa kannalta hyödylliseksi ja toivoivat vastaavanlaisia tilaisuuksia järjestettävän tulevaisuudessakin.