Kokoonpanon layout-suunnittelu
Forss, Samuli (2021)
Forss, Samuli
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021122290454
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021122290454
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin maatalouskoneita valmistavan Tume-Agri Oy:n toimeksiannosta. Yrityksen toiminnan muuttuessa kokoonpanon layout ei enää vastannut nykypäivän tarpeita. Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella kokoonpanoon uusi layout sekä selvittää, onko nykyinen tuotantomuoto soveltuva muuttuneeseen tarpeeseen. Työn teoriaosuudessa käsitellään layout-malleja sekä erilaisia tuotantomuotoja. Lisäksi perehdytään Lean-filosofiaan sekä 5S-menetelmään ja näiden hyödyntämismahdollisuuksiin Tume-Agri Oy:n tuotannossa.
Työn aluksi selvitettiin Tume-Agri Oy:n henkilökunnan kanssa nykyisen layoutin heikkouksia ja ongelmakohtia. Selvityksessä käytettiin myös omia havaintoja ja haastatteluja. Näiden pohjalta alettiin hahmotelemaan vaihtoehtoisia layout-malleja, joista parhaimmaksi todettua lähdettiin jatkokehittämään.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi toteutuskelpoinen layout-suunnitelma. Työn ohessa saatiin myös kolme muuta layout-hahmotelmaa. Näitä hahmotelmia yritys voi myöhemmin hyödyntää tuotannon layoutin kehittämiseen. Uusi layout on tilankäytön kannalta tehokkaampi ja mahdollistaa paremman tuotannon virtaustehokkuuden, mikä osaltaan auttaa parantamaan yrityksen kilpailukykyä.
Työn aluksi selvitettiin Tume-Agri Oy:n henkilökunnan kanssa nykyisen layoutin heikkouksia ja ongelmakohtia. Selvityksessä käytettiin myös omia havaintoja ja haastatteluja. Näiden pohjalta alettiin hahmotelemaan vaihtoehtoisia layout-malleja, joista parhaimmaksi todettua lähdettiin jatkokehittämään.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi toteutuskelpoinen layout-suunnitelma. Työn ohessa saatiin myös kolme muuta layout-hahmotelmaa. Näitä hahmotelmia yritys voi myöhemmin hyödyntää tuotannon layoutin kehittämiseen. Uusi layout on tilankäytön kannalta tehokkaampi ja mahdollistaa paremman tuotannon virtaustehokkuuden, mikä osaltaan auttaa parantamaan yrityksen kilpailukykyä.