Poliisin toimintakyvyn ja aivojen tukeminen oikeanlaisella ravinnolla
Sillander, Ruska (2021)
Sillander, Ruska
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724062
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724062
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoite on tutkia, miten Poliisissa työskentelevä voi vaikuttaa omaan toimintakykyynsä ja aivojensa toimintaan ravinnon avulla. Opinnäytetyön on tarkoitus olla hyödynnettävissä niin valvonta- ja hälytystoiminta- kuin rikostorjuntasektorillakin niin, että lukija löytää tietoa juuri oman työnkuvansa tuomiin haasteisiin, työskenteli hän kentällä tai toimistossa.
Opinnäytetyö on toteutettu kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimuksen pohjana on käytetty toimintakykyyn, aivoihin ja ravitsemukseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja terveysalan julkaisuja. Opinnäytetyöhön on haastateltu yhteensä neljää työterveyden ja ravitsemuksen asiantuntijaa Terveystalolta, joilla kaikilla on yli kymmenen vuoden työkokemus omalla alallaan sekä poliiseja asiakkaina.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että olennaisimpina toimintakyvyn riskeinä ovat kumuloituva stressi, huono nukkuminen ja stressistä palautumattomuus, jotka vaikuttavat niin aivoissa kuin muuallakin kehossa. Toimintakyvyn fyysiseen, psyykkiseen ja kognitiiviseen osa-alueeseen voidaan vaikuttaa suoraan ravinnolla. Fyysiseen toimintakykyyn tehokkaimmat vaikutukset saadaan aterioiden rytmityksellä, kun taas psyykkisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ja aivojen toiminnan osalta ravinnossa korostuu ravinnon laatu. Sosiaaliseen toimintakykyyn ravinnolla voidaan vaikuttaa välillisesti.
Opinnäytetyö on toteutettu kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimuksen pohjana on käytetty toimintakykyyn, aivoihin ja ravitsemukseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja terveysalan julkaisuja. Opinnäytetyöhön on haastateltu yhteensä neljää työterveyden ja ravitsemuksen asiantuntijaa Terveystalolta, joilla kaikilla on yli kymmenen vuoden työkokemus omalla alallaan sekä poliiseja asiakkaina.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että olennaisimpina toimintakyvyn riskeinä ovat kumuloituva stressi, huono nukkuminen ja stressistä palautumattomuus, jotka vaikuttavat niin aivoissa kuin muuallakin kehossa. Toimintakyvyn fyysiseen, psyykkiseen ja kognitiiviseen osa-alueeseen voidaan vaikuttaa suoraan ravinnolla. Fyysiseen toimintakykyyn tehokkaimmat vaikutukset saadaan aterioiden rytmityksellä, kun taas psyykkisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ja aivojen toiminnan osalta ravinnossa korostuu ravinnon laatu. Sosiaaliseen toimintakykyyn ravinnolla voidaan vaikuttaa välillisesti.