Tuotantotilojen hygienia- ja riskienkartoitus
Komulainen, Annika (2021)
Komulainen, Annika
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724146
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724146
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli laatia VTT:lle omavalvontasuunnitelma kolmeen eri elintarvikkeiden käsittely- ja prosessointitilaan. Lisäksi tiloihin suoritettiin hygieniakartoitukset tilojen hygieniatason selvittämiseksi. Omavalvontasuunnitelmien laatiminen oli tarpeellista, sillä osassa tiloista omavalvontasuunnitelmaa ei joko ennestään ollut tai se oli päivityksen tarpeessa. Lisäksi haluttiin saada kaikkiin tarkastelun kohteena olleisiin tiloihin yhtenevät käytännöt tuotantohygienian valvonnan ja riskien kartoituksen ja hallinnan osalta. Tiloissa valmistetaan pienimuotoisesti tuotteita VTT:n sisäiseen tutkimuskäyttöön sekä ulkopuolisille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.
Opinnäytetyön teko sisälsi kirjallisuusosuuden laatimisen, jolloin perehdyttiin elintarvikealan ajantasaisiin lakeihin, määräyksiin ja käytäntöihin. Samalla selvitettiin, mitkä asiat ovat oleellisia uuden omavalvontasuunnitelman laatimisessa. Omavalvontasuunnitelmat laadittiin tiiviissä yhteistyössä kunkin elintarvikkeiden prosessointitilan työntekijöiden kanssa.
Laaditut omavalvontasuunnitelmat tulevat auttamaan päivittäistä työskentelyä VTT:n tiloissa. Ajantasaisen, hyvin laaditun omavalvontasuunnitelman noudattaminen työskentelyn aikana vähentää riskejä toiminnassa ja parantaa prosessien onnistuvuutta. Omavalvontasuunnitelmat ovat salassa pidettäviä, luottamuksellisia dokumentteja, joten niitä sekä hygieniakartoitusten tarkkoja tuloksia ei julkaistu virallisen työn yhteydessä. Kyseiset tiedot ja dokumentit jäivät VTT:n käyttöön.
Opinnäytetyön teko sisälsi kirjallisuusosuuden laatimisen, jolloin perehdyttiin elintarvikealan ajantasaisiin lakeihin, määräyksiin ja käytäntöihin. Samalla selvitettiin, mitkä asiat ovat oleellisia uuden omavalvontasuunnitelman laatimisessa. Omavalvontasuunnitelmat laadittiin tiiviissä yhteistyössä kunkin elintarvikkeiden prosessointitilan työntekijöiden kanssa.
Laaditut omavalvontasuunnitelmat tulevat auttamaan päivittäistä työskentelyä VTT:n tiloissa. Ajantasaisen, hyvin laaditun omavalvontasuunnitelman noudattaminen työskentelyn aikana vähentää riskejä toiminnassa ja parantaa prosessien onnistuvuutta. Omavalvontasuunnitelmat ovat salassa pidettäviä, luottamuksellisia dokumentteja, joten niitä sekä hygieniakartoitusten tarkkoja tuloksia ei julkaistu virallisen työn yhteydessä. Kyseiset tiedot ja dokumentit jäivät VTT:n käyttöön.