Ruokakasvatus Kaustisen varhaiskasvatuksessa : nykytilan selvitys ja ruokakasvatuksen kehittäminen
Vuorela, Janina (2021)
Vuorela, Janina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120623943
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120623943
Tiivistelmä
Ruokailu on tärkeä osa lapsen kasvatusta, perushoitoa ja opetusta. Ruokakasvatuksella
tarkoitetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävien ruokatottumusten ja siihen liittyvien asenteiden, arvojen, tietojen ja taitojen oppimista. Ruokakasvatus tukee ruokailua sekä tasapainoista ja myönteistä ruokasuhdetta. Jos ruokakasvatus toteutuu jatkumona varhaiskasvatuksesta yli kouluvuosien, vaikutusten arvioidaan olevan kauaskantoisia sekä lasten hyvinvoinnin että terveyden kannalta.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kyselyn avulla Kaustisella sijaitsevan Pajalan päiväkodin ruokakasvatuksen nykytilanne ja selvityksen avulla kehittää ruokakasvatusta päiväkodin arjessa.
Nykytilanteen selvitys tehtiin Pajalan päiväkodin henkilökunnalle lähetetyllä sähköisellä kyselylomakkeella. Kysely luotiin Webropol -ohjelmalla ja kyselyn ajankohta oli 15.–31.3.2021. Kyselytutkimuksessa käytettiin puolistrukturoitua kyselylomaketta. Kyselyyn vastasi 21 henkilöä ja vastausprosentti oli 57.
Kyselyn tuloksien mukaan Pajalan päiväkodin varhaiskasvattajat ovat kiinnostuneita ruokakasvatuksesta ja luontokontaktien lisäämisestä, mutta koulutusta ja apuvälineitä kaivattiin. Lisäksi tuloksista selvisi, että ruokailuihin tulisi varata enemmän aikaa ja ruokailujen ilmapiiri pitäisi tehdä rauhallisemmaksi. Tuloksien mukaan lasten aktiivisuutta ruokailutilanteissa tulisi lisätä ja ruokalistoissa tulisi ottaa sesonki enemmän huomioon.
Tutkimustuloksiin ja teoriataustaan nojaten kehittämistyönä kirjoitettiin henkilökunnalle opas ruokakasvatuksen tueksi. Oppaassa on kerrottu ruokakasvatuksen tarkoituksesta ja tavoitteista. Opas sisältää paljon erilaisia ideoita ruokakasvatushetkiin. Oppaan lisäksi toisena kehittämistyönä tehtiin vuosikello-juliste, johon on lueteltu ja kuvattu erilaisia satokauden ja kouluhedelmätuen mukaisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Julisteen tarkoituksena on olla esillä päiväkodin ryhmätiloissa ja antaa jokaiselle kuukaudelle aiheita ruokakasvatushetkiin.
tarkoitetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävien ruokatottumusten ja siihen liittyvien asenteiden, arvojen, tietojen ja taitojen oppimista. Ruokakasvatus tukee ruokailua sekä tasapainoista ja myönteistä ruokasuhdetta. Jos ruokakasvatus toteutuu jatkumona varhaiskasvatuksesta yli kouluvuosien, vaikutusten arvioidaan olevan kauaskantoisia sekä lasten hyvinvoinnin että terveyden kannalta.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kyselyn avulla Kaustisella sijaitsevan Pajalan päiväkodin ruokakasvatuksen nykytilanne ja selvityksen avulla kehittää ruokakasvatusta päiväkodin arjessa.
Nykytilanteen selvitys tehtiin Pajalan päiväkodin henkilökunnalle lähetetyllä sähköisellä kyselylomakkeella. Kysely luotiin Webropol -ohjelmalla ja kyselyn ajankohta oli 15.–31.3.2021. Kyselytutkimuksessa käytettiin puolistrukturoitua kyselylomaketta. Kyselyyn vastasi 21 henkilöä ja vastausprosentti oli 57.
Kyselyn tuloksien mukaan Pajalan päiväkodin varhaiskasvattajat ovat kiinnostuneita ruokakasvatuksesta ja luontokontaktien lisäämisestä, mutta koulutusta ja apuvälineitä kaivattiin. Lisäksi tuloksista selvisi, että ruokailuihin tulisi varata enemmän aikaa ja ruokailujen ilmapiiri pitäisi tehdä rauhallisemmaksi. Tuloksien mukaan lasten aktiivisuutta ruokailutilanteissa tulisi lisätä ja ruokalistoissa tulisi ottaa sesonki enemmän huomioon.
Tutkimustuloksiin ja teoriataustaan nojaten kehittämistyönä kirjoitettiin henkilökunnalle opas ruokakasvatuksen tueksi. Oppaassa on kerrottu ruokakasvatuksen tarkoituksesta ja tavoitteista. Opas sisältää paljon erilaisia ideoita ruokakasvatushetkiin. Oppaan lisäksi toisena kehittämistyönä tehtiin vuosikello-juliste, johon on lueteltu ja kuvattu erilaisia satokauden ja kouluhedelmätuen mukaisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Julisteen tarkoituksena on olla esillä päiväkodin ryhmätiloissa ja antaa jokaiselle kuukaudelle aiheita ruokakasvatushetkiin.