Maitotilayrityksen sisäisen laskennan kehittäminen -työkirja maitotilayrityksille
Soranta, Olli (2021)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Soranta, Olli
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111120073
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111120073
Tiivistelmä
Maitomarkkinat elävät jatkuvassa muutoksessa ja muutokset näkyvät suomalaisten maitotilayritysten jokapäiväisessä toiminnassa. Viimeisimpänä suurena muutoksena Suomen maitomarkkinoilla oli Valio Oy:n ja sen maidonhankintaosuuskuntien siirtyminen vuoden 2021 alusta sopimustuotantoon. Valiolaiset maitotilat ovat tuottaneet siitä lähtien maitoa tuotantosopimustensa puitteissa. Tässä tilanteessa on hyvä pysähtyä miettimään, miten maitoa pystytään tuottamaan nykyisillä resursseilla mahdollisimman kannattavasti. Maitotilayrittäjien on hankala vaikuttaa itse maidon tuottajahintaan, mutta kulujen ja kustannusten hallintaan yrittäjät pystyvät itse vaikuttamaan.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on kehittää sisäistä laskentaa maitotilayrityksissä ja sitä varten toteutettiin digitaalinen työkirja sekä laskelmatyökalut. Työkirjaa ja laskelmatyökaluja tullaan hyödyntämään Osuuskunta Pohjolan Maidon järjestämissä koulutuksissa maitotilayrittäjille. Opinnäytetyön toimeksiantaja Osuuskunta Pohjolan Maito haluaa olla maitotilayrittäjien tukena muutoksissa ja haluaa edistää kannattavaa raaka-aineen tuotantoa maitotilayrityksissä. Sisäinen laskenta on yritykselle täysin vapaaehtoista, ja sitä tehdään talouden seurantaa ja kehittämistä varten.
Maitotilayrityksen sisäisen laskennan kehittäminen -digitaalisessa työkirjassa on viisi eri teemaa, joissa käsitellään tuotantoprosessien kustannustehokkuutta. Työkirjaan sisältyvien laskelmapohjien avulla etsitään maitotilayrityksen omilla tunnusluvuilla tuotannon kehittämiskohtia ja pohditaan taloudellisesti järkevämpiä vaihtoehtoja. Teemat käsittelevät tehokasta säilörehuntuotantoa, ostorehukuluja, ruokintaa sekä kestävää karjaa ja maidon pitoisuuksia.
Työkirjan rakentamisessa hyödynnettiin verkkolähteitä, lehtiartikkeleja, kirjallisuutta sekä maatalouden asiantuntijoilta saatua tietoa. Työkirjaa varten toteutettiin maitotilayritysvierailu ja haastattelut neljän eri maatalouden asiantuntijan sekä yhden maitotilayrittäjän kanssa. Haastattelut videoitiin tai niistä tehtiin äänitallenne ja niitä hyödynnetään työkirjassa koulutusmateriaalina.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on kehittää sisäistä laskentaa maitotilayrityksissä ja sitä varten toteutettiin digitaalinen työkirja sekä laskelmatyökalut. Työkirjaa ja laskelmatyökaluja tullaan hyödyntämään Osuuskunta Pohjolan Maidon järjestämissä koulutuksissa maitotilayrittäjille. Opinnäytetyön toimeksiantaja Osuuskunta Pohjolan Maito haluaa olla maitotilayrittäjien tukena muutoksissa ja haluaa edistää kannattavaa raaka-aineen tuotantoa maitotilayrityksissä. Sisäinen laskenta on yritykselle täysin vapaaehtoista, ja sitä tehdään talouden seurantaa ja kehittämistä varten.
Maitotilayrityksen sisäisen laskennan kehittäminen -digitaalisessa työkirjassa on viisi eri teemaa, joissa käsitellään tuotantoprosessien kustannustehokkuutta. Työkirjaan sisältyvien laskelmapohjien avulla etsitään maitotilayrityksen omilla tunnusluvuilla tuotannon kehittämiskohtia ja pohditaan taloudellisesti järkevämpiä vaihtoehtoja. Teemat käsittelevät tehokasta säilörehuntuotantoa, ostorehukuluja, ruokintaa sekä kestävää karjaa ja maidon pitoisuuksia.
Työkirjan rakentamisessa hyödynnettiin verkkolähteitä, lehtiartikkeleja, kirjallisuutta sekä maatalouden asiantuntijoilta saatua tietoa. Työkirjaa varten toteutettiin maitotilayritysvierailu ja haastattelut neljän eri maatalouden asiantuntijan sekä yhden maitotilayrittäjän kanssa. Haastattelut videoitiin tai niistä tehtiin äänitallenne ja niitä hyödynnetään työkirjassa koulutusmateriaalina.