Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ravitsemus
Lind, Riina (2012)
Lind, Riina
Saimaan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111415315
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111415315
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ravitsemusta ja heidän omia mielipiteitään ruokavalion monipuolisuudesta.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella eli määrällisellä tutkimusmenetelmällä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin terveellisen ruokavalion määritelmää, ravitsemukseen liittyviä suosituksia sekä ravintoaineita ja niiden saantisuosituksia. Teoriaosuudessa aineistona käytettiin kirjallisuutta ja tieteellisiä sekä taloudellisia tiedotuksia.
Tutkimus toteutettiin Internetissä vapaasti vastattavana verkkokyselynä, jonka käyttäjät rajattiin suomalaisiin opiskelijoihin. Kysely oli auki aikavälillä 17.9.-3.10.2012. Kysymyksiä oli muun muassa eri ruoka-aineiden käytöstä, kouluruokailusta, kotiruokailusta ja ateriarytmistä. Heiltä tiedusteltiin myös omia mielipiteitä ravitsemuksesta.
Vastauksia kyselyyn saatiin 212 kappaletta. Vastaajista 82 opiskeli sosiaali- ja terveysalaa, 58 liiketaloutta, 57 hotelli- ja ravintola-alaa, 9 tekniikkaa ja 6 kuvataidetta. Vastauksista käy ilmi, että suurin osa opiskelijoista syö terveellisesti, mutta he haluaisivat parantaa ravitsemustaan vielä entisestään. Opiskelijoilla on kuitenkin ongelmia säännöllisten ruoka-aikojen noudattamisessa ja he esittivät paljon kommentteja ja parannusehdotuksia kouluruokailuun. Pikaruokaa ja herkkuja opiskelijat käyttivät melko harvoin.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella eli määrällisellä tutkimusmenetelmällä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin terveellisen ruokavalion määritelmää, ravitsemukseen liittyviä suosituksia sekä ravintoaineita ja niiden saantisuosituksia. Teoriaosuudessa aineistona käytettiin kirjallisuutta ja tieteellisiä sekä taloudellisia tiedotuksia.
Tutkimus toteutettiin Internetissä vapaasti vastattavana verkkokyselynä, jonka käyttäjät rajattiin suomalaisiin opiskelijoihin. Kysely oli auki aikavälillä 17.9.-3.10.2012. Kysymyksiä oli muun muassa eri ruoka-aineiden käytöstä, kouluruokailusta, kotiruokailusta ja ateriarytmistä. Heiltä tiedusteltiin myös omia mielipiteitä ravitsemuksesta.
Vastauksia kyselyyn saatiin 212 kappaletta. Vastaajista 82 opiskeli sosiaali- ja terveysalaa, 58 liiketaloutta, 57 hotelli- ja ravintola-alaa, 9 tekniikkaa ja 6 kuvataidetta. Vastauksista käy ilmi, että suurin osa opiskelijoista syö terveellisesti, mutta he haluaisivat parantaa ravitsemustaan vielä entisestään. Opiskelijoilla on kuitenkin ongelmia säännöllisten ruoka-aikojen noudattamisessa ja he esittivät paljon kommentteja ja parannusehdotuksia kouluruokailuun. Pikaruokaa ja herkkuja opiskelijat käyttivät melko harvoin.