HELPPOA JA TERVEELLISTÄ KOTIRUOKAA E-KIRJAN SYNTYPROSESSI
Kyllönen, Saija; Saarni, Sanna (2021)
Kyllönen, Saija
Saarni, Sanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113152
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113152
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda E-kirja ruokaohjeista, jotka mahdollistavat
helpon ja terveellisen kotiruuan valmistamisen. Työssä käsitellään terveellistä
ravitsemusta, suomalaisten ravitsemussuosituksia ravintopyramidin ja lautasmallin avulla sekä perehdytään energiatiheydeltään suotuisiin ravintovalintoihin ravitsemuksen liikennevalojen avulla. Opinnäytetyö on tutkimuksellinen ja
toiminnallinen.
Opinnäytetyön kyselytutkimus toteutettiin toimeksiantaja tmi Kimmo Saarnin
hyvinvointivalmennuksen asiakkaille. E-kirjan syntyprosessin kulmakivenä on
asiakaslähtöisyys. Kyselytutkimuksen avulla kartoitettiin asiakkaiden toiveita ja
tarpeita sekä kerättiin tietoa E-kirjan toteuttamista varten.
Dokumenttianalyysin avulla tutkittiin jo olemassa olevaa aineistoa ja kehitettiin
myös uusia ruokaohjeita. Kehittelyvaiheessa pyrittiin pitämään raaka-aineet
mahdollisimman tuoreina ja korkealaatuisina. Kaikki reseptit E-kirjaan testattiin
koekeittiössä. Koekeittiönä toimi opinnäytetyön tekijöiden kotikeittiö. Tuotteet
koemaisteltiin ja valmiit annokset valokuvattiin tehtävään kirjaan. Toteutettu E-kirja sisältää myös laskelmia annosten valmistusajoista.
Kyselytutkimuksen tulokset olivat kattavia ja tutkimuksen analysointi tuotti hyvän pohjan E-kirjan luomiselle. Työssä oli apua myös opinnäytetyön tekijöiden
aiemmasta kokemuksesta ravintola-alalta. Myöskin ruokaohjeiden tunteminen
ja ruuan valmistamisen taito olivat keskeisiä asioita E-kirjan luomisprosessissa. Tuotekehitysprosessin ymmärtäminen oli tärkeää opinnäytetyöprosessissa.
Työssä onnistuttiin tavoitteessa lisätä tietoisuutta hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta. Työn tavoitteena on innostaa ihmisiä helpon ja terveellisen kotiruuan
pariin tekemällä valmis tuote toimeksiantajan yrityksen käyttöön. The aim of our thesis was to create an E-book on recipes that enable easy
and healthy home cooking. In our work, we deal with healthy nutrition, Finnish
nutritional recommendations with the help of the nutrition pyramid and the dish
model, and we become acquainted with nutritional choices that are favorable
in terms of energy density with the help of nutrition traffic lights. Our thesis is
research and functional.
We conducted a survey commissioned by Tmi Kimmo Saarni for well-being
coaching clients. The cornerstone of the e-book creation process is customer
orientation. With the help of a survey, we mapped the wishes and needs of
our customers and collected information for the implementation of the E-book.
Using document analysis, we researched existing material and also developed
new recipes. during the development phase, we strive to keep the groceries
as fresh and high quality as possible. All recipes for the E-book were tested in
a test kitchen. The test kitchen was the home kitchen. The products of the experiment were tasted and the finished portions were photographed in a book.
The book contains calculations of dose preparation times.
The results of the survey were comprehensive and the analysis of the survey
provided a good basis for creating an e-book. In our work, we were helped by
experience in the restaurant industry. Knowledge of the recipe and the ability
to prepare food illegally were also key issues in creating the E-book. Understanding the product development process was an important thesis in the process.
We succeeded in the goal of raising awareness of well-being and nutrition.
The goal of our work is to inspire people to find easy and healthy home cooking by making a finished product for the client’s company.
helpon ja terveellisen kotiruuan valmistamisen. Työssä käsitellään terveellistä
ravitsemusta, suomalaisten ravitsemussuosituksia ravintopyramidin ja lautasmallin avulla sekä perehdytään energiatiheydeltään suotuisiin ravintovalintoihin ravitsemuksen liikennevalojen avulla. Opinnäytetyö on tutkimuksellinen ja
toiminnallinen.
Opinnäytetyön kyselytutkimus toteutettiin toimeksiantaja tmi Kimmo Saarnin
hyvinvointivalmennuksen asiakkaille. E-kirjan syntyprosessin kulmakivenä on
asiakaslähtöisyys. Kyselytutkimuksen avulla kartoitettiin asiakkaiden toiveita ja
tarpeita sekä kerättiin tietoa E-kirjan toteuttamista varten.
Dokumenttianalyysin avulla tutkittiin jo olemassa olevaa aineistoa ja kehitettiin
myös uusia ruokaohjeita. Kehittelyvaiheessa pyrittiin pitämään raaka-aineet
mahdollisimman tuoreina ja korkealaatuisina. Kaikki reseptit E-kirjaan testattiin
koekeittiössä. Koekeittiönä toimi opinnäytetyön tekijöiden kotikeittiö. Tuotteet
koemaisteltiin ja valmiit annokset valokuvattiin tehtävään kirjaan. Toteutettu E-kirja sisältää myös laskelmia annosten valmistusajoista.
Kyselytutkimuksen tulokset olivat kattavia ja tutkimuksen analysointi tuotti hyvän pohjan E-kirjan luomiselle. Työssä oli apua myös opinnäytetyön tekijöiden
aiemmasta kokemuksesta ravintola-alalta. Myöskin ruokaohjeiden tunteminen
ja ruuan valmistamisen taito olivat keskeisiä asioita E-kirjan luomisprosessissa. Tuotekehitysprosessin ymmärtäminen oli tärkeää opinnäytetyöprosessissa.
Työssä onnistuttiin tavoitteessa lisätä tietoisuutta hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta. Työn tavoitteena on innostaa ihmisiä helpon ja terveellisen kotiruuan
pariin tekemällä valmis tuote toimeksiantajan yrityksen käyttöön.
and healthy home cooking. In our work, we deal with healthy nutrition, Finnish
nutritional recommendations with the help of the nutrition pyramid and the dish
model, and we become acquainted with nutritional choices that are favorable
in terms of energy density with the help of nutrition traffic lights. Our thesis is
research and functional.
We conducted a survey commissioned by Tmi Kimmo Saarni for well-being
coaching clients. The cornerstone of the e-book creation process is customer
orientation. With the help of a survey, we mapped the wishes and needs of
our customers and collected information for the implementation of the E-book.
Using document analysis, we researched existing material and also developed
new recipes. during the development phase, we strive to keep the groceries
as fresh and high quality as possible. All recipes for the E-book were tested in
a test kitchen. The test kitchen was the home kitchen. The products of the experiment were tasted and the finished portions were photographed in a book.
The book contains calculations of dose preparation times.
The results of the survey were comprehensive and the analysis of the survey
provided a good basis for creating an e-book. In our work, we were helped by
experience in the restaurant industry. Knowledge of the recipe and the ability
to prepare food illegally were also key issues in creating the E-book. Understanding the product development process was an important thesis in the process.
We succeeded in the goal of raising awareness of well-being and nutrition.
The goal of our work is to inspire people to find easy and healthy home cooking by making a finished product for the client’s company.