EHEC-riskin kartoittaminen hampurilaisten valmistuksen yhteydessä
Härmänmaa, Siiri (2021)
Härmänmaa, Siiri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052210477
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052210477
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ympäristöterveydenhuolto. Työn tavoitteena oli selvittää alueen suuria määriä hampurilaisia valmistavien toimipaikkojen EHEC-riskiä, jonka pohjalta voisi ennaltaehkäistä mahdollisia tartuntoja. Selvitystyön tuloksia voidaan myös hyödyntää ympäristöterveydenhuollon valvonnan suunnittelussa.
Selvitystyö suoritettiin havainnoimalla hampurilaisen valmistusprosessia toimipaikoissa sekä tekemällä sen pohjalta tarkentava haastattelu. Otannassa oli mukana yhteensä 12 toimipaikkaa.
Selvitystyön perusteella EHEC-riski oli hallinnassa 33 %:ssa toimipaikoista ja osin hallinnassa 67 %:ssa toimipaikoista. Selvitystyön mukaan toimipaikkojen EHEC-riskiä lisäsivät ristikontaminaatio käsistä tai työvälineistä sekä medium-hampurilaispihvien tarjoilu. Myös käsihygieniaan sekä suojakäsineiden hygieeniseen käyttöön tulee jatkossakin kiinnittää huomiota.
Jo aineistonkeruun yhteydessä keskusteltiin työntekijöiden kanssa ilmi tulleista EHEC-riskiä lisäävistä asioista. Lisäksi toimijoille lähetettiin kirjallinen raportti Vati-järjestelmän kautta. Opinnäytetyön ja sen tulosten pohjalta tehtiin lyhyt tiivistelmä toimijoille jaettavaksi.
Selvitystyö suoritettiin havainnoimalla hampurilaisen valmistusprosessia toimipaikoissa sekä tekemällä sen pohjalta tarkentava haastattelu. Otannassa oli mukana yhteensä 12 toimipaikkaa.
Selvitystyön perusteella EHEC-riski oli hallinnassa 33 %:ssa toimipaikoista ja osin hallinnassa 67 %:ssa toimipaikoista. Selvitystyön mukaan toimipaikkojen EHEC-riskiä lisäsivät ristikontaminaatio käsistä tai työvälineistä sekä medium-hampurilaispihvien tarjoilu. Myös käsihygieniaan sekä suojakäsineiden hygieeniseen käyttöön tulee jatkossakin kiinnittää huomiota.
Jo aineistonkeruun yhteydessä keskusteltiin työntekijöiden kanssa ilmi tulleista EHEC-riskiä lisäävistä asioista. Lisäksi toimijoille lähetettiin kirjallinen raportti Vati-järjestelmän kautta. Opinnäytetyön ja sen tulosten pohjalta tehtiin lyhyt tiivistelmä toimijoille jaettavaksi.