Ikäihmisen ravitsemustottumukset : kyselylomakkeen kehittäminen neuvontaan
Saanakorpi, Kristiina; Yönti-Kalske, Erja (2012)
Saanakorpi, Kristiina
Yönti-Kalske, Erja
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112516344
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112516344
Tiivistelmä
Perusturvakuntayhtymä AKSELI on vastannut vuoden 2011 alusta Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten perusterveydenhuollosta sekä ikäihmisten palveluista. Yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun Terveysala-tulosalueen kanssa käynnistettiin samalla Terve AKSELI-kehittämishanke, jossa tavoitteena on kehittää uusia toimintamalleja ikäihmisten palveluihin esim. seniorineuvolatoimintaa.
Opinnäytetyön tarkoituksena ja tavoitteena oli kehittää kyselylomake seniorineuvolaan ikäihmisen ravitsemustottumusten kartoittamiseksi ja neuvonnan tueksi. Opinnäytetyön kohteena ovat ikäihmisen ravitsemustottumukset ja niihin vaikuttaminen neuvonnan keinoin. Kyselylomakkeen tarkoituksena on olla seniorineuvolan tai muun aikuisvastaanoton työväline ravitsemusneuvonnassa, jossa pyritään vaikuttamaan ikäihmisen ravitsemustottumuksiin.
Opinnäytetyö toteutettiin informatiivista haastattelua ja systemaattista kirjallisuuskatsausta soveltaen. Se on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka lopputuotoksena on käytännön työssä hyödynnettävä produkti eli kyselylomake ikäihmisen ravitsemustottumuksista. Työn tarkoituksena on tuottaa laadukasta ja tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa ikäihmisen ravitsemustottumuksista ja siitä, miten neuvonnan avulla niihin on mahdollista vaikuttaa. Tavoitteena on tehdä ikäihmisen ravitsemustottumusten kartoittamiseksi selkeä kyselylomake, joka on työväline terveydenhuollon ammattilaiselle ravitsemusneuvonnassa. Lomakkeen tarkoituksena on myös samalla herättää ikäihmistä miettimään omia ravitsemustottumuksiaan.
Kyselylomakkeen aihealueet ravitsemustottumuksiin liittyen käsittelevät ateriarytmiä ja -laatua, omaa näkemystä ravitsemuksesta ja ruokailusta, suun hyvinvointia, rasvan, suolan, kuidun, proteiinin, D-vitamiinin ja nesteen saantia. Kysymykset suunniteltiin kirjallisuuskatsaukseen perustuen, jossa yhtenä osana olivat aikaisemmin kehitetyt lomakkeet Mini Nutritional Asessement (MNA), Index of Diet Quality (IDQ), tyypin 2 diabetesriskitesti ja Suomen Sydänliiton Testaa syömistottumuksesi -testi. Osa kysymyksistä on opinnäytetyöntekijöiden suunnittelemia.
Ikäihmisen ravitsemustottumusten kyselylomaketta voidaan kehittää jatkossa käytettäväksi myös tiedon keräämiseen ja edelleen uusien toimintamallien luomiseen. Sen avulla voidaan myös yhtenäistää terveydenhuollon ammattihenkilöiden antamaa ravitsemusneuvontaa ja kohdentaa oikein uuden tiedon päivittäminen.
Opinnäytetyön tarkoituksena ja tavoitteena oli kehittää kyselylomake seniorineuvolaan ikäihmisen ravitsemustottumusten kartoittamiseksi ja neuvonnan tueksi. Opinnäytetyön kohteena ovat ikäihmisen ravitsemustottumukset ja niihin vaikuttaminen neuvonnan keinoin. Kyselylomakkeen tarkoituksena on olla seniorineuvolan tai muun aikuisvastaanoton työväline ravitsemusneuvonnassa, jossa pyritään vaikuttamaan ikäihmisen ravitsemustottumuksiin.
Opinnäytetyö toteutettiin informatiivista haastattelua ja systemaattista kirjallisuuskatsausta soveltaen. Se on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka lopputuotoksena on käytännön työssä hyödynnettävä produkti eli kyselylomake ikäihmisen ravitsemustottumuksista. Työn tarkoituksena on tuottaa laadukasta ja tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa ikäihmisen ravitsemustottumuksista ja siitä, miten neuvonnan avulla niihin on mahdollista vaikuttaa. Tavoitteena on tehdä ikäihmisen ravitsemustottumusten kartoittamiseksi selkeä kyselylomake, joka on työväline terveydenhuollon ammattilaiselle ravitsemusneuvonnassa. Lomakkeen tarkoituksena on myös samalla herättää ikäihmistä miettimään omia ravitsemustottumuksiaan.
Kyselylomakkeen aihealueet ravitsemustottumuksiin liittyen käsittelevät ateriarytmiä ja -laatua, omaa näkemystä ravitsemuksesta ja ruokailusta, suun hyvinvointia, rasvan, suolan, kuidun, proteiinin, D-vitamiinin ja nesteen saantia. Kysymykset suunniteltiin kirjallisuuskatsaukseen perustuen, jossa yhtenä osana olivat aikaisemmin kehitetyt lomakkeet Mini Nutritional Asessement (MNA), Index of Diet Quality (IDQ), tyypin 2 diabetesriskitesti ja Suomen Sydänliiton Testaa syömistottumuksesi -testi. Osa kysymyksistä on opinnäytetyöntekijöiden suunnittelemia.
Ikäihmisen ravitsemustottumusten kyselylomaketta voidaan kehittää jatkossa käytettäväksi myös tiedon keräämiseen ja edelleen uusien toimintamallien luomiseen. Sen avulla voidaan myös yhtenäistää terveydenhuollon ammattihenkilöiden antamaa ravitsemusneuvontaa ja kohdentaa oikein uuden tiedon päivittäminen.