Rikkaruohoja vai ravintolaruokaa? : Villiyrttien kysynnän kartoitus Oulun alueen ravintoloissa
Kääriäinen, Jarkko (2012)
Kääriäinen, Jarkko
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112115943
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112115943
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on osa Oulun 4H-piirin Luonnontuoteala tutuksi -hanketta ja siinä toteutettavaa villiyrttiprojektia. Projektin tarkoituksena on lyhyesti tuoda villiyrtit oululaisten ravintoloiden käyttöön. Tästä lähtökohdasta myös opinnäytetyö on lähtenyt rakentumaan.
Villiyrteillä on selvä kysyntä ympäri Euroopan. Suomessa myös puhutaan paljon lähiruoan suosimisesta ja osaksi tämän suuntauksen seurauksena myös villiyrtit ovat saamassa suurta huomiota. Ongelmina, niin kuin lähiruoassa yleensäkin, ovat logistiikka sekä saatavuus. Näihin ongelmiin Oulun 4H-piiri ja Luonnontuoteala tutuksi -hanke pyrkii saamaan konkreettisia vastauksia luomalla villiyrttien välitysverkostoa yhteistyössä paikallisten 4H-yhdistysten, muiden asiantuntijoiden ja tämän opinnäytetyön tekijän kanssa.
Opinnäytetyö osallistui projektiin selvittämällä onko Oulun ravintoloissa kysyntää villiyrttejä kohtaan, jotta projektia voitaisiin jatkaa myös ensi vuonna. Tämän lisäksi opinnäytetyö oli mukana ns. villiyrttipilotissa, jossa Luonnontuoteala tutuksi -hankkeen ja Oulun 4H-piirin rakentamaa villiyrttiverkostoa testattiin vuoden 2012 kesän aikana.
Selvityksen tuloksina tuli ilmi, että villiyrteille on selvä kysyntä Oulun alueen ravintoloissa. Vaikka kysymyksien vastausprosentti jäi määrällisen tutkimuksen näkökulmasta pieneksi, voidaan tuloksia pitää vähintään suuntaa-antavina ja rohkaisuna Oulun 4H-piirille jatkaa projektin parissa myös ensi vuonna. Selvä enemmistö kysymyksiin vastanneista oli kiinnostuneita villiyrteistä ja he olivat innokkaita osallistumaan tulevan vuoden villiyrttien välitystoimintaan.
Villiyrteillä on selvä kysyntä ympäri Euroopan. Suomessa myös puhutaan paljon lähiruoan suosimisesta ja osaksi tämän suuntauksen seurauksena myös villiyrtit ovat saamassa suurta huomiota. Ongelmina, niin kuin lähiruoassa yleensäkin, ovat logistiikka sekä saatavuus. Näihin ongelmiin Oulun 4H-piiri ja Luonnontuoteala tutuksi -hanke pyrkii saamaan konkreettisia vastauksia luomalla villiyrttien välitysverkostoa yhteistyössä paikallisten 4H-yhdistysten, muiden asiantuntijoiden ja tämän opinnäytetyön tekijän kanssa.
Opinnäytetyö osallistui projektiin selvittämällä onko Oulun ravintoloissa kysyntää villiyrttejä kohtaan, jotta projektia voitaisiin jatkaa myös ensi vuonna. Tämän lisäksi opinnäytetyö oli mukana ns. villiyrttipilotissa, jossa Luonnontuoteala tutuksi -hankkeen ja Oulun 4H-piirin rakentamaa villiyrttiverkostoa testattiin vuoden 2012 kesän aikana.
Selvityksen tuloksina tuli ilmi, että villiyrteille on selvä kysyntä Oulun alueen ravintoloissa. Vaikka kysymyksien vastausprosentti jäi määrällisen tutkimuksen näkökulmasta pieneksi, voidaan tuloksia pitää vähintään suuntaa-antavina ja rohkaisuna Oulun 4H-piirille jatkaa projektin parissa myös ensi vuonna. Selvä enemmistö kysymyksiin vastanneista oli kiinnostuneita villiyrteistä ja he olivat innokkaita osallistumaan tulevan vuoden villiyrttien välitystoimintaan.