AopA1 ja ApoB -apolipoproteiinit : Tulosten ja säilyvyyden vertailu seerumin ja plasman välillä
Kohonen, Juuso; Fjäder, Joakim (2021)
Kohonen, Juuso
Fjäder, Joakim
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105057264
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105057264
Tiivistelmä
Lipoproteiinit ovat maksassa ja suolen seinämässä muodostuvia pallomaisia hiukkasia, jotka koostuvat kolesterolista, triglyserideistä, fosfolipideistä ja proteiinista. Lipoproteiinit jaetaan viiten ryhmään muun muassa kokonsa ja tehtävänsä mukaan; kylomikronit, VLDL (very low-density lipoprotein), IDL (intermediate density lipoprotein), LDL (low density lipo-protein) ja HDL (high density lipoprotein). Lipoproteiinien proteiiniosia kutsutaan apolipoproteiineiksi, joista kliinisesti tärkempiä ovat ApoA1 ja ApoB.
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tutkia ja vertailla ApoA1 ja ApoB apolipoproteiinien säilyvyyseroa seerumi- ja plasmanäytteissä sekä tutkia seerumin ja plasman välisten ApoA ja ApoB pitosuuksien eroavaisuutta.
Kaksi tärkeintä tutkimuskysymystä, joihin vastaamme opinnäytetyössämme ovat:
1. Onko seerumista ja plasmasta mitatuissa ApoA1 ja ApoB pitoisuuksissa tilastollisesti merkittävää eroavaisuutta?
2. Onko näytteiden säilytysajalla tilastollista merkittävyyttä plasman ja seerumin ApoA1 ja ApoB pitoisuuteen?
Tutkimuksessa saadut tulokset on saatu suorittamalla mittauksia Metropolian biokemianluokan tiloissa. Tutkimuksessa käytettävät näytteet kerättiin Metropolian Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksen oppilailta, opettajilta ja työntekijöiltä laatimamme sopimuksen mukaisesti.
Mittausten perusteella oli havaittavissa, että tilastollisesti merkittävää eroavaisuutta oli pakastimessa säilytettyjen seerumin ApoB ja plasman ApoB pitoisuuksien välillä. Eroavaisuutta havaittiin myös vertailtaessa tuorenäytteestä mitattua seerumin ApoA1 pitoisuutta pakastimessa säilytettyyn seerumin ApoA1 pitoisuuteen.
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tutkia ja vertailla ApoA1 ja ApoB apolipoproteiinien säilyvyyseroa seerumi- ja plasmanäytteissä sekä tutkia seerumin ja plasman välisten ApoA ja ApoB pitosuuksien eroavaisuutta.
Kaksi tärkeintä tutkimuskysymystä, joihin vastaamme opinnäytetyössämme ovat:
1. Onko seerumista ja plasmasta mitatuissa ApoA1 ja ApoB pitoisuuksissa tilastollisesti merkittävää eroavaisuutta?
2. Onko näytteiden säilytysajalla tilastollista merkittävyyttä plasman ja seerumin ApoA1 ja ApoB pitoisuuteen?
Tutkimuksessa saadut tulokset on saatu suorittamalla mittauksia Metropolian biokemianluokan tiloissa. Tutkimuksessa käytettävät näytteet kerättiin Metropolian Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksen oppilailta, opettajilta ja työntekijöiltä laatimamme sopimuksen mukaisesti.
Mittausten perusteella oli havaittavissa, että tilastollisesti merkittävää eroavaisuutta oli pakastimessa säilytettyjen seerumin ApoB ja plasman ApoB pitoisuuksien välillä. Eroavaisuutta havaittiin myös vertailtaessa tuorenäytteestä mitattua seerumin ApoA1 pitoisuutta pakastimessa säilytettyyn seerumin ApoA1 pitoisuuteen.