Terveystietoa maahanmuuttajille : Ravitsemuksen edistäminen
Pylkkönen, Minttu; Rihu, Milla (2021)
Pylkkönen, Minttu
Rihu, Milla
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104235547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104235547
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä Helsingin aikuisopistolle. Työ on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun Terveystietoa maahanmuuttajille -projektia.
Työn tarkoituksena oli tuottaa Helsingin Aikuisopiston maahanmuuttajaopiskelijoille suomeksi selkeäkielinen ja kuvitettu sähköinen opas ravitsemuksen opiskeluun. Tämän lisäksi terveydenhoitajalle luotiin muistiinpanot, jotka toimivat sähköisen oppaan sisällön opettamisen tukena. Tavoitteena oli lisätä Helsingin Aikuisopiston maahanmuuttajaopiskelijoiden tietämystä ruoansulatuselimistön rakenteesta ja toiminnasta sekä ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Tämän opinnäytetyön kehittämistehtävänä oli opiskelijoiden oman terveyden edistämisen lisääntyminen ravitsemustietämyksen laajentuessa.
Helsingin Aikuisopisto tarvitsi selkeäkielistä materiaalia maahanmuuttajaopiskelijoiden terveyden edistämisen opettamiseen. Materiaalin toteutusmuotoa ja sisältöä kartoitettiin koulun terveydenhoitaja Päivi Hedmanin kanssa käydyissä keskusteluissa. Tärkeiksi sisällöiksi osoittautui ruoansulatuselimistön rakenne ja toiminta, ravintoaineet sekä kuitujen ja veden juonnin merkitys. Materiaalissa toivottiin sivuavan myös ravitsemuksen merkitystä terveydelle. Toteutustavaksi sovittiin sähköisen oppaan tuottaminen ja siihen liittyvä terveydenhoitajan opetusmateriaali.
Opinnäytetyöhömme liittyen meidän oli opinnäytetyön kirjoittamista varten varmistettava lupa esimerkiksi siihen, saammeko käyttää koulun ja erillisten henkilöiden nimiä opinnäytetyössämme. Tätä varten teimme kirjallisen sopimuksen Helsingin Aikuisopiston kanssa tammikuussa 2020 opinnäytetyön suunnitteluseminaarin yhteydessä. Päivi Hedman Helsingin aikuisopiston terveydenhoitaja vahvisti syksyn 2020 aikana, että olemme saaneet luvan käyttää yhteistyökoulun nimeä opinnäytetyössämme.
Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat selkeitä, mutta niiden suora käyttö kansainvälisesti on haastavaa, koska ympäri maailman on erilaiset ruokailukulttuurit ja ruokailuun saattaa liittyä paljon erilaisia traditioita. Tämän myötä ravitsemussuosituksia ei ole mahdollista tehdä yhdellä ja oikealla tavalla vaan on parempi lähestyä aihetta kertomalla tietoa eri ravintoaineista, jotka ovat elimistölle välttämättömiä eri kulttuureista huolimatta. Ravintoaineita yhdistelemällä ja ymmärtämällä niiden päivittäiset saantisuositukset, pystyy jokainen luomaan omanlaisen lautasmallin sisällyttäen tarvittavat ravintoaineet lautaselleen. Myös tieto ravintoaineista ja energiantarpeesta helpottaa tuotteiden ravintoainesisältöjen ymmärtämistä ja auttaa näin tekemään parempia valintoja terveyden kannalta.
Työn tarkoituksena oli tuottaa Helsingin Aikuisopiston maahanmuuttajaopiskelijoille suomeksi selkeäkielinen ja kuvitettu sähköinen opas ravitsemuksen opiskeluun. Tämän lisäksi terveydenhoitajalle luotiin muistiinpanot, jotka toimivat sähköisen oppaan sisällön opettamisen tukena. Tavoitteena oli lisätä Helsingin Aikuisopiston maahanmuuttajaopiskelijoiden tietämystä ruoansulatuselimistön rakenteesta ja toiminnasta sekä ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Tämän opinnäytetyön kehittämistehtävänä oli opiskelijoiden oman terveyden edistämisen lisääntyminen ravitsemustietämyksen laajentuessa.
Helsingin Aikuisopisto tarvitsi selkeäkielistä materiaalia maahanmuuttajaopiskelijoiden terveyden edistämisen opettamiseen. Materiaalin toteutusmuotoa ja sisältöä kartoitettiin koulun terveydenhoitaja Päivi Hedmanin kanssa käydyissä keskusteluissa. Tärkeiksi sisällöiksi osoittautui ruoansulatuselimistön rakenne ja toiminta, ravintoaineet sekä kuitujen ja veden juonnin merkitys. Materiaalissa toivottiin sivuavan myös ravitsemuksen merkitystä terveydelle. Toteutustavaksi sovittiin sähköisen oppaan tuottaminen ja siihen liittyvä terveydenhoitajan opetusmateriaali.
Opinnäytetyöhömme liittyen meidän oli opinnäytetyön kirjoittamista varten varmistettava lupa esimerkiksi siihen, saammeko käyttää koulun ja erillisten henkilöiden nimiä opinnäytetyössämme. Tätä varten teimme kirjallisen sopimuksen Helsingin Aikuisopiston kanssa tammikuussa 2020 opinnäytetyön suunnitteluseminaarin yhteydessä. Päivi Hedman Helsingin aikuisopiston terveydenhoitaja vahvisti syksyn 2020 aikana, että olemme saaneet luvan käyttää yhteistyökoulun nimeä opinnäytetyössämme.
Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat selkeitä, mutta niiden suora käyttö kansainvälisesti on haastavaa, koska ympäri maailman on erilaiset ruokailukulttuurit ja ruokailuun saattaa liittyä paljon erilaisia traditioita. Tämän myötä ravitsemussuosituksia ei ole mahdollista tehdä yhdellä ja oikealla tavalla vaan on parempi lähestyä aihetta kertomalla tietoa eri ravintoaineista, jotka ovat elimistölle välttämättömiä eri kulttuureista huolimatta. Ravintoaineita yhdistelemällä ja ymmärtämällä niiden päivittäiset saantisuositukset, pystyy jokainen luomaan omanlaisen lautasmallin sisällyttäen tarvittavat ravintoaineet lautaselleen. Myös tieto ravintoaineista ja energiantarpeesta helpottaa tuotteiden ravintoainesisältöjen ymmärtämistä ja auttaa näin tekemään parempia valintoja terveyden kannalta.