Covid-19 pandemins inverkan på logistiken inom bageribranschen i Finland
Mäkilä, Santeri (2021)
Mäkilä, Santeri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103293981
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103293981
Tiivistelmä
Året 2020 har varit mycket onormalt och har orsakat svårigheter för livsmedelsindustrin och bageribranschen i Finland p.g.a. Covid-19 pandemin. Syftet med detta arbete är att utreda vilka åtgärder Covid-19 pandemin har orsakat inom bageribranschen. Arbetet tar upp relevanta teman för att läsaren skall förstå helheten med Covid-19, hur bageribranschen ser ut i Finland, vilka hygienkrav pandemin har orsakat och vilka åtgärder pandemin har förorsakat bageriföretagen. För att besvara forskningsfrågan ”Covid-19 pandemins inverkan på logistiken inom bageribranschen i Finland” har arbetets empiriska del genomförts med en kvalitativ studie i vilken erfarna bageriföretagare i fem företag kontaktades och intervjuades. Intervjun genomfördes per telefon på grund av rådande Covid-19 situtationen. Svaren mellan företagen varierade i viss grad, men problem uppkom i alla fall i flera företag. I metodkapitlet identifieras metoden som använts i studien samt varför den passar bäst in i denna studie. Vissa företag har olika produkter och arbettssätt, vilket har inverkat på resultatet. Enligt studiens resultat har bageriföretagen blivit tvungna att ändra på sina inpackningar och ha skyddsmedel vid produktleveraser. I studien kom även fram att vissa bageriföretagare har varit tvungna att ändra utseendet på sina produkter. För fortsatt forskning rekommenderar jag att undersöka hur företag bättre kan förbereda sig att hantera nya pandemier i framtiden.