KOKATAAN KOTONA – KEITTOKIRJA SELKEÄKSI : Keittokirjan kehittäminen toimintaterapeuttien käyttöön
Puoliväli, Essi; Uusi-Jaakkola, Annika (2012)
Puoliväli, Essi
Uusi-Jaakkola, Annika
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110614929
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110614929
Tiivistelmä
Ruoka on terveyden ja hyvinvoinnin perusta, ja monille se on myös nautinnon lähde. Jokaisen olisi
tärkeää opetella valmistamaan ruokansa ja kokoamaan ruokavalionsa siten, että se tuottaa iloa ja
mielihyvää sekä takaa monipuolisen ja tasapainoisen ravintoaineiden saannin.
Toimintaterapialla pyritään edistämään kotielämään liittyviä toimintoja kuten ruoanvalmistusta.
Toimintaterapeutti voi edistää asiakkaan toiminnassa selviytymistä suunnittelemalla, järjestämällä ja
muokkaamalla toimintaympäristöä. Kokataan kotona – keittokirja on toimintaympäristön osa, jonka
kehittämisen eli toimintaympäristön muokkaamisen avulla pyritään edistämään kuntoutujien
ruoanvalmistusta.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Seinäjoen
keskussairaala. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Seinäjoen keskussairaalassa käytössä ollut
Kokataan kotona – keittokirja Seinäjoen keskussairaalan toimintaterapeuttien ja heidän
kuntoutujien käyttöön. Keittokirjasta pyrittiin tekemään sellainen, että se mahdollistaa kuntoutujien
ruoan valmistamisen yksilö-, pari- ja ryhmäterapiassa sekä kotiympäristössä.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen opinnäytetyö, jonka toiminnallinen osuus koostui keittokirjan
kehittämisestä. Opinnäytetyön tutkimuksellisessa osuudessa käytettiin täsmäryhmähaastattelua,
jonka avulla koottiin Seinäjoen keskussairaalan toimintaterapeuttien käyttäjäkokemuksia
keittokirjan käyttämisestä kuntoutujien kanssa. Keittokirjaa kehitettiin täsmäryhmähaastattelun
tulosten, selkokielen teorian sekä suomalaisen nykyruokakulttuuriin mukaan.
Kokataan kotona – keittokirjaan tehtiin mm. seuraavia muutoksia täsmäryhmähaastattelun tulosten
perusteella: keittokirjasta jätettiin pois vähän käytettyjä reseptejä, keittokirjaan lisättiin
suomalaisen nykyruokakulttuurin mukaisia reseptejä ja muokattiin kirjan kokoa. Opinnäytetyön
tuotoksena valmistui kehitetty Kokataan kotona – keittokirja Seinäjoen keskussairaalan
toimintaterapeuttien ja heidän kuntoutujien käyttöön.
tärkeää opetella valmistamaan ruokansa ja kokoamaan ruokavalionsa siten, että se tuottaa iloa ja
mielihyvää sekä takaa monipuolisen ja tasapainoisen ravintoaineiden saannin.
Toimintaterapialla pyritään edistämään kotielämään liittyviä toimintoja kuten ruoanvalmistusta.
Toimintaterapeutti voi edistää asiakkaan toiminnassa selviytymistä suunnittelemalla, järjestämällä ja
muokkaamalla toimintaympäristöä. Kokataan kotona – keittokirja on toimintaympäristön osa, jonka
kehittämisen eli toimintaympäristön muokkaamisen avulla pyritään edistämään kuntoutujien
ruoanvalmistusta.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Seinäjoen
keskussairaala. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Seinäjoen keskussairaalassa käytössä ollut
Kokataan kotona – keittokirja Seinäjoen keskussairaalan toimintaterapeuttien ja heidän
kuntoutujien käyttöön. Keittokirjasta pyrittiin tekemään sellainen, että se mahdollistaa kuntoutujien
ruoan valmistamisen yksilö-, pari- ja ryhmäterapiassa sekä kotiympäristössä.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen opinnäytetyö, jonka toiminnallinen osuus koostui keittokirjan
kehittämisestä. Opinnäytetyön tutkimuksellisessa osuudessa käytettiin täsmäryhmähaastattelua,
jonka avulla koottiin Seinäjoen keskussairaalan toimintaterapeuttien käyttäjäkokemuksia
keittokirjan käyttämisestä kuntoutujien kanssa. Keittokirjaa kehitettiin täsmäryhmähaastattelun
tulosten, selkokielen teorian sekä suomalaisen nykyruokakulttuuriin mukaan.
Kokataan kotona – keittokirjaan tehtiin mm. seuraavia muutoksia täsmäryhmähaastattelun tulosten
perusteella: keittokirjasta jätettiin pois vähän käytettyjä reseptejä, keittokirjaan lisättiin
suomalaisen nykyruokakulttuurin mukaisia reseptejä ja muokattiin kirjan kokoa. Opinnäytetyön
tuotoksena valmistui kehitetty Kokataan kotona – keittokirja Seinäjoen keskussairaalan
toimintaterapeuttien ja heidän kuntoutujien käyttöön.