Luomu- ja lähiruoan käyttö ravintola C:ssä
Paasonen, Aatto (2012)
Paasonen, Aatto
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712092
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712092
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tarkastella luomuruoan ja lähiruoan tilannetta Suo-messa eri kanteilta ja eri toimijoiden näkökulmista. Tamperelainen ravintola C oli kiinnos-tunut lisäämään luonnonmukaisesti tuotettujen raaka-aineiden ja lähiruoan osuutta keittiös-sään. Tutkimusongelmat liittyivät laadukkaiden luomu- ja lähiruoka raaka-aineiden saata-vuuteen ja hintaan ja siihen olisiko näiden raaka-aineiden laajempi käyttö kannattavaa. Saako ravintola hyötyä imagolleen ja ovatko asiakkaat valmiita maksamaan korkeampaa hintaa laadukkaammista raaka-aineista? Tutkimus oli kvalitatiivinen ja tehtiin teemahaas-tatteluna.
Tutkimustuloksista käy ilmi että luomu- ja lähiruoan käyttö ravintoloissa on yleistynyt huomattavasti ja ravintolat tuntevat painetta näiden käyttöön. Kasvun uskotaan myös jatku-van lähivuosina. Ihmisten kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on kasvanut. Pientuottajien näkökulmasta taas parhaan hinnan tuotteistaan saa ehdottomasti ravintoloilta joten ne ovat mieluisa myyntikohde. Ravintola voi hyötyä mainostamalla luomu- ja lähiruoan käytöstä. Yksityisissä ravintoloissa asiakkaat ovat valmiita maksamaan ruoan alkuperästä ja laadusta.
Ravintola C:n toimialueella Pirkanmaalla luomutuotanto on vahvaa ja luomutilojen luku-määrä on maan suurin verrattuna muihin maakuntiin. Alue vaikuttaa jopa olevan eräänlainen veturi Suomessa laadukkaan pientuotannon suhteen. Toimijoita, tapahtumia ja kauppoja on paljon: Ahlman, Kauppahalli, Pellolta pöytään, Parasta Pöytään Pirkanmaalta, Läheltä Hyvää ja Food Is Art – Art Is Food- tapahtumat, Maitokauppa Armas, Lähiruokapuoti Lempi ja niin edelleen. Korkeatasoisia, yksityisiä ravintoloita on viime vuosina tullut useita ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulta käy paljon asiakkaita ruokailemassa Tampereen ravin-toloissa. Kehityksessä täytyy pysyä mukana ja ravintola C:n kannattaa rohkeasti jatkaa ja laajentaa yhteistyötään alueen pientuottajien kanssa.
Tutkimustuloksista käy ilmi että luomu- ja lähiruoan käyttö ravintoloissa on yleistynyt huomattavasti ja ravintolat tuntevat painetta näiden käyttöön. Kasvun uskotaan myös jatku-van lähivuosina. Ihmisten kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on kasvanut. Pientuottajien näkökulmasta taas parhaan hinnan tuotteistaan saa ehdottomasti ravintoloilta joten ne ovat mieluisa myyntikohde. Ravintola voi hyötyä mainostamalla luomu- ja lähiruoan käytöstä. Yksityisissä ravintoloissa asiakkaat ovat valmiita maksamaan ruoan alkuperästä ja laadusta.
Ravintola C:n toimialueella Pirkanmaalla luomutuotanto on vahvaa ja luomutilojen luku-määrä on maan suurin verrattuna muihin maakuntiin. Alue vaikuttaa jopa olevan eräänlainen veturi Suomessa laadukkaan pientuotannon suhteen. Toimijoita, tapahtumia ja kauppoja on paljon: Ahlman, Kauppahalli, Pellolta pöytään, Parasta Pöytään Pirkanmaalta, Läheltä Hyvää ja Food Is Art – Art Is Food- tapahtumat, Maitokauppa Armas, Lähiruokapuoti Lempi ja niin edelleen. Korkeatasoisia, yksityisiä ravintoloita on viime vuosina tullut useita ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulta käy paljon asiakkaita ruokailemassa Tampereen ravin-toloissa. Kehityksessä täytyy pysyä mukana ja ravintola C:n kannattaa rohkeasti jatkaa ja laajentaa yhteistyötään alueen pientuottajien kanssa.