Ikääntyneiden ruokaympäristö : Mäntyharjulaisten yli 70-vuotiaiden kokemuksia alueen ruokapalveluista
Huotala, Leena; Savusalo, Sini (2021)
Huotala, Leena
Savusalo, Sini
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102262719
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102262719
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mäntyharjulaisten yli 70-vuotiaiden kotona-asuvien ikäihmisten omaa näkemystä siitä, millainen on heidän oman elinalueensa ruokaympäristö sekä miten he suhtautuvat tarjolla oleviin ruokapalveluihin. Lisäksi tarkoituksena oli tuottaa Ikäruoka 2.0 hank-keelle tietoa ikäihmisten ruokaympäristöistä, ruokaan liittyvistä palveluista ja palvelutarpeista ikääntyneiden, kotona-asuvien näkökulmasta.
Tutkimuksessa toteutettuun kyselyyn osallistui 15 mäntyharjulaista kotona asuvaa hyväkuntoista ikääntynyttä. Kyselyt toteutettiin puhelimitse struktu-roidulla kyselylomakkeella marras-joulukuussa 2020. Kyselyiden jälkeen tu-loksia analysoitiin ottamalla Webropol -tiedonkeruujärjestelmästä yhteenveto-raportteja ja ristiintaulukointeja, joiden pohjalta tehtiin johtopäätöksiä tutki-muskysymyksiin liittyen. Avoimia kysymyksiä tarkasteltiin sisällönanalyysin avulla laadullisen tutkimuksen mukaisesti.
Opinnäytetyömme tulokset vahvistivat jo aiemmissa tutkimuksissa saatua tie-toa siitä, että ikääntyneet arvostavat itsetehtyä ruokaa ja haluavat huolehtia ruuanvalmistuksesta itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Kyselyiden perus-teella vastaajat olivat tyytyväisiä alueen kauppa- ja ravintolapalveluihin. Ikääntyneet arvostivat kaupassakäynnin helppoutta, laajaa tuotevalikoimaa ja tuotteiden korkeaa laatua. Ravintolapalveluiden käyttö oli vähäistä. Lähiruo-kaa arvostettiin ja käytettiin runsaasti. Yksinasuvat toivoivat lisää mahdolli-suuksia yhteisölliseen ruokailuun.
Tutkimuksessamme kerättyä tietoa hyödynnetään Ikäruoka 2.0 hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää Mäntyharjun ikääntyneille suunnattuja ruokapalveluita. Tutkimuksen kautta alueen palveluntuottajat saavat tietoa palvelujen kehittämisen tueksi.
Asiasanat: ikääntynyt, ruokaympäristö, ruokapalvelut The aim of this thesis was to find out the opinion of older people aged over 70
living at home in Mäntyharju on the food environment in their own living area
and how they view the food services on offer. In addition, the aim was to provide Ikäruoka 2.0 project with information on the food environments of older
people, food-related services and service needs from the perspective of older
people living at home.
The survey included 15 elderly people living at home in Mäntyharju. The surveys were carried out by telephone using a structured questionnaire. The results were analysed by taking summary reports and cross-tabs from
the Webropol data collection system, which were used to draw conclusions on
research issues. Open questions were examined through content analysis in
accordance with qualitative research.
The results of the thesis reinforced the information gained in previous studies
that older people value self-made food and want to take care of food preparation independently as long as possible. On the basis of the surveys, the respondents were satisfied with the trade and restaurant services in the area.
Older people appreciated the ease of shopping, the wide range of products
and the high quality of the products. The use of restaurant services was low.
Local food was much appreciated and used. Single people were hoping for
more access to communal dining.
The information collected in our research is utilized in the Ikäruoka 2.0 project,
one of the aims of which is to develop food services for the elderly in Mäntyharju. Through the research, service providers in the area receive information
to support the development of services.
Tutkimuksessa toteutettuun kyselyyn osallistui 15 mäntyharjulaista kotona asuvaa hyväkuntoista ikääntynyttä. Kyselyt toteutettiin puhelimitse struktu-roidulla kyselylomakkeella marras-joulukuussa 2020. Kyselyiden jälkeen tu-loksia analysoitiin ottamalla Webropol -tiedonkeruujärjestelmästä yhteenveto-raportteja ja ristiintaulukointeja, joiden pohjalta tehtiin johtopäätöksiä tutki-muskysymyksiin liittyen. Avoimia kysymyksiä tarkasteltiin sisällönanalyysin avulla laadullisen tutkimuksen mukaisesti.
Opinnäytetyömme tulokset vahvistivat jo aiemmissa tutkimuksissa saatua tie-toa siitä, että ikääntyneet arvostavat itsetehtyä ruokaa ja haluavat huolehtia ruuanvalmistuksesta itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Kyselyiden perus-teella vastaajat olivat tyytyväisiä alueen kauppa- ja ravintolapalveluihin. Ikääntyneet arvostivat kaupassakäynnin helppoutta, laajaa tuotevalikoimaa ja tuotteiden korkeaa laatua. Ravintolapalveluiden käyttö oli vähäistä. Lähiruo-kaa arvostettiin ja käytettiin runsaasti. Yksinasuvat toivoivat lisää mahdolli-suuksia yhteisölliseen ruokailuun.
Tutkimuksessamme kerättyä tietoa hyödynnetään Ikäruoka 2.0 hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää Mäntyharjun ikääntyneille suunnattuja ruokapalveluita. Tutkimuksen kautta alueen palveluntuottajat saavat tietoa palvelujen kehittämisen tueksi.
Asiasanat: ikääntynyt, ruokaympäristö, ruokapalvelut
living at home in Mäntyharju on the food environment in their own living area
and how they view the food services on offer. In addition, the aim was to provide Ikäruoka 2.0 project with information on the food environments of older
people, food-related services and service needs from the perspective of older
people living at home.
The survey included 15 elderly people living at home in Mäntyharju. The surveys were carried out by telephone using a structured questionnaire. The results were analysed by taking summary reports and cross-tabs from
the Webropol data collection system, which were used to draw conclusions on
research issues. Open questions were examined through content analysis in
accordance with qualitative research.
The results of the thesis reinforced the information gained in previous studies
that older people value self-made food and want to take care of food preparation independently as long as possible. On the basis of the surveys, the respondents were satisfied with the trade and restaurant services in the area.
Older people appreciated the ease of shopping, the wide range of products
and the high quality of the products. The use of restaurant services was low.
Local food was much appreciated and used. Single people were hoping for
more access to communal dining.
The information collected in our research is utilized in the Ikäruoka 2.0 project,
one of the aims of which is to develop food services for the elderly in Mäntyharju. Through the research, service providers in the area receive information
to support the development of services.