Potilaan hyvä ravitsemushoito päivystyksen vuodeosastolla
Shango, Miriam (2012)
Shango, Miriam
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202272578
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202272578
Tiivistelmä
Shango; Miriam. Potilaan hyvä ravitsemushoito päivystyksen vuodeosastolla. Helsinki, Kevät 2012. s., 3 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki, hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).
Opinnäytetyöni tilaajana oli Haartmanin sairaala, työ tehtiin yhteistyössä päivystyksen vuodeosaston 3 kanssa. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää päivystyksen vuodeosaston hoitajien näkemyksiä potilaan hyvästä ravitsemushoidosta. Opinnäytetyötä oli tarkoitus hyödyntää osastoa, kehittämällä toimintaansa ravitsemushoidon kohdalla.
Opinnäytetyön empiirisen aineisto kerättiin kyselylomakkeella joulukuu 2011 ja tammikuun 2012 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 10 sairaanhoitajaa, osaston 23 hoitajasta.
Työn tuloksissa, potilaan omahoitajaa nostetaan vastuulliseksi tekijäksi ravitsemushoidon toteuttamiseksi muistisairaiden potilaiden kohdalla. Potilaan ravitsemushoidon lähtökohdat, toteuttaminen ja tuloksien arviointi todetaan olevan pitkälti omahoitajan varassa, mutta tarvittaessa jokainen osaston henkilökunta on velvollinen kiinnittämään huomionsa näihin hoitotarpeisiin.
Opinnäytetyön tuloksista ilmeni myös, että päivystyksen vuodeosaston kapasiteetti toteuttaa hyvää ravitsemushoitoa on sidonnainen hoitajien ajankäyttöön. Sairaanhoitajan tehtävien moninaistuessa potilastyöhön jäävä aika vähenee. Osaston suureksi kehittämishaasteeksi nousee hyvään ravitsemushoitoon tarvittavan ajan löytäminen esimerkiksi delegoimalla ruuanjakoprosessi kokonaan laitoshuoltajille.
Tulokset osoittivat jatkotutkimuksen tarvetta, siitä missä menee laitoshuoltajien työntehtävien rajaus ja missä alkaa hoitoalan koulutusta vaativa ravitsemushoito. Selkeyttämällä tätä jakoa ravitsemushoito toteutuu potilaan hyväksi. Onnistunut ravitsemushoito edistää potilaan terveyttä ylläpitäen toimintakykyä, vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja parantaa elämänlaatua.
Asiasanat: ravitsemusterapia, muistisairaudet
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki, hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).
Opinnäytetyöni tilaajana oli Haartmanin sairaala, työ tehtiin yhteistyössä päivystyksen vuodeosaston 3 kanssa. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää päivystyksen vuodeosaston hoitajien näkemyksiä potilaan hyvästä ravitsemushoidosta. Opinnäytetyötä oli tarkoitus hyödyntää osastoa, kehittämällä toimintaansa ravitsemushoidon kohdalla.
Opinnäytetyön empiirisen aineisto kerättiin kyselylomakkeella joulukuu 2011 ja tammikuun 2012 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 10 sairaanhoitajaa, osaston 23 hoitajasta.
Työn tuloksissa, potilaan omahoitajaa nostetaan vastuulliseksi tekijäksi ravitsemushoidon toteuttamiseksi muistisairaiden potilaiden kohdalla. Potilaan ravitsemushoidon lähtökohdat, toteuttaminen ja tuloksien arviointi todetaan olevan pitkälti omahoitajan varassa, mutta tarvittaessa jokainen osaston henkilökunta on velvollinen kiinnittämään huomionsa näihin hoitotarpeisiin.
Opinnäytetyön tuloksista ilmeni myös, että päivystyksen vuodeosaston kapasiteetti toteuttaa hyvää ravitsemushoitoa on sidonnainen hoitajien ajankäyttöön. Sairaanhoitajan tehtävien moninaistuessa potilastyöhön jäävä aika vähenee. Osaston suureksi kehittämishaasteeksi nousee hyvään ravitsemushoitoon tarvittavan ajan löytäminen esimerkiksi delegoimalla ruuanjakoprosessi kokonaan laitoshuoltajille.
Tulokset osoittivat jatkotutkimuksen tarvetta, siitä missä menee laitoshuoltajien työntehtävien rajaus ja missä alkaa hoitoalan koulutusta vaativa ravitsemushoito. Selkeyttämällä tätä jakoa ravitsemushoito toteutuu potilaan hyväksi. Onnistunut ravitsemushoito edistää potilaan terveyttä ylläpitäen toimintakykyä, vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja parantaa elämänlaatua.
Asiasanat: ravitsemusterapia, muistisairaudet