Artturi-rehuanalyysin käyttö Osuuskunta Pohjolan Maidon alueella : Artturi-rehuanalyysi
Moilanen, Vesa (2010)
Moilanen, Vesa
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121117942
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121117942
Tiivistelmä
Moilanen, Vesa. Artturi-rehuanalyysin käyttö Osuuskunta Pohjolan Maidon alueella. Oulu 2009. Oulun seudun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. 57 sivua + 6 sivua liitteitä.
TIIVISTELMÄ
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa Artturi-rehuanalyysin käyttöä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Aiheesta tehtiin kevään 2006 aikana kyselytutkimus maatiloille, jossa kartoitettiin analyysipalvelun kehittämistarpeita ja tunnettuutta maatilojen keskuudessa. Kysely laadittiin opinnäytetyön tekijän, ohjaavan opettajan ja Pohjolan Maidon edustajien yhteisessä palaverissa joulukuussa 2005. Kyselyt lähetettiin maatiloille kevään 2006 aikana Valio Oy:n maidonkeräilyautojen mukana ja palautus järjestettiin samalla tekniikalla. Kyselyjä lähetettiin tiloille 450 kpl ja niistä palautui 132 kpl. Vastausprosentti 29,3 % oli odotetun mukainen. Ohjausryhmän palaverissa ennen kyselyn lähettämistä tiloille, asetettiin vastausprosentin tavoitteeksi noin 30 %. Kyselyllä haluttiin selvittää syitä, joiden takia rehunäytettä ei oteta.
Palautetuista kyselyistä 126 kpl oli tiloilta, jotka ovat lähettäneet myös rehunäytteen eli kohderyhmä jäi tässä kyselyssä tavoittamatta. Kyselyyn vastanneiden kirjalliset kommentit olivat kuitenkin niin laadukkaita, että asiaa kannatti ryhtyä tutkimaan tarkemmin. Näytteenottokaira oli eräs keskeinen kehityksen kohde ja siihen kannattaa tulevaisuudessa suunnitella uudistuksia. Myös alan yrittäjyyttä kannattaa jatkossa kartoittaa ja miettiä mahdollisuuksia koneurakoinnin yhteydessä tapahtuvaan mahdolliseen rehunäytepalveluun. Artturi-palvelu on tunnettu ja arvostettu työkalu lypsykarjatiloilla, mutta kehitystarpeitakin siitä vielä löytyy.
Asiasanat: Artturi-palvelu, rehuanalyysi, rehunäyte, säilörehun laatu, rehunäytteenotto
TIIVISTELMÄ
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa Artturi-rehuanalyysin käyttöä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Aiheesta tehtiin kevään 2006 aikana kyselytutkimus maatiloille, jossa kartoitettiin analyysipalvelun kehittämistarpeita ja tunnettuutta maatilojen keskuudessa. Kysely laadittiin opinnäytetyön tekijän, ohjaavan opettajan ja Pohjolan Maidon edustajien yhteisessä palaverissa joulukuussa 2005. Kyselyt lähetettiin maatiloille kevään 2006 aikana Valio Oy:n maidonkeräilyautojen mukana ja palautus järjestettiin samalla tekniikalla. Kyselyjä lähetettiin tiloille 450 kpl ja niistä palautui 132 kpl. Vastausprosentti 29,3 % oli odotetun mukainen. Ohjausryhmän palaverissa ennen kyselyn lähettämistä tiloille, asetettiin vastausprosentin tavoitteeksi noin 30 %. Kyselyllä haluttiin selvittää syitä, joiden takia rehunäytettä ei oteta.
Palautetuista kyselyistä 126 kpl oli tiloilta, jotka ovat lähettäneet myös rehunäytteen eli kohderyhmä jäi tässä kyselyssä tavoittamatta. Kyselyyn vastanneiden kirjalliset kommentit olivat kuitenkin niin laadukkaita, että asiaa kannatti ryhtyä tutkimaan tarkemmin. Näytteenottokaira oli eräs keskeinen kehityksen kohde ja siihen kannattaa tulevaisuudessa suunnitella uudistuksia. Myös alan yrittäjyyttä kannattaa jatkossa kartoittaa ja miettiä mahdollisuuksia koneurakoinnin yhteydessä tapahtuvaan mahdolliseen rehunäytepalveluun. Artturi-palvelu on tunnettu ja arvostettu työkalu lypsykarjatiloilla, mutta kehitystarpeitakin siitä vielä löytyy.
Asiasanat: Artturi-palvelu, rehuanalyysi, rehunäyte, säilörehun laatu, rehunäytteenotto