Kemikaaliturvallisuus ja kemikaalien säilytyksen suunnittelu
Kolehmainen, Jenna (2011)
Kolehmainen, Jenna
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817687
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817687
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Net-foodlab Oy, joka on erikoistunut elintarvikealan laadunhallinnan laboratoriopalveluihin. Opinnäytetyön tavoite oli turvallinen ja käyttäjäystävällinen kemikaalien säilytysjärjestelmä.
Turvallisuus on eräs tärkeimmistä asioista laboratorioympäristössä Suomen lainsäädännöllä ja Euroopan Unionin asetuksilla varmistetaan kemikaaliturvallisuus. EU:n REACH-asetuksen tavoitteena on parantaa kemikaaliturvallisuutta ja yhtenäistää Euroopan kemikaaliteollisuuden turvallisuuskäytäntöjä.
Kemikaalit on luokiteltu vaaraluokkiin, niiden kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien perusteella: palavat nesteet, hapettavat kemikaalit, syövyttävät kemikaalit, myrkylliset, kroonisen terveyshaitan ja terveyshaitan aiheuttavat. Nämä ominaisuudet on otettava huomioon kemikaalien säilytysolosuhteita suunniteltaessa.
Palavia nesteitä ovat ne nesteet, joiden leimahduspiste on alle 100 ̊C. Ne pitää säilyttää erillään muista kemikaaleista. Hapettavat kemikaalit edistävät tulipaloa vaikka eivät itse ole palavia. Ne pitää säilyttää erillään palavista nesteistä ja lämmönlähteistä. Syövyttävät kemikaalit syövyttävät metallia, ihoa tai aiheuttavat silmävaurion. Ne pitää säilyttää hyvin ilmastoidussa tilassa astiassa, joka kestää syövyttävää kemikaalia. Myrkylliset kemikaalit pitää säilyttää lukitussa paikassa ja ne luokitellaan niiden välittömän myrkyllisyyden perusteella. On myös kemikaaleja, jotka aiheuttavat terveyshaitan tai kroonisen terveyshaitan. Ne säilytetään yleensä muiden vaaraominaisuuksien vaatimien säilytysolosuhteiden mukaisesti. Kemikaali voi kuulua useampaan vaaraluokkaan, jolloin säilytyksen suunnittelu on haasteellisempaa.
Käyttöturvallisuustiedotteet ovat hyödyllisiä dokumentteja kemikaalien säilytystä suunniteltaessa. Se on valmistajan tai toimittajan laatima ja toimittama dokumentti. Käyttöturvallisuustiedote pitää olla niistä kemikaaleista, jotka on luokiteltu vaarallisiksi. Siellä on tiedot kemikaalin vaaraluokasta, fysikaalisista ominaisuuksista ja säilytysolosuhteista.
Turvallisuus on eräs tärkeimmistä asioista laboratorioympäristössä Suomen lainsäädännöllä ja Euroopan Unionin asetuksilla varmistetaan kemikaaliturvallisuus. EU:n REACH-asetuksen tavoitteena on parantaa kemikaaliturvallisuutta ja yhtenäistää Euroopan kemikaaliteollisuuden turvallisuuskäytäntöjä.
Kemikaalit on luokiteltu vaaraluokkiin, niiden kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien perusteella: palavat nesteet, hapettavat kemikaalit, syövyttävät kemikaalit, myrkylliset, kroonisen terveyshaitan ja terveyshaitan aiheuttavat. Nämä ominaisuudet on otettava huomioon kemikaalien säilytysolosuhteita suunniteltaessa.
Palavia nesteitä ovat ne nesteet, joiden leimahduspiste on alle 100 ̊C. Ne pitää säilyttää erillään muista kemikaaleista. Hapettavat kemikaalit edistävät tulipaloa vaikka eivät itse ole palavia. Ne pitää säilyttää erillään palavista nesteistä ja lämmönlähteistä. Syövyttävät kemikaalit syövyttävät metallia, ihoa tai aiheuttavat silmävaurion. Ne pitää säilyttää hyvin ilmastoidussa tilassa astiassa, joka kestää syövyttävää kemikaalia. Myrkylliset kemikaalit pitää säilyttää lukitussa paikassa ja ne luokitellaan niiden välittömän myrkyllisyyden perusteella. On myös kemikaaleja, jotka aiheuttavat terveyshaitan tai kroonisen terveyshaitan. Ne säilytetään yleensä muiden vaaraominaisuuksien vaatimien säilytysolosuhteiden mukaisesti. Kemikaali voi kuulua useampaan vaaraluokkaan, jolloin säilytyksen suunnittelu on haasteellisempaa.
Käyttöturvallisuustiedotteet ovat hyödyllisiä dokumentteja kemikaalien säilytystä suunniteltaessa. Se on valmistajan tai toimittajan laatima ja toimittama dokumentti. Käyttöturvallisuustiedote pitää olla niistä kemikaaleista, jotka on luokiteltu vaarallisiksi. Siellä on tiedot kemikaalin vaaraluokasta, fysikaalisista ominaisuuksista ja säilytysolosuhteista.