Sähköinen esivalintalomake ravintola-alan esimiesten rekrytointiin
Maronen, Tommi; Siekkinen, Joni (2011)
Maronen, Tommi
Siekkinen, Joni
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112114930
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112114930
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli rakentaa rekrytoinnin avuksi sähköinen esivalintalomake ravintola-alan esimiestehtäviin hakeville henkilöille. Etsimme kirjallisuudesta persoonallisuuden ominaisuuksia, joita esimieheltä vaaditaan. Haastatteluilla vahvistettiin kirjallisuudesta saatu tieto. Tämän jälkeen rakensimme molempiin tietoihin perustuen esivalintalomakkeen. Teoriataustassa käsiteltiin esimiestyötä, johtamista, esimiesten yleisiä persoonallisuuden ominaisuuksia ja motivaatioita. Näiden lisäksi teoriataustassa perehdyttiin henkilöarviointiin, rekrytointiin ja kvalitatiiviseen tutkimukseen.
Tutkimusmenetelmänä käytimme kvalitatiivista menetelmää ja tutkimus suoritettiin teemahaastatteluilla. Haastatteluiden tavoitteena oli saada selville ravintola-alan esimiestehtävissä työskentelevien henkilöiden omia mielipiteitä ja kokemuksia esimiestyöstä. Haastatteluiden teemat koottiin kirjallisuudesta. Näitä teemoja olivat vastuu ja vastuun jakaminen, oma työmotivaatio, oma oppiminen ja palautteensietokyky, työhyvinvointi, perehdyttäminen, persoonalliset ominaisuudet, tiedon soveltaminen, esimiehen rooli, yhteistyökyky ja motivoiminen sekä ongelmanratkaisu ja ajanhallinta. Haastatteluiden tulokset analysoitiin litteroimalla ja vertaamalla tuloksia teoriaan. Haastattelimme kolmea ravintola-alan esimiestehtävissä toimivaa henkilöä. Jokaista haastattelua varten olimme varanneet aikaa 60 minuuttia.
Haastatteluiden tuloksista selvisi, että teoriassa esille nousseet ominaisuudet toteutuivat käytännön esimiestyössä. Haastatteluista saatujen tulosten avulla rakennettiin esivalintalomakkeen väittämät ja monivalintakysymykset. Väittämien ja monivalintakysymysten avulla toimeksiantajayritys pystyy selventämään hakijan persoonallisia ominaisuuksia ja motivaatioon vaikuttavia tekijöitä. Sähköinen esivalintalomake luotiin Digium-ohjelmistoon, josta saadut tulokset muunnetaan aiemmin luodulla Excel-pohjaisella työkalulla kuvaajaksi. Kuvaajaa verrataan asiakasyrityksen luomaan ihanneprofiiliin, jonka jälkeen lähimmäksi ihanneprofiilia sijoittuneet hakijat siirtyvät rekrytoinnin seuraavaan vaiheeseen.
Tutkimusmenetelmänä käytimme kvalitatiivista menetelmää ja tutkimus suoritettiin teemahaastatteluilla. Haastatteluiden tavoitteena oli saada selville ravintola-alan esimiestehtävissä työskentelevien henkilöiden omia mielipiteitä ja kokemuksia esimiestyöstä. Haastatteluiden teemat koottiin kirjallisuudesta. Näitä teemoja olivat vastuu ja vastuun jakaminen, oma työmotivaatio, oma oppiminen ja palautteensietokyky, työhyvinvointi, perehdyttäminen, persoonalliset ominaisuudet, tiedon soveltaminen, esimiehen rooli, yhteistyökyky ja motivoiminen sekä ongelmanratkaisu ja ajanhallinta. Haastatteluiden tulokset analysoitiin litteroimalla ja vertaamalla tuloksia teoriaan. Haastattelimme kolmea ravintola-alan esimiestehtävissä toimivaa henkilöä. Jokaista haastattelua varten olimme varanneet aikaa 60 minuuttia.
Haastatteluiden tuloksista selvisi, että teoriassa esille nousseet ominaisuudet toteutuivat käytännön esimiestyössä. Haastatteluista saatujen tulosten avulla rakennettiin esivalintalomakkeen väittämät ja monivalintakysymykset. Väittämien ja monivalintakysymysten avulla toimeksiantajayritys pystyy selventämään hakijan persoonallisia ominaisuuksia ja motivaatioon vaikuttavia tekijöitä. Sähköinen esivalintalomake luotiin Digium-ohjelmistoon, josta saadut tulokset muunnetaan aiemmin luodulla Excel-pohjaisella työkalulla kuvaajaksi. Kuvaajaa verrataan asiakasyrityksen luomaan ihanneprofiiliin, jonka jälkeen lähimmäksi ihanneprofiilia sijoittuneet hakijat siirtyvät rekrytoinnin seuraavaan vaiheeseen.