Aikuisen lehmän pötsin mikrobien annostelun vaikutukset nuorten vasikoiden syöntiin, kasvuun ja terveyteen
Suominen, Satu (2021)
Suominen, Satu
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101191370
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101191370
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko aikuisen lehmän pötsinesteen annostelulla vaikutusta vasikan pötsin kehitykseen, kasvuun ja terveyteen. Laajempana tavoitteena on selvittää, voitaisiinko varhaisen kasvun aikaisella pötsin mikrobiston muokkauksella vaikuttaa tuotantotehokkuuteen, eläinten hyvinvointiin tai tuotannon ympäristövaikutuksiin. Vieroitukseen saakka kestänyt koejärjestely suoritettiin Luonnonvarakeskuksen tutkimusnavetalla Jokioisilla.
Ensimmäisten elinviikkojen aikana vasikka saa kaiken kasvuun ja kehitykseen tarvitsemansa energian sekä ravintoaineet maidosta tai maitopohjaisesta juomarehusta, jolloin ruoansulatuksen keskuksena toimii juoksutusmaha. Lisääntyvän kiinteän ravinnon syönnin myötä vasikasta kehittyy vähitellen märehtijä. Pötsimikrobiston kehittyminen on tärkeä osa pötsin kehitystä vieroitusta edeltävänä aikana.
Tutkimus tehtiin identtisillä kaksosvasikoilla ja kokeessa oli mukana 12 vasikkaa; 6 koekäsittelyryhmässä ja 6 kontrolliryhmässä. Koekäsittelyryhmän vasikoille annosteltiin aikuisen lehmän pötsinestettä kolme kertaa viikossa kahden viikon iästä lähtien. Koe toteutettiin 8 viikon vieroitusjakson aikana, jolloin vasikoiden terveyttä, kasvua ja syönti- ja juontimääriä seurattiin. Ryhmien välillä vasikoiden syönti- ja juontimäärissä oli pieniä eroja, mutta saatujen tulosten ja pienehkön otannan perusteella ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä pötsinesteannostelun vaikutuksista. Huomattavaa oli syönti- ja juontimäärien todella suuret yksilöiden väliset erot ryhmien sisällä. The aim of this study was to elucidate if oral inoculant of rumen liquid from an adult cow affects rumen development, growth and health of young calves during the pre-weaning period. The long term goal is to elucidate if early life rumen modulation could affect production efficiency, animal welfare or the environmental impact of the production. The pre-weaning period trial was conducted in the Natural Resources Institute Finland (Luke) Jokioinen research barn.
During the first weeks of life, calves are getting all the energy and nutrient they need from milk or milk replacer and abomasum serves as the center for digestion. With the intake of solid feeds (eg. grass, concentrates, silage) rumen starts to be developed and calves slowly become true ruminants. Rumen microbial colonization is a very important part of rumen development during the pre-weaning period.
In this study, 6 pairs of identical twin calves were recruited into the experiment right after birth. Calves from each pair were randomly subdivided into treatment (n=6) and control (n=6) groups. Treatment group calves received oral dose of rumen liquid, obtained from an adult cow 3 times a week, starting from week 2 of age. Treatment continues until calves were 8 weeks old. During this period calves were followed up for health, growth and eating habits. Between groups there were small differencies with amount of eating and drinking, but results which were acquired and on grounds of smallish sampling no direct conclusions can be drawn about effect of rumen liquid dosage. Notable were the really large differences between individuals in both groups in amount of eating and drinking.
Ensimmäisten elinviikkojen aikana vasikka saa kaiken kasvuun ja kehitykseen tarvitsemansa energian sekä ravintoaineet maidosta tai maitopohjaisesta juomarehusta, jolloin ruoansulatuksen keskuksena toimii juoksutusmaha. Lisääntyvän kiinteän ravinnon syönnin myötä vasikasta kehittyy vähitellen märehtijä. Pötsimikrobiston kehittyminen on tärkeä osa pötsin kehitystä vieroitusta edeltävänä aikana.
Tutkimus tehtiin identtisillä kaksosvasikoilla ja kokeessa oli mukana 12 vasikkaa; 6 koekäsittelyryhmässä ja 6 kontrolliryhmässä. Koekäsittelyryhmän vasikoille annosteltiin aikuisen lehmän pötsinestettä kolme kertaa viikossa kahden viikon iästä lähtien. Koe toteutettiin 8 viikon vieroitusjakson aikana, jolloin vasikoiden terveyttä, kasvua ja syönti- ja juontimääriä seurattiin. Ryhmien välillä vasikoiden syönti- ja juontimäärissä oli pieniä eroja, mutta saatujen tulosten ja pienehkön otannan perusteella ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä pötsinesteannostelun vaikutuksista. Huomattavaa oli syönti- ja juontimäärien todella suuret yksilöiden väliset erot ryhmien sisällä.
During the first weeks of life, calves are getting all the energy and nutrient they need from milk or milk replacer and abomasum serves as the center for digestion. With the intake of solid feeds (eg. grass, concentrates, silage) rumen starts to be developed and calves slowly become true ruminants. Rumen microbial colonization is a very important part of rumen development during the pre-weaning period.
In this study, 6 pairs of identical twin calves were recruited into the experiment right after birth. Calves from each pair were randomly subdivided into treatment (n=6) and control (n=6) groups. Treatment group calves received oral dose of rumen liquid, obtained from an adult cow 3 times a week, starting from week 2 of age. Treatment continues until calves were 8 weeks old. During this period calves were followed up for health, growth and eating habits. Between groups there were small differencies with amount of eating and drinking, but results which were acquired and on grounds of smallish sampling no direct conclusions can be drawn about effect of rumen liquid dosage. Notable were the really large differences between individuals in both groups in amount of eating and drinking.