Ergonomi i restaurangbranschen: Hur implementeras ergonomi i restaurangbranschen på Åland?
Blomfeldt, Simon; Ulenius, Tim (2020)
Blomfeldt, Simon
Ulenius, Tim
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101071071
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101071071
Tiivistelmä
Ergonomi är ett välkänt begrepp som är centralt för ett hållbart arbetssätt. I flera branscher är ergonomi invävt i arbetet, men i restaurangbranschen är det värre. Det finns till exempel inte samma möjligheter till ergonomiska arbetsredskap som i bland annat kontors- och fabriksarbete.
Vi har utgående från ett antal författares tankar kring ergonomi och arbetsmiljö, lagstiftning, och exempel från arbetslivet intervjuat restauranger på Åland för att utreda hur ergonomi implementeras i branschen.
Vi har utfört en kvalitativ intervjustudie med bekvämlighetsurval där fokus har legat på fysisk ergonomi. I analysen konstaterar vi att ergonomi finns i restaurangbranschen, men att det är svårt att implementera och att den därför är bristfällig.
Till vidare forskning rekommenderar vi en undersökning av den psykiska/kognitiva eller organisatoriska ergonomin i restaurangbranschen.
Vi har utgående från ett antal författares tankar kring ergonomi och arbetsmiljö, lagstiftning, och exempel från arbetslivet intervjuat restauranger på Åland för att utreda hur ergonomi implementeras i branschen.
Vi har utfört en kvalitativ intervjustudie med bekvämlighetsurval där fokus har legat på fysisk ergonomi. I analysen konstaterar vi att ergonomi finns i restaurangbranschen, men att det är svårt att implementera och att den därför är bristfällig.
Till vidare forskning rekommenderar vi en undersökning av den psykiska/kognitiva eller organisatoriska ergonomin i restaurangbranschen.